Κορωνοϊός: «Η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική»

Πώς θα την αντιμετωπίσουμε - Τι απαντά η Βάνα Παπαευαγγέλου

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα της περασμένης εβδομάδας δείχνουν μια σταθεροποίηση του αριθμού των κρουσμάτων. Φαίνεται σαν να διακόπηκε η πτωτική τάση» ανέφερε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μεταλλάξεις Ελλάδα: Πόσα κρούσματα εντοπίστηκαν με την παραλλαγή Δέλτα

Ωστόσο σε κάποιες νησιωτικές περιοχές, παρατηρείται μια ήπια αύξηση στον αριθμό των μολύνσεων. Θετικό είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων όπως και των διασωληνωμένων μειώνεται.

Όπως είπε, την περασμένη εβδομάδα η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων μειώθηκε κατά πέντε χρόνια και «έπεσε» στα 27 έτη. «Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους 18-24 ετών, ενώ 60% νέων κρουσμάτων αφορά σε ηλικίες 18-34 ετών» σημείωσε.

Τόνισε ότι οι νέοι συνίσταται να κάνουν self tests κατά την επιστροφή από τις διακοπές τους πριν δουν την οικογένειά τους. 

Οι περιοχές που εμφανίστηκε η μετάλλαξη «Δέλτα»

«Έχουμε ήδη τα πρώτα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα και στη χώρα μας. Σήμερα, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων ασχολήθηκε εκτενώς με τους κινδύνους που εγκυμονεί η εν λόγω μετάλλαξη και ήδη παρατηρείται εμφάνιση κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Κρήτη» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κορωνοϊός: Πάνω από 400 τα κρούσματα στην Αττική - 28 στη Θεσσαλονίκη

Τόνισε, ότι πρόκειται για μια μετάλλαξη 100% πιο μεταδοτική σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος που είχε εντοπιστεί στην Ουχάν της Κίνας. Η εν λόγω μετάλλαξη μεταδίδεται ιδαιίτερα ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. 

Όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως έχουν χαμηλό κίνδυνο να νοσήσουν με το νέο στέλεχος, ενώ υψηλός είναι ο κίνδυνος για όσους έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου ή όσους δεν έχουν εμβολαιστεί καθόλου.

Μετάλλαξη Δέλτα: Πώς αντιμετωπίζεται

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, οι κύριοι τρόποι αντιμετώπισης της μετάλλαξης «Δέλτα» είναι οι εξής:

  • Εντατικοποίηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε ηλικίες άνω των 50 ετών. «Οι 50-59 έχουν διπλάσιο κίνδυνο να μολυνθούν από τους 40-49» είπε.
  • Άμεσος εμβολιασμός των νέων για να επιστρέψουν με ασφάλεια στις οικογένειές τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.
  • Εντατική ιχνηλάτηση των νέων κρουσμάτων, με εβδομαδιαία χρήση του self test.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top