Πλέον και τα ομόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να γίνονται ανάδοχοι γονείς

Ποια η διαφορά της αναδοχής με την υιοθεσία

Ανάδοχοι γονείς και τα ομόφυλα ζευγάρια

Αλλάζουν όλα στην αναδοχή παιδιών, καθώς πλέον όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, θα μπορούν να γίνονται ανάδοχοι γονείς.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι και τα ομόφυλα ζευγάρια  θα μπορούν από εδώ και στο εξής να συμμετέχουν στον θεσμό της αναδοχής, καθώς από το 2015 μπορούν να υπογράψουν σύμφωνο συμβίωσης. 

Αυτό ορίζει το νομοσχέδιο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και την αναπληρώτρια Υπουργό Θεανώ Φωτίου, στη Βουλή.

 ΑΝΑΔΟΧΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ 

 

Η εν λόγω διάταξη, θέτει τις θέτει ίδιες προϋποθέσεις για ομόφυλα ζευγάρια -που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης- με τις ίδιες που έχει μια μονογονεϊκή οικογένεια.

Όταν όμως οι υποψήφιοι για ανάδοχοι είναι πολλοί, τότε τηρείται «σειρά προτίμησης»:

«Πρώτα προτιμώνται οι οικογένειες από ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί.

Δεύτεροι οι “έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης”, δηλαδή ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια.

Όσοι έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης έχουν περισσότερες πιθανότητες από αυτούς που ακολουθούν μετά, δηλαδή τα άτομα από μονογονεϊκές οικογένειες που είναι είτε άγαμα είτε διαζευγμένα» εξηγεί στο star.gr ο δικηγόρος Γιώργος Κατσαβριάς.

«Δηλαδή ένα ομόφυλο ζευγάρι θεωρητικά θα προηγείται στην αναδοχή ενός παιδιού από μια μεμονωμένη γυναίκα ή άνδρα που επιθυμεί να γίνει ανάδοχος» προσθέτει.

 ΠΟΙΑ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΑΝΑΔΟΧΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΪΟΘΕΣΙΑ

 

Τι είναι η αναδοχή:

Ο κοινωνικός θεσμός προστασίας των ανηλίκων τέκνων. Η αναδοχή είναι για τα παιδιά που είτε ζουν σε προβληματικό περιβάλλον είτε είναι θύματα κακοποίησης και το κράτος διατάσσει την αφαίρεση της γονικής μέριμνας από τους γονείς, προσφέροντάς τους ένα ζεστό και ασφαλές περιβάλλον σε μια άλλη οικογένεια την οποία δύναται και να χρηματοδοτεί. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μέρες, μήνες, ή και χρόνια.

Σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει κανένας νομικός δεσμός μεταξύ αναδόχου και παιδιού που φιλοξενεί.

Ο ανάδοχος είναι υπεύθυνος για την υγεία του παιδιού και τη διατροφή του αλλά μεταξύ τους δεν έχουν κληρονομικά δικαιώματα. Αν “φύγει” ο ανάδοχος το παιδί δεν κληρονομεί και το αντίστροφο.

Tι είναι η υϊοθεσία:

Στην υιοθεσία, αναπτύσσεις πλήρως κανονικά όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις σαν να ήταν το φυσικό σου παιδί. Κληρονομικά δικαιώματα, υποχρεώσεις διατροφής, υγείας κτλ.

Η υϊοθεσία γίνεται μόνο από ετερόφυλα ζευγάρια που έχουν παντρευτεί.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top