Από τη viral ανάρτηση, στο app που φέρνει επανάσταση στα Πανεπιστήμια – Τι λέει στο star.gr ο δημιουργός του Studdle

«Λύνει» τα χέρια στους Έλληνες φοιτητές με ένα κλικ / Πρώτη ανάρτηση: 10-10-2017 19:44

Η εφαρμογή που κάνει ευκολότερη τη ζωή των φοιτητών

Πριν από 2,5 χρόνια, ο Δημήτρης Κανέλλης είχε κάνει μια viral ανάρτηση στην οποία εξηγούσε γιατί δε θα αλλάξει τίποτα στην Ελλάδα.

Όντας τότε φοιτητής ακόμα, μαζί με άλλα άτομα που μοιράζονταν το ίδιο όραμα, δημιούργησαν την εφαρμογή Studdle, η οποία με ένα κλικ θα «έλυνε» τα χέρια στους φοιτητές, φέρνοντας «επανάσταση» στα Πανεπιστήμια.

Ωστόσο στην προσπάθεια του να την «επικοινωνήσει», συνάντησε τοίχο, καθώς πλην λίγων εξαιρέσεων, ελάχιστα Πανεπιστήμια ανταποκρίθηκαν.

Δυόμιση χρόνια μετά, η περίπτωση του Δημήτρη Κανέλλη, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους νέους της ηλικίας του, οι οποίοι δεν τα παρατάνε, δε μεμψιμοιρούν και δεν «πέφτουν», παρά τις αντιξοότητες ή τις «πόρτες» που μπορεί να φάνε.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ

«Η ανάρτηση αυτή ήταν μια κραυγή απόγνωσης για τη δυσκαμψία στην αποδοχή αλλαγών και για την έλλειψη θέλησης για προσπάθεια με στόχο "το κάτι παραπάνω" που παρατηρείται συχνά στην χώρα μας», μας λέει ο ίδιος στο star.gr.

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΚΑΝΕΙ ΤΟ 2015

Αυτό το αποδεικνύει άλλωστε και η πορεία του Studdle. Σήμερα, υποστηρίζονται στην εφαρμογή 26 ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, ωστόσο μελλοντικός στόχος των δημιουργών της είναι να καλύπτει όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας:

«Εκτός του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, το οποίο είχε ανταποκριθεί θετικά εξ' αρχής, υπάρχουν ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις κατά τις οποίες καθηγητές ή υπάλληλοι γραμματείας ορισμένων τμημάτων επικοινωνούν μαζί μας, βοηθώντας στην επικαιροποίηση της πληροφορίας. Ωστόσο, δεν υπήρξε κανένα πανεπιστήμιο το οποίο να ανταποκρίθηκε επίσημα. Αυτοί οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί είναι οι ίδιοι οι χρήστες του Studdle, οι φοιτητές, οι οποίοι αναγνωρίζοντας τα οφέλη που τους προσφέρει η εφαρμογή, επικοινωνούν μαζί μας είτε σχετικά με την επικαιροποίηση δεδομένων, είτε παρέχοντας feedback με σκοπό την εξέλιξη της εφαρμογής ώστε να καλύψει περισσότερες ανάγκες τους», εξηγεί στο star.gr o Δημήτρης Κανέλλης.

Το app, που μπορεί κανείς να το βρει τόσο σε App Store (iOS) όσο και σε Play Store (Android), απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές, έχοντας στόχο να παρέχει άμεση πρόσβαση στις πρακτικές πληροφορίες που χρειάζονται σε καθημερινή βάση.

Για να μπορέσει ένας φοιτητής να χρησιμοποιήσει το εν λόγω app, δε χρειάζεται να κάνει πολλά. Απλά συνδέεται στην εφαρμογή, και τα υπόλοιπα τα κάνει εκείνη:

«Επιλέγει το πανεπιστήμιο και το τμήμα στο οποίο φοιτά και στη συνέχεια έχει ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες στο κινητό του πληροφορίες όπως το πρόγραμμα μαθημάτων ή εξεταστικής, τις ανακοινώσεις του τμήματος, το e-class, τρόπους επικοινωνίας με την σχολή και τους καθηγητές, ευκαιρίες πρακτικής άσκησης κ.ά.», εξηγεί στο star.gr ο Δημήτρης Κανέλλης.

Παρά τις προσπάθειες που απαιτούνται ακόμα, καθώς το όλο εγχείρημα είναι ακόμα στην αρχή, «αυτό που μετράει στο τέλος της ημέρας, είναι αυτό που λέμε customer satisfaction, το οποίο στην περίπτωση του Studdle αντικατοπτρίζεται στην ανταπόκριση των φοιτητών. Οι φοιτητές έχουν αγκαλιάσει το Studdle, πολλοί από αυτούς χρησιμοποιούν την εφαρμογή σε καθημερινή βάση, βλέπουμε νέους χρήστες κάθε μέρα, βλέπουμε πρωτοετείς φοιτητές να χρησιμοποιούν την εφαρμογή ήδη από τις πρώτες τους κιόλας μέρες στο πανεπιστήμιο, λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από φοιτητές οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν και ακόμα περισσότερα από φοιτητές οι οποίοι αναγνωρίζουν τα οφέλη από την χρήση της εφαρμογής. Αυτή ακριβώς η ανταπόκριση μας κάνει να αισθανόμαστε πως η εφαρμογή έχει πετύχει τον σκοπό της και κρίνουμε πως στο σύνολο του το Studdle έχει θετικό πρόσημο».

ΠΩΣ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΟΜΩΣ Η ΙΔΕΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟΥ APP;

«Παρατήρησα πως παρότι όλη η πληροφορία ήταν διαθέσιμη στα sites των σχολών, η πληροφορία αυτή δεν ήταν εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη όταν έπρεπε να τη βρεις άμεσα, ενώ βρίσκεσαι στον δρόμο. Κι αυτό γινόταν (και δυστυχώς γίνεται ακόμα), διότι η πληροφορία δεν είναι σχεδιασμένη και δομημένη για κινητές συσκευές. Είτε τα sites των σχολών δυσλειτουργούν σε κινητές συσκευές, είτε η σχετική πληροφορία βρίσκεται κάπου βαθιά στα sites και χρειάζεται αρκετή αναζήτηση ακόμα και για τους (έμπειρους) φοιτητές της σχολής ώστε να την βρουν, είτε η ίδια η πληροφορία είναι σε μορφή που δεν επιτρέπει στον μέσο χρήστη την ανάγνωσή της από κινητό (π.χ. πρόγραμμα μαθημάτων σε excel). Κάπου εκεί γεννήθηκε η ιδέα για μια εφαρμογή σχεδιασμένη εξ' αρχής για κινητές συσκευές, η οποία θα συγκέντρωνε την σχετική πληροφορία, θα την αναδιοργάνωνε και θα την παρουσίαζε κατά τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμη με ένα κλικ στο κινητό».

 

Θα μπορούσε όμως κανείς να χαρακτηρίσει το Studdle ως ένα «Facebook των φοιτητών»;

«Το Studdle προς το παρόν παραμένει μια εφαρμογή πληροφοριακού χαρακτήρα, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά των επίσημων ακαδημαϊκών εργαλείων και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά, σε αντίθεση με το Facebook, όπου οι χρήστες παράγουν οι ίδιοι περιεχόμενο. Σε ότι αφορά την ενσωμάτωση χρηστών από το σύνολο του target group στο οποίο απευθυνόμαστε, είμαστε αρκετά ικανοποιημένοι, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές... δεν είμαστε και Facebook!».

 

Με το brain drain να αποτελεί μάστιγα για τη χώρα μας, στην ερώτηση αν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει την Ελλάδα, ο Δημήτρης Κανέλλης απαντά:

«Έχοντας ζήσει και εργαστεί για ένα διάστημα στο εξωτερικό μέσω προγραμμάτων Erasmus, κατάλαβα πως δε μου ταιριάζει το εξωτερικό. Συνηθίζουμε - ειδικά στις μέρες μας - να εξυψώνουμε πολύ οτιδήποτε γίνεται στο εξωτερικό και δεν επικεντρωνόμαστε σε αυτά που μπορούμε να πετύχουμε στην χώρα μας. Η φυγή στο εξωτερικό δε συνεπάγεται καλή ζωή χωρίς δυσκολίες, αστρονομικούς μισθούς, καλή δουλειά ή αποταμίευση μεγάλων ποσών, καθώς δεν πρέπει να βγάζουμε από την εξίσωση πως οι μισθοί κινούνται αναλογικά με το κόστος ζωής. Σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις που όλα ή κάποια από τα παραπάνω υφίστανται, αλλά δεν είναι ο κανόνας, δε θα πρέπει να δημιουργείται αυτή η εντύπωση σε όσους εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη φυγή στο εξωτερικό. Προσωπικά έχω αποφασίσει πως μου ταιριάζει η Ελλάδα και θέλω να μείνω εδώ. Υπάρχουν δυσκολίες, κανείς δεν το αρνείται αυτό. Ωστόσο υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες, ειδικά για ανθρώπους οι οποίοι τις κυνηγάνε, προσαρμόζονται στις αλλαγές των συνθηκών και δεν περιορίζονται στο comfort zone τους. Εφόσον ανοίξουμε τους ορίζοντές μας, γίνουμε πιο open-minded και βγούμε από την λογική "κάνω απλά αυτό που έχω μάθει να κάνω", ενώ όλα γύρω μας αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, τότε θα διαπιστώσουμε πως στη χώρα μας υπάρχουν ευκαιρίες μπροστά στα μάτια μας, τις οποίες είναι στο χέρι μας να τις αρπάξουμε».

Αν και μέχρι σήμερα το Studdle αποτελεί τη μη-κύρια απασχόληση των ατόμων που το «τρέχουν», ο Δημήτρης Κανέλλης, ο Γιώργος Αικατερινάκης (υπεύθυνος για το iOS), Ο Δημήτρης Τσιγουρής (υπεύθυνος για το Android), ο Γιώργος Μαυρομάτης (υπεύθυνος για τον σχεδιασμό), και ο Απόστολος Σταματιάδης (υπεύθυνος για το περιεχόμενο και την επικοινωνία με τους χρήστες), εργάζονται… full time:

«Η ενημέρωση της εφαρμογής και η διατήρηση του επιπέδου της παρεχόμενης υπηρεσίας στο σύνολό της απαιτεί περίπου 6 ώρες την ημέρα. Αυτό αφορά μόνο τη διατήρηση της εφαρμογής. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς τον χρόνο που απαιτείται για τη συνεχή εξέλιξη της εφαρμογής, την ανάλυση των στοιχείων, τη σχεδίαση νέων λειτουργιών και την προώθηση της εφαρμογής, τότε οι ώρες που απαιτούνται φτάνουν για να γεμίσουν το πρόγραμμα μιας μικρής ομάδας».

Παρόλο που το Studdle αποτελεί ένα προϊόν που δεν διατίθεται προς πώληση, παραμένει ανοιχτό «σε ανθρώπους και ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του και να παρακάμψουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς που προκύπτουν».

Άλλωστε, ο στόχος για τα επόμενα χρόνια είναι «πρωταρχικά η διασφάλιση της ποιότητας της μέχρι τώρα παρεχόμενης υπηρεσίας. Ο μεγαλύτερος στόχος όμως είναι η ενσωμάτωση στο Studdle όλων των σχολών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Αυτό είναι και το αίτημα πολλών φοιτητών των οποίων οι σχολές δεν υποστηρίζονται ακόμα», καταλήγει ο Δημήτρης Κανέλλης.

 

Της Χριστίνας Βεργιώτη 
chvergioti@star.gr

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top