Σε απεργιακό κλοιό μπαίνει η χώρα την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου. Η πρωτεύουσα θα «παραλύσει», αφού 24ωρη απεργία έχει προκηρυχθεί για όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ πορείες έχουν προγραμματιστεί στο κέντρο της Αθήνας. Την ίδια ώρα, ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ- ΟΤΑ συμμετέχουν στην απεργία, με αποτέλεσμα κλειστές να είναι εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι και νομαρχίες. Κανονικά θα κινηθούν προαστιακός και τρένα.
Απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς: Δε θα ισχύσει αύριο ο Δακτύλιος
Αναλυτικά οι 24ωρες απεργίες :
- Μετρό
- Λεωφορεία και τρόλεϊ
- Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ)
- Τραμ
- Πλοία στο λιμάνι Πειραιά, Ραφήνας και Λαυρίου (24ωρη απεργία ναυτεργατών )
- ΑΔΕΔΥ
- Υπάλληλοι Δήμων (ΠΟΕ-ΟΤΑ) 24ωρη απεργία
Τέλος, οι δημοσιογράφοι προχωρούν σε στάση εργασίας στα ΜΜΕ από τις 12:00 έως τις 15:00.
Συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας
Παράλληλα, στο κέντρο της Αθήνας θα πραγματοποιηθούν δύο συγκεντρώσεις, μία του ΠΑΜΕ στις 10.30 στα Προπύλαια και μία της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στις 11.00 στην Κλαυθμώνος.
Αντιδρούν στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της ζητά: την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν.4387/2016) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων, την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, την πλήρη κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων. Ακόμη, ζητά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
Σε ανακοίνωσή τους, οι εργαζόμενοι του ΗΛΠΑΠ επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «ιδιωτικοποιεί την κοινωνική ασφάλιση και σπρώχνει χιλιάδες νέους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ξένα κεφάλαια. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων δεν μπορεί να είναι κόστος ούτε τζόγος. Ζητάμε να επιστραφούν άμεσα τα κλεμμένα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων».
Σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ τονίζει: «Η κυβέρνηση ξέχασε πολύ γρήγορα τις δεσμεύσεις της για κατάργηση του αντιασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου και προχωράει σε μια νέα αντιασφαλιστική επίθεση, προωθώντας ένα νομοσχέδιο, το οποίο συνεχίζει με μικροβελτιώσεις, στην ίδια φιλοσοφία και πολιτική του προηγούμενου απαράδεκτου νόμου. Όπως διαπιστώνουμε, οι αυξήσεις στις συντάξεις που είχε υποσχεθεί, είναι τελικά ψίχουλα, συγκριτικά με τις απώλειες του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, ιδιαίτερα κατά την τελευταία δεκαετία».
Για συνδικαλιστικό παραλογισμό κάνει λόγο η ΝΔ
«Πρόκειται για συνδικαλιστικό παραλογισμό και για απεργίες φανερά υποκινούμενες με καθαρά κομματικά κίνητρα και στοχεύσεις» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, εξηγώντας πως βασικό αίτημά των απεργούντων είναι η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016 και στον οποίο ελάχιστα αντέδρασαν μέχρι το καλοκαίρι του 2019.
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.