Προς διάλυση το ολοήμερο σχολείο! Οργανωμένο σχέδιο για την υποβάθμισή του καταγγέλλει η ΔΟΕ

Εκατοντάδες σχολεία στον αέρα – Σε απόγνωση χιλιάδες γονείς

Προς διάλυση το ολοήμερο σχολείο

Μία εικόνα διάλυσης του δημόσιου σχολείου περιγράφει στο star.gr ο πρόεδρος της Διδασκαλικής  Ομοσπονδίας Ελλάδος, καταγγέλλοντας μεθοδευμένες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει υποβάθμιση και τελικά κατάργηση του ολοήμερου σχολείου.

«Από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουμε αναδείξει ότι παίζεται ένα ολόκληρο παιχνίδι, όσον αφορά στα κενά στα σχολεία. Εμείς λέγαμε ότι τα κενά που υπάρχουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι συνολικά 14.000 και το υπουργείο Παιδείας τα όριζε στις 10.000, με την προσλήψεις αναπληρωτών που έλεγε ότι θα κάνει, αλλά δεν έχει κάνει μέχρι τώρα. Σε συνάντηση που είχαμε εμείς με τον κ. Γαβρόγλου για το ολοήμερο σχολείο, μας είπε επί λέξει ότι “τα ολοήμερα λειτουργούν κατά 50% βελτιούμενα”. Παραδέχθηκε δηλαδή ότι το 50% των ολοήμερων δεν λειτουργεί», είπε ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Θ. Κικινής.

Όπως τόνισε, τα κενά δεν υπάρχουν μόνο στα ολοήμερα, αλλά και στο κανονικό πρόγραμμα του σχολείου, καθώς υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, όχι μόνο σε δασκάλους ειδικοτήτων, αλλά και σε κύριους δασκάλους τάξεων.

«Παίζεται ένα ολόκληρο παιχνίδι με επικοινωνιακούς κανόνες που όμως έχει ένα αποτέλεσμα… τα σχολεία αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, τα κενά να μην έχουν καλυφθεί, όπως είχε πει ο υπουργός, τα ολοήμερα να μην λειτουργούν σωστά και να υπάρχουν τεράστια προβλήματα για τους μαθητές της παράλληλης στήριξης, ακόμα και για τα προσφυγόπουλα, για τα οποία δεν λειτουργούν οι υποστηρικτές δομές που είχε εξαγγείλει το υπουργείο και τα παιδιά έχουν στοιβαχτεί αβοήθητα στα σχολεία χωρίς φυσικά να γίνεται οποιαδήποτε προσπάθεια ένταξής τους», πρόσθεσε ο κ. Κικινής.

Την απόγνωση των εργαζόμενων γονέων που δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά τους, καθώς δεν λειτουργούν σωστά τα ολοήμερα σχολεία, μετέφερε στο star.gr και η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 7ου δημοτικού σχολείου Ηλιούπολης, όπου κι εκεί το ολοήμερο υπολειτουργεί.

«Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το ολοήμερο τμήμα στο δικό μας το σχολείο λειτουργεί μέχρι τις 15:00 ενώ κανονικά πρέπει να λειτουργεί μέχρι τις 16:00. Μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες λειτουργούσε μέχρι τις 15:00 για το 80% των τάξεων και πλέον διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα που το ολοήμερο λειτουργεί μόνο για τη Β΄ και Γ΄ τάξη», είπε η κυρία Σοφία Αθανάσουλα.

Το πρόβλημα αυτό προέκυψε, όπως εξήγησε η πρόεδρος του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων γιατί δεν υπάρχει δάσκαλος εικαστικών κι ένας βασικός δάσκαλος τάξης, ενώ σαν να μην έφτανε αυτό, ένας ακόμα δάσκαλος απουσιάζει για λόγους υγείας, για τους οποίους όμως είχε ενημερώσει πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά και η διευθύντρια του σχολείου είχε ζητήσει εγκαίρως την κάλυψη του κενού αυτού, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει κάτι.

«Όπως καταλαβαίνετε υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους γονείς που εργάζονται , καθώς δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα παιδιά τους», συνέχισε η κυρία Αθανάσουλα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν σχολεία στην Αθήνα που έχουν πολύ μεγαλύτερες ελλείψεις ακόμα και σε δασκάλους τάξεων.

«Η εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολεία είναι εικόνα διάλυσης. Όταν έχουμε φτάσει 10 Οκτωβρίου και μιλάμε για ολοήμερα σχολεία που δεν λειτουργούν, μοιραία οι γονείς θα αναζητήσουν έναν άλλο τρόπο να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους, ενώ βρίσκονται στην εργασία τους. Εμείς καταγγέλλουμε από πέρσι ότι η κυβέρνηση συνειδητά συρρικνώνει το ολοήμερο σχολείο. Η κυβέρνηση συνειδητά παρουσιάζει μια παραπλανητική εικόνα κενών και δεν στελεχώνει τα σχολεία με σκοπό τη διάλυση και το κλείσιμο του ολοήμερου σχολείου», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΟΕ και κατέληξε:

«Η σκληρή πραγματικότητα δείχνει ότι η δημόσια εκπαίδευση για όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις είναι ένα πολύ ακριβό σπορ που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό και την εκχωρούν σταδιακά σε ιδιωτικές δομές».

Ρεπορτάζ: Ευαγγελία Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top