Αλλαγές στα πανεπιστήμια: Τι είναι το διπλό, το κοινό και το minor πτυχίο

Οι καινοτομίες που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Όλα όσα είπε η Νίκη Κεραμέως για τα διπλά πτυχία που φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια φέρνει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που αυξάνουν τις επιλογές των φοιτητών. Έρχονται τα «διπλά» και τα «κοινά» πτυχία, τα οποία θα βοηθήσουν στην ταυτόχρονη εκπαίδευση και την εξειδίκευση σε δύο αντικείμενα σπουδών. Παράλληλα, οι φοιτητές θα μπορούν να επιλέξουν αν θα κάνουν major ή minor πτυχίο. Τι περιλαμβάνει ο κάθε τύπος σπουδών; 

Τα «διπλά» πτυχία θα αφορούν (τουλάχιστον) δύο χωριστούς τίτλους σπουδών. Θα είναι ουσιαστικά δύο διαφορετικά πτυχία στην ίδια σχολή και ο φοιτητής οφείλει να ολοκληρώσει τον κύκλο μαθημάτων και των δύο αντικειμένων. 

Τέλος οι φοιτητικές παρατάξεις από τα Πανεπιστήμια;

Το «κοινό» πτυχίο θα αποτελεί μία επιλογή για όσους θέλουν να κάνουν εξειδίκευση σε δύο διαφορετικά πανεπιστήμια, να μελετούν δηλαδή ταυτόχρονα δύο διαφορετικά αντικείμενα. Το πτυχίο αυτό θα φέρει υπογραφή από δύο ή και περισσότερα πανεπιστήμια και θα αναγνωρίζεται στις χώρες τους. 

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας προβλέπει πως «τμήματα του ίδιου ή άλλου ΑΕΙ μπορούν να διοργανώνουν διπλά προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου (dual major), τα οποία οδηγούν στην απονομή δύο ισότιμων τίτλων σπουδών πρώτου κύκλου σε δύο διακριτά γνωστικά αντικείμενα».

Τα διπλά προγράμματα σπουδών θα έχουν περισσότερα χρόνια φοίτησης, τουλάχιστον δύο, ενώ θα δίνεται και η δυνατότητα τηλεκπαίδευσης αν τα δύο πανεπιστήμια στα οποία παρακολουθεί μαθήματα ο φοιτητής βρίσκονται σε διαφορετικές Περιφέρειες της χώρας. 

Αλλαγές στα ΑΕΙ: Με ενιαίο ψηφοδέλτιο στις φοιτητικές εκλογές

Επιπλέον, θα υπάρχει η δυνατότητα για διπλά ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, τα οποία θα οδηγούν στην απονομή δύο ισότιμων τίτλων σπουδών πρώτου κύκλου του ίδιου ή διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου. 

Τι είναι τα major και τα minor πτυχία 

Για όσους όμως δεν θέλουν να πάρουν τη μεγάλη απόφαση του διπλού πτυχίου, μπορούν να κάνουν ένα minor, δηλαδή ένα πτυχίο δευτερεύουσας σημασίας. 

Τμήματα ή μονοτμηματικές σχολές των ΑΕΙ μπορούν να οργανώνουν, παράλληλα με τα προγράμματα σπουδών πρώτου κύκλου, ειδικό πρόγραμμα σπουδών δευτερεύουσας κατεύθυνσης (minor degree) στο επιστημονικό πεδίο του τμήματος ή της μονοτμηματικής σχολής.

Αλλαγές στα Πανεπιστήμια: Διπλά πτυχία και start-ups φοιτητών

Η διάρκεια του minor θα είναι τουλάχιστον ένα ακαδημαϊκό έτος και τα μαθήματά του θα αντιστοιχούν σε 60 μονάδες ECTS. Θα προσφέρεται σε διαφορετικά τμήματα του ίδιου ΑΕΙ που είναι εγγεγραμμένος ο φοιτητής, αλλά θα πρέπει να έχει ήδη ολοκληρώσει το 90% του προγράμματος σπουδών του major του, δηλαδή του βασικού του πτυχίου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top