Υπερπανσέληνος: Τι είναι το «Φεγγάρι της Φράουλας» που θα δούμε στις 24/6

Την Πέμπτη η τελευταία υπερπανσέληνος του 2021

Το «Φεγγάρι της Φράουλας» στον ουρανό του Πεκίνο. ruptly video

Ακόμη μια υπερπανσέληνος θα φωτίσει τον βραδινό ουρανό και θα χαρίσει μαγικές εικόνες. Το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουνίου όλοι στρέφουμε τα βλέμματα ψηλά καθώς θα συμβεί η τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνος για φέτος, γνωστή ως το «Φεγγάρι της Φράουλας».

Με αυτή την ονομασία η υπερπανσέληνος ήταν γνωστή στους Ινδιάνους της Αμερικής, επειδή πέφτει σε μια εποχή που μαζεύονται οι ώριμες πια φράουλες.

Πανσέληνος της Φράουλας

Η πανσέληνος της Φράουλας όπως φαινόταν από την Ραφήνα πέρυσι τον Ιούνιο. φωτογραφία αρχείου eurokinissi

φεγγάρι φράουλας

Καθώς η ελλειπτική τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη αυξομειώνει την απόσταση μεταξύ των σωμάτων, υπερ-πανσέληνος συμβαίνει όταν η πανσέληνος συμπίπτει χρονικά με μια πολύ κοντινή προσέγγιση της Σελήνης. Η απόσταση Γης-Σελήνης κυμαίνεται από 406.712 χιλιόμετρα (απόγειο) μέχρι 356.445 χιλιόμετρα (περίγειο). Όταν η πανσέληνος συμβαίνει κοντά στο περίγειο, τότε θεωρείται ότι υπάρχει υπερ-Σελήνη, σούπερ-Σελήνη ή υπερ-πανσέληνος, όροι που δεν είναι αστρονομικοί. Ο όρος, σύμφωνα με την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), εφευρέθηκε από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979.

υπερπανσέληνος - φεγγάρι Φράουλας

Το «Φεγγάρι της Φράουλας» όπως φαινόταν πέρυσι τον Ιούνιο στην Πορτογαλία. ap images

Μια πανσέληνος στο περίγειο, καθώς είναι πιο κοντά σε μας, φαίνεται έως 14% μεγαλύτερη και 30% φωτεινότερη σε σχέση με μια πανσέληνο στο απόγειο. Επίσης μια υπερ-πανσέληνος είναι περίπου 7% μεγαλύτερη και 15% φωτεινότερη σε σχέση με μια μέση πανσέληνο.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν προηγηθεί οι υπερπανσέληνοι της 27ης Απριλίου και της 26ης Μαΐου. Για μια ακόμη το φεγγάρι θα βρίσκεται πιο κοντά στη Γη και η πανσέληνος θα φαίνεται μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top