Βίντεο: Έτσι δρούσε η σπείρα που «ξάφριζε» επιβάτες στα ΜΜM

Η ΕΛ.ΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία από τη δράση της

Στη σύλληψη 36 ατόμων, τα οποία ξάφριζαν πορτοφόλια και διάφορα τιμαλφή από ανυποψίαστους επιβάτες σε Μετρό και ΗΣΑΠ, αλλά και από πελάτες εμπορικών κέντρων και καταστημάτων, προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία την Δευτέρα μετά από μεγάλη επιχείρηση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ αναζητούνται άλλα 23.

Προφυλαχθείτε από τους κλέφτες κατά την περίοδο των διακοπών- Δείτε πώς

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί 161 κλοπές ενώ έχουν κατασχεθεί 94 κινητά,11 ταμπλετ,4 υπολογιστές, 6.000 ευρώ, 33 πορτοφόλια,14 ρολόγια,4 αυτοκίνητα, μαχαίρια, αεροβόλα πιστόλια.

Πως δρούσε η σπείρα

Η σπείρα είχε χωριστεί σε δύο συμμορίες. Η πρώτη είχε 7 μικρές υποοομάδες  και η δεύτερη άλλες 4, τα ηγετικά στελέχη των οποίων καθόριζαν τον τρόπο και το ωράριο δράσης, κυρίως σε ώρες αυξημένης επιβατικής κίνησης. 
Προτιμούσαν τους σταθμούς Ομόνοια, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Πανόρμου, Σύνταγμα, Μεταξουργείο, Καλλιθέα ,Μοναστηράκι, ενώ έμπαιναν στις αποβάθρες αναπτύσσονταν και στις δύο πλευρές των σταθμών και άλλαζαν συνεχώς σημεία"αναμονής" των θυμάτων. 

Επιχείρηση «μαμούθ» της ΕΛΑΣ - Εξιχνιάστηκε η μεγαλύτερη σπείρα της Αθήνας

Στοχοποιούσαν συνήθως ηλικιωμένους  και τουρίστες και επέλεγαν κυρίως όσους είχαν πορτοφόλι ή κινητό σε εξωτερικές τσέπες .
Δημιουργούσαν κατάλληλες συνθήκες με τεχνητό συνωστισμό και αποσπούσαν την προσοχή του υποψήφιου θύματος τους, το οποίο περικύκλωναν, ώσπου μέλος της ομάδας να αφαιρέσει το πορτοφόλι ή το κινητό.

Τα υπόλοιπα μέλη εγκλώβιζαν το θύμα, διασφαλίζοντας έτσι τη διαφυγή του δράστη που αφαίρεσε τα κλοπιμαία, τα οποία άμεσα τα παρέδιδε σε άλλο μέλος της ομάδας, το οποίο αποβιβαζόταν στην πρώτη στάση, ενώ οι υπόλοιποι «σκόρπιζαν» σε διαφορετικές κατευθύνσεις, μέχρι να ενωθούν ξανά. Στη συνέχεια πετούσα τα πορτοφόλια σε κάδους απορριμμάτων ή υπονόμους, ενώ άλλα μέλη της οργάνωσης με υποστηρικτικό ρόλο, παραλάμβαναν τα κλοπιμαία, έτσι ώστε να μην παραμένουν στην κατοχή των ομάδων «κρούσης», ελαχιστοποιώντας έτσι την αποκάλυψή τους σε τυχόν αστυνομικό έλεγχο.

Σπείρα «ψάρευε» πληροφορίες από τις οικιακές βοηθούς - Λεία 150.000 ευρώ

Διαβατήρια, άδειες διαμονής, κινητά τηλέφωνα και λοιπά τιμαλφή τα διέθεταν σε κλεπταποδόχους και καταστήματα με κινητά τηλέφωνα(πακιστανικά στη Μενάνδρου)  εισπράττοντας άμεσα το αντίτιμο, είτε τα προωθούσαν στο εξωτερικό, μοιράζοντας τα κέρδη μεταξύ τους.

Η οργάνωση είχε dress-code

Φορούσαν όλοι μασκες covid. Kρατούσαν εφημερίδες, χάρτες, τσαντάκια και άλλα παρεμφερή αντικείμενα, που χρησιμοποιούσαν για να καλύπτουν τις κινήσεις των χεριών τους τη στιγμή που διέπρατταν την κλοπή .Επιπλέον λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης, αποφεύγοντας τις κάμερες ασφαλείας ενώ εξέρχονταν κατά διαστήματα από σταθμούς ή λεωφορεία, ελέγχοντας για αστυνομική παρουσία, ώστε να απομακρυνθούν προσωρινά ή να αναστείλουν τη δράση τους.

Eξαρθρώθηκε σπείρα που απειλούσε τα θύματά της με πέτρες

Στις μεταξύ τους επικοινωνίες, χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών *αχυράνθρωποι(ετσι αποκαλεί αυτή τη μέθοδο η ΕΛ.ΑΣ). Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το σύνολο των μελών έχουν συλληφθεί στο παρελθόν 51 φορές.

Δείτε εδώ τα ονόματα και τις φωτογραφίες των μελών της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top