Οι απαγωγές που συγκλόνισαν: Τα λύτρα και τα κρυσφήγετα

Από τον Μαρσελίνο στον Λεμπιδάκη

Πίσω από τα κάγκελα της φυλακής θα επιστρέψουν οι κατηγορούμενοι για την απαγωγή και τη δολοφονία του Μάριου Παπαγεωργίου μετά από την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου. Με αφορμή την υπόθεση αυτή, το star.gr ξαναθυμίζει τις πολύκροτες υποθέσεις απαγωγών που συγκλόνισαν την ελληνική κοινή γνώμη. 

Υπόθεση Μαρσελίνο (18 Μαρτίου 1990)

Ο νεαρός ποδοσφαιριστής Γιάννης Τσατσάνης ή «Μαρσελίνο» καθόταν σε μια καφετέρια όταν τον πλησίασαν οι δύο κολλητοί του φίλοι, Κώστας Σπινιάρης και Δημήτρης Αγαπητός, οι οποίοι του είπαν πως γνώριζαν ποιος είχε κλέψει το ραδιόφωνο από το αυτοκίνητό του. 

Ο 17χρονος τους ακολούθησε, μπήκε στο αυτοκίνητό τους κι εκείνοι τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση. Οι απαγωγείς ζητούσαν 150 εκατ. δραχμές, ενώ ο άνδρας που έκανε τις διαπραγματεύσεις προσποιούταν τον Ιταλό και έβαζε στον πατέρα του Μαρσελίνο να ακούει μαγνητοφωνημένα μηνύματα του γιου του. 

Ο πατέρας κατήγγειλε την απαγωγή στην αστυνομία, όμως οι δράστες αποφάσισαν να σκοτώσουν το νεαρό ποδοσφαιριστή γιατί καθυστερούσε η καταβολή των λύτρων, αλλά και γιατί πίστεψαν ότι ο πατέρας του είχε αναγνωρίσει τους δύο κολλητούς τους. 

Οι απαγωγείς οδήγησαν το Μαρσελίνο σε ένα μαντρί στα Σκούρτα Βοιωτίας, έσκαψαν λάκκο και τον έθαψαν, αφού πρώτα τον πυροβόλησαν στην καρδιά και στον αυχένα. 

Υπόθεση Χαΐτογλου (Δεκέμβριος 1995)

Στο 2ο χλμ. της οδού Ωραιοκάστρου – Θεσσαλονίκης ο γνωστός βιομήχανος Αλέκος Χαΐτογλου πέφτει σε ενέδρα. Δύο οπλισμένοι άνδρες, οι αδελφοί Παλαιοκώστα, εμφανίστηκαν μπροστά του με όπλα. Επί 80 ώρες ο βιομήχανος βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο κινούταν συνεχώς. 

Τελικά οι απαγωγείς τον άφησαν ελεύθερο στα ΚΤΕΛ Καρδίτσας, αφού είχαν πάρει ως λύτρα 260 εκατ. δραχμές σε ερημική τοποθεσία στη Φθιώτιδα. 

Υπόθεση Δαλάκα (Νοέμβριος 1995)

Μία ακόμα απαγωγή που συντάραξε την κοινή γνώμη ήταν αυτή του 11χρονου Κώστα Δαλάκα τον Νοέμβριο του 1995 την ώρα που επέστρεφε στο σπίτι από το σχολείο του. 

Λίγους μήνες πριν η γιαγιά του είχε κερδίσει 130 εκατ. δραχμές στο λαχείο. Σπείρα που τέσσερα χρόνια πριν είχε κάνει μία ακόμα απαγωγή, άρπαξε τον μικρό και άρχισε τα απειλητικά τηλεφωνήματα στην οικογένεια. Έλεγαν μάλιστα στους έντρομους γονείς πως όλοι οι απαγωγείς είναι φορείς του AIDS και πως αν δεν έπαιρναν τα 41 εκατ. δραχμές που ζητούσαν θα μόλυναν το παιδί με τον ιό. Πέντε μέρες αργότερα τα λύτρα δόθηκαν και ο μικρός αφέθηκε ελεύθερος. 

Ο 11χρονος όμως ήταν πολύ παρατηρητικός και οδήγησε την αστυνομία κατευθείαν στους απαγωγείς του. Όπως είπε στους αστυνομικούς αφότου αφέθηκε ελεύθερος η απόσταση του σημείου που τον μετέφεραν από το σχολείο του ήταν πολύ σύντομη και για να μπει στο κρησφύγετο των απαγωγέων ανέβηκε επτά σκαλιά. Μετά από έρευνες η αστυνομία εντόπισε το σπίτι, το οποίο άνηκε στον έμπορο αυτοκινήτων Γιάννη Χειλά, ο οποίος ήταν φίλος της οικογένειας και διατηρούσε δεσμό με τη θεία του παιδιού. 

Υπόθεση Μυλωνά (2008)

Στις 9 Ιουνίου 2008, η απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά στην Θεσσαλονίκη συγκλονίζει το Πανελλήνιο. Για 13 ολόκληρες μέρες οι αστυνομικές Αρχές αναζητούν μάταια τα ίχνη του. 

Τρεις πάνοπλοι κουκουλοφόροι, οι δύο οπλισμένοι με πιστόλια και ο τρίτος με αυτόματο όπλο, που ήταν κρυμμένοι στο παρκινγκ της μονοκατοικίας του βιομηχάνου στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης, μόλις είδαν το πολυτελές αυτοκίνητό του να φτάνει, πετάχτηκαν μπροστά του και το ακινητοποίησαν.

Με την απειλή των όπλων έβγαλαν έξω τον Γιώργο Μυλωνά και τη σύζυγό του Νέλλη. Το ζευγάρι είχε πάει για φαγητό και μάλιστα, ο βιομήχανος είχε πει μία ώρα νωρίτερα στον σωματοφύλακά του να φύγει. 

«Εγκέφαλος» της απαγωγής όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων ήταν ο Βασίλης Παλαιοκώστας. Οι απαγωγείς κρατούσαν τον «βασιλιά» του αλουμινίου όμηρο σε μονοκατοικία έξω από τη Θεσσαλονίκη, ζητώντας λύτρα από τη σύζυγό του. Τελικά, αφού πήραν το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ, τον άφησαν ελεύθερο να επιστρέψει στη γυναίκα και τα παιδιά του.

Υπόθεση Παναγόπουλου (2009)

Στις 12 Ιανουαρίου 2009, άλλη μία απαγωγή λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Ένα βανάκι κλείνει τον δρόμο στο πολυτελές αυτοκίνητο του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου στο Καβούρι. Τρεις άνδρες κατεβαίνουν από το όχημά τους, ντυμένοι στα μαύρα και κρατώντας όπλα.

 Όπως περιέγραψε αργότερα ο επιχειρηματίας, τον άρπαξαν και τον έβαλαν στο βαν. Τον πήγαν στον σκουπιδότοπο του Υμηττού και στη συνέχεια τον έβαλαν στο πορτμπαγκάζ ενός άλλου οχήματος. Η απαγωγή του κράτησε συνολικά 192 ώρες! 

Στο σημείο που τον μετέφεραν, τον αλυσόδεσαν με χειροπέδες. Όπως αποκάλυψε, τις οχτώ εκείνες ημέρες της απαγωγής ο εφοπλιστής φοβόταν πως οι απαγωγείς του στο τέλος θα τον σκότωναν, ενώ δεν παρέλειψε να πλέξει το εγκώμιο της συζύγου του, η οποία κατάφερε δίνοντας 30 εκ. ευρώ, να διαπραγματευτεί με τους απαγωγείς και να απελευθερώσει τον σύζυγό της. Λίγους μήνες μετά, συλλαμβάνονται 18 ύποπτοι και οδηγούνται σε δίκη μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Βλαστός.

Υπόθεση Μαρτίνου (2013)

Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ο εφοπλιστής Κίκος Μαρτίνος καταγγέλλει στην αστυνομία ότι άγνωστοι επιχείρησαν να τον απαγάγουν στην περιοχή της Βούλας.  Ο εφοπλιστής επιβιβάστηκε στο τζιπ του και βγήκε από το γκαράζ του κτιρίου όπου στεγάζεται η εφοπλιστική εταιρεία του στη λεωφόρο Βουλιαγμένης. Ξαφνικά και ενώ ήταν εν κινήσει, αντιλήφθηκε ένα ΙΧ αυτοκίνητο να τον ακολουθεί.

Αστυνομικοί βρήκαν το καμένο Citroen που χρησιμοποίησαν οι δράστες στην οδό Ηρακλειδών. 

Οι δράστες με το κλειστό φορτηγάκι και ένα άσπρο Citroen επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον γιο του εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου την ώρα που ήταν εν κινήσει με το αυτοκίνητό του λίγα μέτρα μακριά από την εφοπλιστική εταιρεία.

Τρεις από τους δράστες επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον 33χρονο απειλώντας τον με όπλα. Ο νεαρός εφοπλιστής όμως αντέδρασε άμεσα, έχοντας λάβει σχετική εκπαίδευση στο παρελθόν, έκανε απότομα όπισθεν, εμβολίζοντας με δύναμη το αυτοκίνητο των απαγωγέων, το οποίο από την σύγκρουση πήρε φωτιά και κατάφερε να απεγκλωβιστεί και να επιστρέψει πίσω στα γραφεία της εταιρείας του, ενημερώνοντας παράλληλα την αστυνομία. Από το σημείο τράπηκαν σε φυγή, συνολικά πάνω από πέντε άτομα.

Υπόθεση Καραμολέγκου (2014)

Στις 14 Ιανουαρίου 2014 ο αρτοβιομήχανος Μανώλης Καραμολέγκος πέφτει θύμα απαγωγής από τέσσερις άντρες στο Κορωπί. Οι απαγωγείς τελικά αποδεικνύονται ερασιτέχνες, καθώς ο επιχειρηματίας πείθει τον φρουρό που τον φυλάει σε εγκαταλελειμμένο σπίτι στην βιομηχανική ζώνη της Κερατέας να παραδοθεί.

Η απαγωγή του αρτοβιομήχανου έγινε την ώρα που επέστρεφε μόνος με το αυτοκίνητό του στο σπίτι του. Ο αναβάτης μιας μηχανής που προπορευόταν προφασίστηκε ατύχημα  και έπεσε με την μοτοσικλέτα του μόλις λίγα μέτρα μπροστά από το αυτοκίνητο του 57χρονου επιχειρηματία. Ο Μανώλης Καραμολέγκος σταμάτησε και κατέβηκε για να βοηθήσει όταν ξαφνικά τον πλεύρισε ένα αυτοκίνητο. Οι δράστες κατέβηκαν όρμησαν και κατάφεραν να ακινητοποιήσουν τον επιχειρηματία που αντιστάθηκε.

Οι απαγωγείς απαίτησαν από την οικογένεια λύτρα ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Επί 12 ώρες ο επιχειρηματίας βρίσκονταν στο πορτμπαγκάζ ενός αυτοκινήτου που κινούνταν συνεχώς. Όταν το αυτοκίνητο σταμάτησε σε ερημική τοποθεσία στην περιοχή της Κερατέας, ο επιχειρηματίας κατάφερε να πείσει έναν Μολδαβό, μέλος της σπείρας, ότι ήταν μάταιο να συνεχίσει την ομηρία και ότι θα ήταν καλό να παραδοθεί στην αστυνομία, όπως και έγινε, ενώ λίγο μετά συνελήφθη άλλος ένας ομοεθνής του, από τους συνολικά τέσσερις απαγωγείς.

Υπόθεση Λεμπιδάκη  (30 Μαρτίου 2017)

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης παρέμεινε στα χέρια των απαγωγέων του για έξι ολόκληρους μήνες.

Ο επιχειρηματίας από την Κρήτη απήχθη στις 30 Μαρτίου 2017 την ώρα που κατευθυνόταν προς το σπίτι του. Αρχικά, οι δράστες ζητούσαν 100 εκατ. ευρώ αλλά μέχρι και λίγο πριν το τέλος της πολύμηνης απαγωγής είχαν ρίξει αρκετά τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

Χωρίς τελικά να λάβουν ούτε ένα ευρώ, στις 2 Οκτωβρίου 2017 ο επιχειρηματίας αφήνεται ελεύθερος. Συνολικά, για την υπόθεση, κατηγορήθηκαν 12 άτομα για τις πράξεις της διακεκριμένης περίπτωσης αρπαγής, της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας εκβίασης, αλλά και της παράνομης οπλοφορίας και κατοχής πολεμικού όπλου.

Η δίκη της πολύκροτης υπόθεσης άρχισε στις 10 Δεκεμβρίου 2018, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να δηλώνει, με πρωτοφανές μεγαλείο ψυχής, ότι «οι απαγωγείς του είναι κακοποιοί αλλά όχι δολοφόνοι» και πως δεν τους μισεί αλλά τους λυπάται.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Ντούρου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top