Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων! Εκατομμύρια ευρώ χάνονται κάθε μήνα σε φόρους

Δεν υπάρχουν επαρκείς κρατικοί έλεγχοι από εξειδικευμένο προσωπικό

Οργιάζει το λαθρεμπόριο καυσίμων στην χώρα μας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς κρατικοί έλεγχοι από εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ κάθε μήνα σε φόρους, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατεθούν για συντάξεις ή για ενίσχυση των αδύναμων οικονομικά ομάδων.

Χρυσές δουλειές κάνουν οι λαθρέμποροι υγρών καυσίμων, καθώς εκμεταλλεύονται τα κενά που υπάρχουν στο νομοθετικό πλαίσιο που αφορά τα συστήματα εισροών εκροών καυσίμων αλλά και την πλήρη έλλειψη ελέγχου όσον αφορά στο υγραέριο κίνησης.

Όμως, ας ξεκινήσουμε από τις δεξαμενές καυσίμων για τις οποίες, όπως καταγγέλλουν και οι βενζινοπώλες, όχι μόνο δεν υπάρχει μητρώο καταγραφής αλλά και δεν το προβλέπει η έκδοση πρόσφατης κοινής υπουργικής απόφασης, η οποία υποθετικά θα διόρθωνε τις ασάφειες της απόφασης του 2015.

Ο κ. Γιώργος Ασμάτογλου, Πρόεδρος ΠΟΠΕΚ, αναφέρει ότι «θα πρέπει να γίνει απογραφή όλων των δεξαμενών σε όλη την επικράτεια, σ’ αυτές που φιλοξενούν μέσα τα υγρά καύσιμα όπως και στις ενεργειακές αποθήκες, όπως και στις δεξαμενές αφορολογήτων ειδών, στις δεξαμενές ιδιωτικών πρατηρίων και μεγάλων καταναλωτών να επεκταθεί το σύστημα εισροών -εκροών σε όλα τα επίπεδα διακίνησης».

Από την πλευρά τους, οι αρμόδιες αρχές υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν τον αριθμό των δεξαμενών, πλην όμως παραδέχονται ότι ουσιαστικός έλεγχος δεν γίνεται.

Ο Γεν. γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Στρατής Ζαφείρης, αναφέρει ότι «αυτή την στιγμή, γίνεται μια αξιολόγηση των δεξαμενών και με κάποια κριτήρια να εστιάσουμε σε εκείνες που πραγματικά διακινείται μεγάλος όγκος καυσίμων και μπορεί να γίνει λαθραία διακίνηση».

Προς το παρόν, χάνονται τεραστία ποσά σε φόρους, καθώς οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την κατάσταση.

Στο βίντεο θα δείτε ένα σύστημα ελέγχου εισροών εκροών σε πρατήριο καυσίμων. Εκεί, εμφανίζονται 7 δεξαμενές, σύμφωνα με την δήλωση του πρατηριούχου. Αν ο επιτήδειος είχε βάλει άλλες δύο δεξαμενές, οι οποίες ήταν κρυφές και δεν είχαν καταγραφεί, με μεγάλη άνεση θα μπορούσε να κάνει διακίνηση λαθραίων καυσίμων.

Όμως, οι ελλείψεις σε προσωπικό και ειδική εκπαίδευση φέρνει προβλήματα και στον έλεγχο των συστημάτων εισροών και εκροών των πρατηρίων. Δεν υπάρχει ενιαίο λογισμικό, γίνονται εξωτερικές παρεμβάσεις, ενώ όταν το σύστημα δίνει σήμα συναγερμού στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, δεν μπορεί να ελεγχθεί αν υπάρχει εξωτερική παρέμβαση ή διακοπή ρεύματος που επικαλούνται συνήθως όσοι κλέβουν τους πελάτες τους.

Και πάμε, τέλος, στο υγραέριο κίνησης. Οι  απώλειες για το κράτος σε φόρους ανέρχονται, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αγοράς, σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ!

Ολοένα και περισσότεροι επιτήδειοι κάνουν την εμφάνισή τους, εκμεταλλευόμενοι τη διαφορά του ΕΦΚ στο υγραέριο. Βέβαια δεν γλιτώνουν όλοι! Μόλις πρόσφατα εξαρθρώθηκε κύκλωμα στον Ασπρόπυργο με αποθήκες, όπου έκανε, σύμφωνα με την Οικονομική αστυνομία, λαθρεμπόριο υγραερίου.

Για να καταλάβετε το συνολικό μέγεθος της ζημιάς από το λαθρεμπόριο καυσίμων, το Δημόσιο χάνει κάθε χρόνο 300 εκατομμύρια ευρώ, πόσο ίσο με την περικοπή του ΕΚΑΣ του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για το 2018.

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top