Έρευνα: Θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης το 65% των Ελληνίδων

Τι έδειξαν τα ευρήματα της έρευνας της PRORATA

γυναίκες

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε με τις δηλώσεις της η Χρυσή Ολυμπιονίκης, Σοφία Μπεκατώρου, η οποία μίλησε ανοιχτά για τον βιασμό της από αθλητικό παράγοντα όταν ήταν 20 ετών. Με αφορμή αυτό το περιστατικό, η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης «PRORATA» πραγματοποίησε έρευνα για τη σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα. 

Στην έρευνα, η οποία διεξήχθη μεταξύ 22 και 24 Ιανουαρίου, συμμετείχαν 1.115 άτομα. Τα ευρήματα αποτυπώνουν τα όρια της ανεκτικότητας απέναντι στα φαινόμενα παρενόχλησης και κακοποίησης που σχετίζονται με το φύλο, ενώ επιβεβαιώνουν την σχετικά πιο διευρυμένη ανοχή των ανδρών απέναντι σε αυτά.

Αναύτικότερα, το 65% των γυναικών δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης με τους χώρους εργασίας και τα περιστατικά στον δρόμο να αποτελούν τα πιο συνηθισμένα μέρη στα οποία δέχονται τις επιθέσεις.

Έρευνα για την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα

Ο χώρος εργασίας και ο δρόμος είναι τα κυριότερα μέρη όπου οι συμμετέχοντες δέχτηκαν επίθεση

Σύμφωνα με τους περισσότερους συμμετέχοντες, ο κύριος λόγος που μια γυναίκα καταγγέλλει δημόσια ένα τέτοιο περιστατικό, είναι για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον. Η δεύτερη δημοφιλέστερη απάντηση είναι «για να τιμωρηθεί ο δράστης».

Έρευνα για την κακοποίηση των γυναικών στην Ελλάδα

Ο κυριότερος λόγος που καταγγέλεται ένα περιστατικό είναι για να μην ξανασυμβεί στο μέλλον

Παρόλα αυτά, ανησυχητικό είναι το εύρημα που αποτυπώνει το εύρος της νομιμοποίησης της άποψης ότι «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση, μπορεί να οδηγηθούμε σε ''ποινικοποίηση'' του φλερτ». Σε αυτή την περίπτωση, παρόλο που το 57% (μέσος όρος γυναικών και ανδρών) διαφωνεί με την παραπάνω άποψη, το 58% των ανδρών συμφωνεί, σε σχέση με το 23% των γυναικών.

Πόσο συμφωνούν οι άνδρες και πόσο οι γυναίκες στην άποψη ότι «με το να θεωρούμε ότι τα πάντα πλέον αποτελούν σεξουαλική παρενόχληση, μπορεί να οδηγηθούμε σε ''ποινικοποίηση'' του φλερτ»

Σε ερώτηση σχετικά με το τι εκλαμβάνει μια γυναίκα ως σεξουαλική παρενόχληση από άτομο με το οποίο δεν έχει ερωτικές επαφές, οι γυναίκες της έρευνας είχαν δύο επιλογές, το σφύριγμα στον δρόμο και το επίμονο κοίταγμα σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Όπως προέκυψε, για το 69% των γυναικών της έρευνας, το σφύριγμα στον δρόμο δε θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το 18% απάντησε «ανάλογα με την περίπτωση». Στην αντίθετη περίπτωση, το 37% απάντησε πως το επίμονο κοίταγμα θεωρείται σεξουαλική κακοποίηση, ενώ το 25% ότι δε θεωρείται.

Τι θεωρούν οι γυναίκες σεξουαλική παρενόχληση

Στην ερώτηση αν κάποιος πει κάτι με σεξουαλικό υπαινιγμό, το 49% απάντησε πως αυτό είναι σεξουαλική παρενόχληση, ενώ το 38% απάντησε πως «εξαρτάται από την περίπτωση.

Τι θεωρούν οι γυναίκες της έρευνας σεξουαλική παρενόχληση

Αντίθετα, η πλειοψηφία των γυναικών δεν προσλαμβάνει το σφύριγμα στο δρόμο ή το κλείσιμο του ματιού ως σεξουαλική παρενόχληση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημαντική μερίδα γυναικών απαντάει πως το αν είναι ή δεν είναι παρενόχληση το κάθε ένα από τα παραπάνω εξαρτάται και από την περίσταση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top