Bungee jumping: Εντυπωσιακό άλμα από την υψηλότερη γέφυρα της Ελλάδας

Η γέφυρα Αράδαινα στην Κρήτη έχει ύψος 138 μέτρα - Δείτε βίντεο

Δείτε άλματα bungee jumping, από τη γέφυρα της Αράδαινας στην Κρήτη

Η γέφυρα της Αράδαινας, με ύψος 138 μέτρα, βρίσκεται στον νομό Χανίων της Κρήτης, στον δήμο Σφακίων και αποτελεί την υψηλότερη γέφυρα για άλματα με ελαστικό σχοινί στην Ελλάδα και την δεύτερη στην Ευρώπη. Βρίσκεται 85 χιλιόμετρα από τα Χανιά, ενώ ακριβώς το ίδιο απέχει και από την πόλη του Ρεθύμνου. Η διαδρομή με αυτοκίνητο ή μηχανή διαρκεί περίπου μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά, ενώ είναι από τις ωραιότερες στην Κρήτη, καθώς το φυσικό τοπίο μαγνητίζει τα βλέμματα.

Άλμα από τη γέφυρα της Αράδαινας με bungee jumping (αρχείο Liquid Bungy)

Τα άλματα στην γέφυρα της Αράδαινας ξεκινούν το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και συνεχίζονται μέχρι και το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Αυγούστου.

Πόσο κοστίζουν οι διακοπές με ιστιοπλοϊκό, καταμαράν και γιοτ

Γέφυρα της Αράδαινας: Τεχνικά χαρακτηριστικά και safety standards

Η γέφυρα της Αράδαινας είναι στρατιωτικού τύπου beley, ύψους 138 μέτρων και ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού της Αράδαινας. Η κατασκευή και εγκατάσταση της μεταλλικής πλατφόρμας από όπου πραγματοποιούνται τα άλματα έχει βεβαίωση τεχνικής έκθεσης στατικής επίλυσης.

Ο εκπαιδευτής το ελαστικό σχοινί στα πόδια ενός άνδρα που ετοιμάζεται να κάνει bungee jumping από τη γέφυρα της Αράδαινας

Η γέφυρα της Αράδαινας αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους, εάν όχι τον σημαντικότερο, προορισμούς για bungee jumping από γέφυρα στην Ευρώπη (φωτογραφία αρχείου Liquid Bungy)

Σύμφωνα με την εταιρεία Liquid Bungy, που διοργανώσει δεκάδες bungee jumping events, όλοι οι άλτες που συμμετέχουν είναι ασφαλισμένοι με συμβόλαιο γενικής αστικής ευθύνης σε ασφαλιστική εταιρεία. 

Κάτια Ταραμπάνκο: 'Έκανε Bungee Jumping - Δείτε στιγμιότυπο

Βungee jumping: Tα όρια ηλικίας και βάρους για το άλμα

Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να πραγματοποιήσουν το άλμα από τη γέφυρα, πρέπει να είναι 18 ετών και άνω, ενώ οι ανήλικοι οφείλουν να συνοδεύονται. Την ίδια ώρα οι άλτες θα πρέπει να ζυγίζουν από 45 kg έως 105 kg.

Ένα από τα πιο ασφαλή και διαδεδομένα exreme sports σε όλο τον κόσμο, το bungee jumping, είναι ιδανικό για τους λάτρεις της αδρεναλίνης (φωτογραφία αρχείου Liquid Bungy)

Base Jumping με φόντο το ναυάγιο στη Ζάκυνθο

Όροι συμμετοχής

Σύμφωνα με την εταιρεία Liquid Bungy, για να ζήσει κάποιος την εμπειρία του bungee jumping:

  • Δεν είναι απαραίτητη η εμπειρία στα άλματα
  • Δε χρειάζονται ιδιαίτερα ρούχα ή εξοπλισμός
  • Οι κρατήσεις συνιστώνται, αλλά δεν είναι απαραίτητες
  • Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αναφέρουν πριν το άλμα οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας

Ομάδα 245 ανθρώπων έκανε "μαζικό bungee jumping" για να σπάσει το ρεκόρ Guiness

Η ιστορία του bungee jumping

Η ιδέα για αυτό που σήμερα γνωρίζουμε σαν άλμα με ελαστικό σχοινί φέρεται να ξεκίνησε από το νησί της Πεντηκοστής, ένα από τα 83 νησιά που ανήκουν στο σύμπλεγμα Vanuatu, στον Ειρηνικό ωκεανό. Σύμφωνα με έναν πανάρχαιο τοπικό μύθο, μία γυναίκα στην προσπάθειά της να ξεφύγει από τον άνδρα της που την κακοποιούσε, αναγκάστηκε να δέσει μία κληματσίδα στους αστραγάλους της και να πηδήξει από ένα δέντρο. Η ίδια σώθηκε, όχι όμως και ο σύζυγός της, ο οποίος την ακολούθησε στο κενό. 

Άλμα με ελαστικό σχοινί από τα 138m στη γέφυρα της Αράδαινας (φωτογραφία αρχείου Liquid Bungy)

Σύμφωνα με τον ίδιο θρύλο οι κάτοικοι του χωριού έμειναν έκπληκτοι από αυτήν την ενέργειά της και προσπάθησαν μέσα στο χρόνο να μιμηθούν το κατόρθωμά της. Κάθε χρόνο τον Απρίλιο, μέχρι και σήμερα, οι ιθαγενείς του νησιού μόλις φτάσουν σε ηλικία 16 ετών είναι υποχρεωμένοι να περάσουν μία τελετή ενηλικίωσης, την οποία ονομάζουν τελετή του Nagol. Μέσα από αυτήν την τελετή θα επιλεγούν οι πλέον ικανοί, προκειμένου να λάβουν μέρος στη διοίκηση της φυλής.

Τραγουδά την ώρα της ελεύθερης πτώσης

Στο πλαίσιο της τελετής, οι ιθαγενείς φτιάχνουν ξύλινες σκαλωσιές σε ύψος περίπου 20 μέτρων και αφού ανέβουν επάνω, δένουν τους αστραγάλους των ποδιών τους με κληματσίδες και πέφτουν στο κενό. Παράλληλα, φέρνουν τα χέρια τους μπροστά στο πρόσωπο για να προστατευθούν, όσο αυτό είναι δυνατό, από την κρούση στο έδαφος. Από αυτή τη δοκιμασία οι περισσότεροι φεύγουν με σοβαρούς τραυματισμούς, κάποιοι χάνουν ακόμα και την ζωή τους, ενώ όσοι καταφέρουν να μείνουν ακέραιοι γίνονται οι μελλοντικοί αρχηγοί της φυλής τους.

Base Jumping: Το συναρπαστικό σπορ που ανεβάζει την αδρεναλίνη

Αυτό το έθιμο συνεχίζει να υφίστανται, ενώ έχει καταγραφεί και προβληθεί σε τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ. Βλέποντάς το ένας πολυμήχανος Nεοζηλανδός πήρε την ιδέα και δημιούργησε αυτό που όλοι γνωρίζουν σήμερα ως bungee. Ο ίδιος αντικατέστησε τις κληματσίδες με ελαστικά σχοινιά από φυσικό λατέξ και απέφυγε το σημείο της κρούσης στο έδαφος, καθώς κάτι τέτοιο δε θα ήταν πολύ εμπορικό...

Ιδέες για εναλλακτικές καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα!

Με το πέρασμα του χρόνου το bungee εξελίχθηκε και μορφοποιήθηκε, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ασφαλή και διαδεδομένα exreme sports σε όλο τον κόσμο. Οι μέθοδοι λειτουργίας του έχουν να κάνουν με μαθηματικούς υπολογισμούς και με επίπεδα ασφαλείας που πιστοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς, εξασφαλίζοντας μηδαμινό συντελεστή προβλημάτων ή ατυχημάτων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top