Ανησυχία ότι οι συγκεντρώσεις στις πλατείες θα είναι καταστροφικές

«Θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως», λένε οι επιστήμονες

Καλύτερη ήταν η εικόνα στις πλατείες χθες το βράδυ, μετά τις εικόνες συνωστισμού και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αθήνα, αλλά και στην επαρχία. Ωστόσο της κυβέρνησης και των επιστημόνων παραμένει, καθώς υπάρχει έντονος φόβος έκρηξης νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και η επιβολή νέου lockdown.

Όλοι πλατεία: Πλήθος κόσμου σε Αγία Παρασκευή, Ακρόπολη, Λυκαβηττό

Στην Αγία Παρασκευή χθες το βράδυ συγκεντρώθηκαν περίπου 100 άτομα, χωρίς να υπάρξει κάποια ένταση ή αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς που βρίσκονται από την Τρίτη κάθε βράδυ εκεί για να αποτρέψουν τον συνωστισμό. Κάποιοι από τους νεαρούς που είχαν συγκεντρωθεί εκεί έγραψαν συνθήματα κατά της αστυνομίας στα σκαλιά της πλατείας Αγίου Ιωάννου, αλλά η κατάσταση δεν εκτραχύνθηκε. 
Καλύτερη ήταν επίσης η εικόνα στη Νέα Σμύρνη και το Αιγάλεω, όπου και εκεί τις προηγούμενες μέρες είχαν παρατηρηθεί περιπτώσεις συγχρωτισμού. 

Στον Λυκαβηττό και στην Ακρόπολη βρέθηκε για μια ακόμα νύχτα αρκετός κόσμος, αφού και η πανσέληνος παρακίνησε αρκετούς να κάνουν μια βραδινή βόλτα, όμως φαίνεται ότι ο κόσμος διατήρησε τις απαραίτητες αποστάσεις. 

Άρση μέτρων: Πάρτυ, take away ποτά, δεκάδες πρόστιμα και... λουκέτα

Αντίθετα, στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι για μια ακόμα βραδιά βρέθηκε εκεί αρκετός κόσμος, ενώ αρκετοί δεν κρατούσαν τις αποστάσεις και φυσικά δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα. 

Αστυνομικοί με μεγάφωνα ζητούσαν από τον κόσμο να διαλυθεί και να επιστρέψει στα σπίτια του, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που συμμορφώθηκαν. 

Λίγο νωρίτερα, στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκανε για μια ακόμα φορά έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας. 

Χαρδαλιάς: Δεν είναι αντίσταση και μαγκιά οι συγκεντρώσεις στις πλατείες

«Υπάρχει ο κίνδυνος να τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Δεν είναι ζήτημα της αστυνομίας ο περιορισμός της νόσου. Οι δραματικές εικόνες άλλων χωρών με εκατόμβες νεκρών είναι πολύ πρόσφατες, για να τις ξεχνάμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και προειδοποίησε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε και εμείς δραματικές στιγμές».

Ανησυχούν οι επιστήμονες

Ανάλογη είναι η ανησυχία και των επιστημόνων, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συγκεντρώσεις του κόσμου στις πλατείες. 

Όλοι κάνουν λόγο για «καταστροφικές συνέπειες» που μπορεί να «ανοίξουν τις πύλες της κολάσεως».

Αγία Παρασκευή: Επεισόδια με 300 νεαρούς που έκαναν υπαίθριο «πάρτι»

Ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δ. Αττικής, Άλκης Βατόπουλος, τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ότι «η Ισπανία καταστράφηκε από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα». 

«Αν υπάρχει ένα κρούσμα, ένας άρρωστος και αυτός βρεθεί σε μία ομάδα 500 ατόμων, μπορεί μετά από δυο μέρες να έχουμε δυο κρούσματα. Τα 500 κρούσματα δεν ελέγχονται. Συνεπώς επειδή η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ κρίσιμη, υπενθυμίζω ότι συνεχίζουμε να έχουμε κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, οι μεγάλες συναθροίσεις ανθρώπων είναι πολύ εύκολο να οδηγήσουν σε μία ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων. Δηλαδή χαλαρώνουν τα μέτρα, εμείς δεν πρέπει να χαλαρώνουμε», είπε ο κ. Βατόπουλος.

Αποκάλυψη Star: Χωρίς μπαρ και ξενύχτια το φετινό καλοκαίρι

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, ανέφερε επίσης ότι φαινόμενα σαν αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες στις πλατείες με τη συγκέντρωση δεκάδων ανθρώπων, προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς για διασπορά του SARS-CoV-2, με κίνδυνο να χάσουμε ζωές και να επαναφέρουμε μέτρα επιζήμια για την οικονομία.

Τέτοιες συμπεριφορές είναι επικίνδυνες διότι συντηρούν και ενισχύουν την αλυσίδα μετάδοσης του ιού. 

«Επανερχόμαστε στον αρχικό κίνδυνο και στην εκτίμηση ότι αν υπάρχει και ένας που έχει μολυνθεί από τον ιό και δεν τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας μέσα σε ένα μήνα εξαιτίας του ενός μπορεί να έχουμε πάνω από 400 με 500 νέα κρούσματα. Με μια θνητότητα που περιγράφεται παγκοσμίως 1 με 2% μπορεί να έχουμε και 5-6 θανάτους», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λινού. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top