Σεισμός Κρήτη: «Τα παιδιά στο Αρκαλοχώρι διώχνουν τον φόβο με τον χορό»

Φωτογράφος περιγράφει στο star.gr τη ζωή των σεισμόπληκτων στον καταυλισμό

Όλα όσα είπε η φωτογράφος, Παρασκευή Παναγιωτοπούλου

Μία εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, η γη στο Ηράκλειο συνεχίζει να σείεται. Η φωτογράφος Παρασκευή Παναγιωτοπούλου, γνωστή στα social media ως Εvi Baloo, επισκέφθηκε τις σεισμόπληκτες περιοχές και απαθανάτισε με το φωτογραφικό της φακό την καθημερινότητα των κατοίκων, αλλά και τις ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια και οι υποδομές στο Αρκαλοχώρι και τα γύρω χωριά. 

«Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται καθημερινά, ευτυχώς σε πιο ήπιους ρυθμούς. Καταγράφονται δονήσεις από 3,4 έως 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κόσμος δυστυχώς το έχει συνηθίσει», είπε η ίδια μιλώντας στο star.gr.

Φωτογραφία ( Evi Baloo) από χαλάσματα στη Μουσούτα. «Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανένας στο χωριό, υποψιάζομαι ότι η ελληνική σημαία υπήρχε σε κάποιο δοκάρι που κατέρρευσε», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου

Φωτογραφία ( Evi Baloo) από χαλάσματα στη Μουσούτα. «Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανένας στο χωριό, υποψιάζομαι ότι η ελληνική σημαία υπήρχε σε κάποιο δοκάρι που κατέρρευσε», είπε η κ. Παναγιωτοπούλου

«Τα παιδιά διώχνουν τον φόβο του σεισμού με τον χορό»

Σύμφωνα με την κ. Παναγιωτοπούλου, οι πολίτες ζητούν ψυχολογική υποστήριξη στη δομή που στήθηκε από την πρώτη στιγμή στον καταυλισμό με τη συνδρομή της 7η ΥΠΕ, ενώ τα παιδιά που ζουν στον καταυλισμό φαίνεται ότι έχουν βρει ένα δικό τους τρόπο για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. 

«Έτυχε να είμαι δίπλα τους τη στιγμή που γινόταν ένας σεισμός. Μου έπιασαν το χέρι. Μία μικρή γύρισε και μου είπε “Κυρία, γίνεται σεισμός”. Στη συνέχεια άρχισαν να χορεύουν και έτσι ο φόβος τους πέρασε. Διώχνουν τον φόβο με τον χορό», είπε.

Κρήτη σεισμός - Τσελέντης: «Το Αρκαλοχώρι βυθίστηκε κατά 15 εκατοστά»

Όπως πρόσθεσε, όσο τα σχολεία παραμένουν κλειστά, τα παιδιά στον καταυλισμό απασχολούνται παίζοντας.

Υπάρχουν μπάλες, επιτραπέζια παιχνίδια, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν παρέα μαζί τους αλλά και χώρος να ζωγραφίζουν τα παιδιά.

Η κ. Παναγιωτοπούλου ζωγραφίζει παρέα με τα παιδιά στον καταυλισμό του Αρκαλοχωρίου

Η κ. Παναγιωτοπούλου ζωγραφίζει παρέα με τα παιδιά στον καταυλισμό του Αρκαλοχωρίου (φωτ. Evi Baloo)

Από την πλευρά του, μιλώντας στο star.gr ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης, ανέφερε ότι οι κάτοικοι στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό και συνεχίζουν να «κουνιούνται», έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ, ενώ ο φόβος δεν έχει φύγει από το Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές.

Σοβαρές οι ζημιές από τον σεισμό και στα κοιμητήρια στο δήμο Μινώα Πεδιάδας, όπου τάφοι άνοιξαν και μάρμαρα έσπασαν (φωτ. Evi Baloo)

«Οι κάτοικοι αισθάνονται αυτό που θα αισθανόταν πάντα ένας άνθρωπος, ο οποίος εδώ και τέσσερις μήνες κουνιέται καθημερινά. Έχουν καταπονηθεί πάρα πολύ και αισθάνονται μία ανασφάλεια. Ο κόσμος δεν πιστεύει πια ούτε στους σεισμολόγους, που έλεγαν στην αρχή ότι δε θα γίνει μεγάλος σεισμός κι όμως έγινε, ούτε σε εμάς. Ο φόβος παραμένει, είναι έντονος και δικαιολογημένος», είπε.

Σε κάθε σκηνή μένουν περίπου 5- 6 άτομα

Σε κάθε σκηνή μένουν περίπου 5- 6 άτομα

Πρόσθεσε δε, ότι οι σεισμικές δονήσεις που συνεχίζονται στο Αρκαλοχώρι, αποτελούν ένα παράδοξο φαινόμενο.

Είναι σαν να σε σπρώχνει κάποιος από κάτω προς τα πάνω και να πηδάς. Είναι φοβερό συναίσθημα αυτό που αισθάνεται κάποιος.

Η διαβίωση των σεισμόπληκτων σε σκηνές, ξενοδοχεία, κλειστά γυμναστήρια ακόμη και αυτοκίνητα

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, έχουν κατατεθεί στις αρμόδιες αρχές περίπου 2.500 αιτήσεις, με τις οποίες οι κάτοικοι ζητούν να ελεγχθούν τα σπίτια τους.

«Από αυτά έχουν ελεγχθεί περίπου 1.800 κτίρια, εκ των οποίων το 85% είναι με μια πρώτη ματιά ακατάλληλο. Ειδικά το παλιό Αρκαλοχώρι ισοπεδώθηκε», σημείωσε.

Το παλιό Αρκαλοχώρι έχει ισοπεδωθεί από το σεισμό, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη

Το παλιό Αρκαλοχώρι έχει ισοπεδωθεί από τον σεισμό, σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη

Οι περισσότεροι από τους σεισμόπληκτους την τελευταία εβδομάδα διαβιούν είτε σε σκηνές στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί, είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε κλειστούς χώρους που έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα. 

«Ένα μεγάλο μέρος αυτών, γύρω στα 200 άτομα, ζουν σε ξενοδοχεία. Ένα άλλο μεγάλο μέρος, γύρω στα 260 άτομα, ζουν σε σκηνές. Έχουμε και ένα κλειστό γήπεδο μπάσκετ όπου μέσα έχουμε 74 κρεβάτια, όπου τα μισά είναι γεμάτα. Περίπου 200 άτομα που βρίσκονται στα χωριά μένουν σε σκηνές. Κάποιοι άλλοι φιλοξενούνται σε συγγενείς στην πόλη του Ηρακλείου ή τα γύρω χωριά ή σε κάποιο άλλο δικό τους σπίτι που δεν υπέστη ζημιές, ενώ υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους, γιατί δε θέλουν να φύγουν μακριά από τα σπίτια τους», εξήγησε.

Όλα όσα είπε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης

«Είμαστε ένας από τους δήμους με τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού»

Την ίδια ώρα, εκτός από τον φόβο του σεισμού, οι αρχές στις σεισμόπληκτες περιοχές έχουν να αντιμετωπίσουν και την πανδημία του κορωνοϊού. Καθημερινά, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ μετακινούνται από χωριό σε χωριό και πραγματοποιούν rapid test προκειμένου έγκαιρα να εντοπίσουν πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, ενώ εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι φιλοξενούνται σε ξεχωριστές δομές.

«Οι σκηνές είναι μικρές και χωράει μέσα μία οικογένεια, οπότε εκεί δεν έχουμε κάποια διαφοροποίηση. Στο κλειστό του μπάσκετ, όπου έχουμε φτιάξει ένα κατάλυμα με ντους, μπάνια, τουαλέτες, βάζουμε μόνο εμβολιασμένους. Έχουμε κάνει μία αντίστοιχη δομή μόνο για ανεμβολίαστους, σε μία απόσταση 200- 300 μέτρων, σε μία μεγάλη αίθουσα, η οποία ήταν σχολή χορού. Είμαστε ένας από τους δήμους με τα μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού», ανέφερε ο κ. Φραγκάκης.

Καθημερινά, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ μετακινούνται από χωριό σε χωριό και πραγματοποιούν rapid test 

Καθημερινά, κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ μετακινούνται από χωριό σε χωριό και πραγματοποιούν rapid test 

Κρήτη σεισμός: «Αμελητέα είναι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό»

Το φαγητό των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές

Καθημερινά, από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου ετοιμάζονται 1.700 μερίδες φαγητού το πρωί και άλλες τόσες το βράδυ, οι οποίες μοιράζονται και στους 72 οικισμούς του δήμου. Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη, το φαγητό επιμελούνται επαγγελματίες σεφ και εθελοντές που έχουν σπεύσει στο χώρο.

Εθελοντές ετοιμάζουν το φαγητό στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου

Εθελοντές ετοιμάζουν το φαγητό στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου (φωτ. Evi Baloo)

Όπως πρόσθεσε, η κ. Παναγιωτοπούλου, οι εθελοντές που βρίσκονται στην κουζίνα μαγειρεύουν τα πάντα. 

«Ετοιμάζουν μακαρονάδες, κοτόπουλο με πατάτες… χθες είχε σουβλάκια. Κάθε πολίτης έχει τη δική του σακούλα, το δικό του κουτάκι με φαγητό. Η σακούλα έχει νερό, φρούτο, ψωμί και το φαγητό της ημέρας», σημείωσε.

Η σακούλα που παίρνουν καθημερινά οι σεισμόπληκτοι έχει νερό, φρούτο, ψωμί και το φαγητό της ημέρας

Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΟΦΗ, προσέφερε σακούλες με φαγητό στους σεισμόπληκτους στο Αρκαλοχώρι

Σεισμός Κρήτη: Όλα τα μέτρα στήριξης σε κατοίκους και επιχειρήσεις

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για τις αποζημιώσεις των σεισμόπληκτων

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των πληγέντων, ο κ. Φραγκάκης σημείωσε ότι η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, γεγονός που την καθιστά πιο άμεση. 

«Βλέπεις τι έχει σημειώσει ο μηχανικός, αν έχει βάλει πράσινο ή κίτρινο χρώμα στο σπίτι σου. Το πράσινο σημαίνει ότι δεν έχει τίποτα το κτίριο. Το κίτρινο έχει διαβαθμίσεις και δείχνει το μέγεθος της ζημιάς που έχει πάθει ένα σπίτι. Το κόκκινο θα μπει μετά, αν μπει. Μετά δίνεις το λογαριασμό σου και σου μπαίνουν τα λεφτά της αποζημίωσης αυτόματα. Ξεπερνιέται έτσι η γραφειοκρατία με τις αιτήσεις, που είχε και κόπο και καθυστέρηση», σημείωσε.

Σπίτι με ζημιές από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, μετά από έλεγχο των αρμόδιων κλιμακίων έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο, με κίτρινο χρώμα  

Σπίτι με ζημιές από το σεισμό στο Αρκαλοχώρι, μετά από έλεγχο των αρμόδιων κλιμακίων έχει χαρακτηριστεί ακατάλληλο, με κίτρινο χρώμα  

«Έπεσε ο τοίχος στην αυλή της... ενώ έπινε καφέ. Σώθηκε από θαύμα»

Την ίδια ώρα, εντύπωση προκαλεί στην κ. Παναγιωτοπούλου, καθώς απαθανατίζει με το φωτογραφικό φακό την “επόμενη ημέρα” από το σεισμό, η ψυχραιμία που οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν τις καταστροφές, παρά το προσωπικό τους δράμα.

«Σήμερα περνώντας από ένα χωριό μία γυναίκα μου έδειξε το σπίτι της. Μου εξήγησε ότι τη στιγμή του σεισμού είχε φτιάξει όπως κάθε μέρα τον καφέ της και είχε βγει στην αυλή για να τον πιει. Σώθηκε από θαύμα. Ευτυχώς που σηκώθηκε έγκαιρα από τον καναπέ (τη στιγμή του σεισμού), καθώς ο τοίχος στο σημείο που καθόταν, έπεσε», είπε.

Ο τοίχος έχει καταπλακώσει καναπέ στην αυλή σπιτιού στο χωριό Ζίντα. Η ιδιοκτήρια, η οποία την ώρα του σεισμού καθόταν και έπινε καφέ, σώθηκε όπως είπε στην κ. Παναγιωτοπούλου, από θαύμα

Ο τοίχος έχει καταπλακώσει καναπέ στην αυλή σπιτιού στο χωριό Ζίντα. Η ιδιοκτήρια, η οποία την ώρα του σεισμού καθόταν και έπινε καφέ, σώθηκε όπως είπε στην κ. Παναγιωτοπούλου, από θαύμα (φωτ. Evi Baloo)

«Στόχος να φιλοξενηθούν οι σεισμόπληκτοι σε οικίσκους»

Καθώς ο καιρός αλλάζει και η θερμοκρασία πέφτει, η διαβίωση στις σκηνές γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για τους σεισμόπληκτους της περιοχής, οι οποίοι είδαν μέσα σε μια στιγμή τα σπίτια τους να χάνονται. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής, στόχος είναι όσοι διαβιούν σε σκηνές να μεταφερθούν σύντομα σε οικίσκους με κοντέινερ. 

Σε σκηνές μένουν στο Αρκαλοχώρι τουλάχιστον 260 άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής

Σε σκηνές μένουν στο Αρκαλοχώρι τουλάχιστον 260 άτομα, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής

«Οι σκηνές είναι για ένα μικρό χρονικό διάστημα και όχι για μεγάλο. Εγώ έχω ζητήσει 420 οικίσκους. Οι 35 είναι έτοιμοι και περιμένουν στον Πειραιά, αλλά δεν έχω στείλει ακόμα το ΟΚ για να έρθουν στην Κρήτη, καθώς ακόμη διαμορφώνω συνθήκες διαβίωσης για πολύ καιρό.

Όλοι αυτοί οι χώροι στους οποίους θα πρέπει να τοποθετήσω τους οικίσκους, θα πρέπει να έχουν από κάτω μπετό, αποχετευτικό σύστημα, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτρικό ρεύμα, να έχουν δηλαδή όλες αυτές τις συνθήκες που έχει ένας οικισμός. Οπότε χρειάζομαι ακόμα λίγο χρόνο, ώστε να μπορέσουν να έρθουν οι πρώτοι οικίσκοι που είναι έτοιμοι», είπε στο star.gr.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top