Νομοσχέδιο για κατοικίδια ζώα: Το χρονικό ενός ναυαγίου – Οι μαύρες σελίδες και οι προτάσεις για αλλαγή του

Για νομοσχέδιο ντροπής κάνουν λόγο στο star.gr οι φιλόζωοι

Ως μια νίκη της κοινωνίας βλέπουν οι φιλοζωικές οργανώσεις της Ελλάδας την απόσυρση του νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, χωρίς όμως να πανηγυρίζουν, καθώς ακόμα δεν έχουν κληθεί σε διάλογο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη τις προθέσεις του.

«Αυτό που επιχειρήθηκε να γίνει με το νομοσχέδιο για τα ζώα ήταν μια προσβολή της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς του καθενός», δήλωσε στο star.gr η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση.

Τι προέβλεπε το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα κατατέθηκε προς διαβούλευση κι από το πρώτο λεπτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο από τις φιλοζωικές οργανώσεις, όσο και από τον πολιτικό κόσμο που ζητούσαν την απόσυρσή του.

Το αρχικό νομοσχέδιο, που τελικά υπό την πίεση των αντιδράσεων αποσύρθηκε προσωρινά από τη διαβούλευση, ώστε να βελτιωθούν κάποιες διατάξεις, προέβλεπε μεταξύ άλλων την υποχρεωτική στείρωση του ζώου εντός έξι μηνών από την απόκτησή του, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες θα έπρεπε να πληρώσουν χαράτσι 100 ευρώ ετησίως.

Όριζε επίσης ότι κατά τη διάρκεια μιας βόλτας, ή ενός ταξιδιού θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης του να έχει μαζί του πάντα το διαβατήριο του ζώου, το οποίο και θα αντικαθιστούσε το βιβλιάριό του.

Προέβλεπε ακόμα ότι το κατοικίδιο θα έπρεπε υποχρεωτικά να είναι τσιπαρισμένο κι εγγεγραμμένο στη βάση δεδομένων του υπουργείου, με το κόστος του τσιπαρίσματος σε όσους δεν το έχουν κάνει ήδη να ανέρχεται στα 6 ευρώ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γινόταν πιο αυστηρό το πλαίσιο μεταβίβασης ενός ζώου κι έδινε την ευθύνη για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στους δήμους.

Οι μαύρες σελίδες του νομοσχεδίου που έφεραν την απόσυρσή του

«Με το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε τελικά, επιχειρήθηκε να απαγορευτεί η φιλοζωική δράση», λέει στο star.gr η κυρία Μολφέση, εξηγώντας ότι ένας άνθρωπος δε θα μπορούσε πλέον να προσφέρει βοήθεια σε ένα άρρωστο, ανήμπορο ή πεινασμένο ζώο που έβρισκε στο δρόμο, καθώς θεσμοθετούσε ότι τα αδέσποτα ζώα θα ανήκουν στους δήμους και κανείς δε θα μπορούσε να παρέμβει σε αυτό, διαφορετικά θα παρέβαινε τον νόμο.

«Αν για παράδειγμα εσείς βρίσκατε μια γάτα στη γειτονιά σας και της δίνατε φαγητό θα είχατε επιπτώσεις από τον νόμο κι αν το πηγαίνατε στον κτηνίατρο για να το φροντίσει χωρίς να έχει τσιπ, αφού θα ήταν αδέσποτο, θα έβρισκε το μπελά του κι αυτός, καθώς θα έπρεπε να πληρώσει 3.000 ευρώ πρόστιμο γιατί το ζώο δεν ήταν σημασμένο», συνέχισε η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας.

Η κ. Μολφέση εξήγησε επίσης, μιλώντας στο star.gr, πως δε θα μπορούσε κάποιος να βάλει μια αγγελία ότι βρέθηκε ένα ζώο, που ενδεχομένως να το αναζητούσαν οι ιδιοκτήτες του, γιατί και πάλι θα έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο, ενώ υποστήριξε ότι οι δήμοι δεν έχουν ούτε τους πόρους, ούτε τις υποδομές, ούτε το προσωπικό για να φροντίσουν και να ελέγξουν τα αδέσποτα ζώα.

Αυτό, λοιπόν, σύμφωνα με τις φιλοζωικές ενώσεις, θα οδηγούσε στην ευθανασία χιλιάδων ζώων, τα οποία θα βαπτίζονταν «επιθετικά» ή «πάσχοντα από σοβαρή ασθένεια».

Η δυνατότητα επίσης κάθε πολίτη να έχει ζώο θα εξαρτιόταν από τα τετραγωνικά του σπιτιού του. Για παράδειγμα, για δύο ζώα απαιτείται σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, χώρος 60 τ.μ. Δηλαδή στα 60 τ.μ. θα μπορεί κάποιος να έχει δύο μολωσσούς, αλλά όχι τρεις γάτες.

Ένα ακόμα μελανό σημείο στο νομοσχέδιο ήταν οι ποινές για την κακοποίηση των ζώων, που μειώνονταν στο μισό, ενώ όπως καταγγέλλουν οι φιλόζωοι, για μια ακόμα φορά το υπουργείο επιστράτευσε τον μπαμπούλα των προστίμων για να τρομοκρατήσει τον κόσμο που φρόντιζε αδέσποτα ζώα.

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα

Οι ζωοφιλικές οργανώσεις της χώρας, μετά από την απόσυρση του νομοσχεδίου, ζητούν πλέον διάλογο με το υπουργείο από μηδενική βάση, ώστε να συνδιαμορφώσουν ένα νέο νομοσχέδιο σε ρεαλιστικές βάσεις που θα δίνει λύσεις στο πρόβλημα των αδέσποτων ζώων. Συμφωνούν με τη στείρωση των ζώων και την τοποθέτηση μικροτσίπ για την προστασία του ζώου, αλλά υπό άλλες βάσεις.

«Όλα αυτά τα χρόνια υπάρχει μια πολιτική παραγωγής ζώων, ώστε να υπάρχουν πολλά αδέσποτα και κάποιοι να πληρώνονται για να τα διαχειρίζονται, είτε αυτό σημαίνει ευθανασία, είτε να τα κρατάνε κάπου μέχρι να τα ευθανατίσουν. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση για να δώσει να καταλάβει στον πολίτη ότι δεν πρέπει να αναπαράγει το ζώο του. Ότι η στείρωση είναι κάτι πολύ σημαντικό», λέει η κυρία Μολφέση.

Σε εποχές μάλιστα οικονομικής κρίσης, οι φιλόζωοι ζητούν από το κράτος να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές, όπως είναι τα δημοτικά κτηνιατρεία, όπου οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν εκεί για την περίθαλψη των ζώων τους χωρίς οικονομική επιβάρυνση και να επιδοτεί τις στειρώσεις των ζώων, καθώς το κόστος για πολλούς είναι επιβαρυντικό.

Η ταυτοποίηση τέλος των ζώων με το μικροτσίπ είναι πολύ σημαντικό βήμα για την προστασία του ίδιου του ζώου, όμως δεν είναι αποτελεσματική, αν κοστίζει 50 ευρώ το κεφάλι. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η επιδότηση της τοποθέτησής του, αλλά και η ανάθεση της διαχείρισης των προσωπικών δεδομένων των ιδιοκτητών τους σε μια ανεξάρτητη αρχή.

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top