Ο Τσιόδρας έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των δημοτικών

Τη Δευτέρα οι αποφάσεις από την κυβέρνηση

Το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων άναψε χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων για τα επιδημιολογικά στοιχεία του κορωνοϊού στη χώρα μας. 

Πέτσας: Πότε θα αποφασίσει ο Μητσοτάκης για τα δημοτικά  

«Δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο», είπε ο κ. Τσιόδρας και ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση αν πρέπει ή δεν πρέπει να επιστρέψουν στα θρανία οι μικροί μαθητές. 

Το θέμα έχει προβληματίσει αρκετά τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που περιμένουν τώρα να περάσει και η δεύτερη εβδομάδα επιστροφής στο σχολείο, ώστε να αποφασίσουν για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι αποφάσεις για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία αναμένεται να ανακοινωθούν τη Δευτέρα. 

Χαρδαλιάς: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα δημοτικών σχολείων

Μέχρι τότε η κυβέρνηση και οι επιστήμονες θα εξετάσουν όλα τα σενάρια για την επιστροφή των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία, αξιολογώντας την πορεία της πανδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας και τα αποτελέσματα των πρώτων φάσεων της άρσης των μέτρων. 

Τα σενάρια που ήδη εξετάζονται είναι δύο. Το πρώτο είναι η επιστροφή των μικρών μαθητών την 1η Ιουνίου και το δεύτερο η επιστροφή αυτή να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου. Το υπουργείο Παιδείας δηλώνει έτοιμο για την επαναλειτουργία των δημοτικών σχολείων, σημειώνοντας πως αν τελικά ανοίξουν την 1η Ιουνίου, τα μαθήματα θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου. 

Κορωνοϊός: Κανένας θάνατος στη χώρα - Μόλις 4 τα νέα κρούσματα

«Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δε θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται. Το άνοιγμα των σχολείων για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες σκέψεις για το άνοιγμα των δημοτικών, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν απόλυτα επιστημονικά δεδομένα ότι τα παιδιά δε διατρέχουν κίνδυνο με την επιστροφή του στο σχολείο. 

Με ζωντανή μετάδοση μαθήματος και αντισηπτικά η επιστροφή στα θρανία

«Τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποτελούν εγγύηση ότι θα πάει το παιδί στο σχολείο και δεν θα νοσήσει - υπάρχουν και παιδιά που νοσούν σοβαρά. Δεν είναι ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά ότι είναι σπάνιο. Ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις που μπερδεύουν τους ανθρώπους. Ορισμένα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν κι άλλες ασθένειες, όπως τη γρίπη. Η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας έκανε λόγο για «κρυφή ανισότητα στη μάθηση για παιδιά των πιο φτωχών οικογενειών», κόστος σε χαμένη γνώση και συνέπειες στην ψυχική υγεία των παιδιών.

Ξεκινάει από 1η Σεπτεμβρίου η σχολική χρονιά

«Υπάρχουν, επίσης, και συνέπειες για την ψυχική υγεία των παιδιών. Υπάρχουν οικονομικοί λόγοι που αφορούν τους γονείς και την κοινωνία. Δεν υπάρχει εγγύηση 100% για την επιστροφή στην τάξη, ειδικά για τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς. Το άνοιγμα παραμένει σύνθετο δίλημμα. Η δεδομένη στιγμή, ωστόσο, μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν τα παιδιά στα δημοτικά με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Τα παιδιά ήδη παίζουν μαζί στις γειτονιές», είπε.

Πότε ξεκινάνε οι εγγραφές για δημοτικά και νηπιαγωγεία για το έτος 2020-21

Για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και μίλησε στον ΑΝΤ1 και ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, λέγοντας πως τα δείγματα είναι θετικά και πως αν συνεχίσουν έτσι, υπάρχει ασφάλεια για την επάνοδο των παιδιών στα σχολεία. 

Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας στάθηκαν χθες συμπληρωματικές οδηγίες για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Γλώσσας, των Μαθηματικών και των Φυσικών στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων κατά το σχολικό έτος 2019-2020, για αξιοποίηση σε πιθανή περιορισμένης διάρκειας διδασκαλία πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2019-2020.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top