Αλέκος Φασιανός: Τα παιδικά χρόνια στην Πλάκα, το έργο και η οικογένειά του

Η Βικτώρια Φασιανού συνεχίζει το όραμα του εμβληματικού καλλιτέχνη

Πέθανε ο μεγάλος ζωγράφος Αλέκος Φασιανός 

«Έφυγε» από τη ζωή το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 87 ετών ο εμβληματικός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός.

Πέθανε ο εμβληματικός ζωγράφος Αλέκος Φασιανός

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε το 1935 κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Η μητέρα του ήταν φιλόλογος και τον μύησε από πολύ μικρή ηλικία στην αρχαιοελληνική παιδεία και τη γαλλική γλώσσα.

Η αγάπη του και την τέχνη τον έφερε κοντά με την αγαπημένη σύζυγό του Μαρίζα Καλογεροπούλου Φασιανού, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά. Διαθέτει τον χώρο τέχνης «ΙΡΙΣ» στο Παγκράτι. Εκεί έχει πραγματοποιήσει δεκάδες εκθέσεις με έργα δεκάδων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. 

Αλέκος Φασιανός

Αλέκος Φασιανός σύζυγος

Αλέκος Φασιανός Μαρίζα Φασιανού

Μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Βικτώρια. Η Βικτώρια Φασιανού έχει εντρυφήσει στο ζωγραφικό, συγγραφικό, σκηνογραφικό, γλυπτικό και εικονογραφικό έργο του πατέρα της. Επιμελείται και παρουσιάζει τις πιο πρόσφατες εκθέσεις του.

Αλέκος Φασιανός οικογένεια

Ο Αλέκος Φασιανός με τη σύζυγό του Μαρίζα και την κόρη του Βικτώρια - ndp photo

Βικτώρια Φασιανού

Ο Αλέκος Φασιανός με την κόρη του Βικτώρια - ndp photo

Αλέκος Φασιανός - Βικτώρια Φασιανού

Ο Αλέκος Φασιανός θεωρούσε ότι οι συγκεκριμένες εκθέσεις έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς υπογραμμίζουν τη διαχρονικότητα των μύθων της Ελλάδας σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας. 

Το έργο του μεγάλου ζωγράφου Αλέκου Φασιανού 

Ο Αλέκος Φασιανός θα μπορούσε να θεωρηθεί επίγονος της γενιάς του ’30, όπως επισήμαιναν οι επιμελήτριες μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του ζωγράφου, που είχε τιτλοφορηθεί «Μυθολογίες του καθημερινού» και είχε οργανωθεί το 2004 στην Εθνική Πινακοθήκη.

Αλέκος Φασιανός

Αλέκος Φασιανός

Πυξίδα του έργου του «ο κυρίαρχος μύθος της ελληνικότητας, της πίστης στις αιώνιες ελληνικές αξίες», τις μόνες που, σύμφωνα με την ιδεολογία της περιώνυμης γενιάς, παρείχαν εχέγγυα αυθεντικότητας και ιθαγένειας στην δημιουργία ενός Έλληνα καλλιτέχνη.

Αλέκος Φασιανός έργο

Τα παιδικά του χρόνια στην Πλάκα, στη σκιά της Ακρόπολης, η φιλόλογος μητέρα του και η θητεία του στο εργαστήριο του Γιάννη Μόραλη στη Σχολή Καλών Τεχνών πρέπει να λειτούργησαν σαν καταλύτες, επιταχύνοντας αυτό τον προσανατολισμό, όπως παρατηρούσαν οι ιστορικοί τέχνης Έφη Αγαθονίκου και Άρτεμις Ζερβού στην αναδρομική έκθεση εκείνη.

Ο χρωματικός καμβάς του Φασιανού, οι ρίζες του στην παραδοσιακή τέχνη, έκαναν τον ζωγράφο λαοφιλή, ανυψώνοντας το εικαστικό του ιδίωμα σε εξέχουσα θέση.

Αλέκος Φασιανός

Ίδρυμα Ωνάση - Εθνική Πινακοθήκη. Έκθεση στη Νέα Υόρκη. Έργο του Αλέκου Φασιανού «Επιθαλάμιο, το τρίτο είδωλο». Συλλογή Αγιοστρατίτη - Eurokinissi

Το όραμά του να δημιουργηθεί μουσείο στο πατρικό του σπίτι

Το όραμα του Αλέκου Φασιανού να στεγάσει το έργο του σε μουσείο στο πατρικό του σπίτι, στην περιοχή του σταθμού Λαρίσης, στη συμβολή των οδών Ν. Μεταξά και Χίου, έγινε πραγματικότητα «δια χειρός» του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου.

Οι δυο φίλοι συνεργάστηκαν για την αναδημιουργία της αθηναϊκής πολυκατοικίας του ’70 και οι εργασίες ξεκίνησαν στις αρχές του ’90.Ολοκληρώθηκαν το 1995. Το κτίριο λειτούργησε ως χώρος-εκθετήριο έργων του καλλιτέχνη, όπου κατά καιρούς ο Αλέκος Φασιανός έδινε διαλέξεις.

Αλέκος Φασιανός νεκρός

Η κόρη του ζωγράφου, Βικτώρια Φασιανού, δίνει νέα πνοή στο αρχιτεκτόνημα ώστε να εκπληρώσει τον σκοπό για τον οποίο προοριζόταν το κτίριο και να εγκαινιαστεί εντός 2022.

Πέρα από τις τοιχογραφίες και τις εικαστικές παρεμβάσεις του Αλέκου Φασιανού στο κτίριο, το μουσείο έχει στόχο να παρουσιάσει σταδιακά όλες τις εικαστικές περιόδους του καλλιτέχνη, από το 1959 έως το 2019, στο σύνολο του έργου του και με τον τρόπο που αυτό εκφράστηκε σε όλους τους τομείς που καταπιάστηκε ο Αλέκος Φασιανός: θέατρο, εικονογράφηση βιβλίων, κεραμεική τέχνη.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top