ΤΡΙΤΗ η Ελλάδα στο εργασιακό bullying!

Η κρίση έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα

ΤΡΙΤΗ η Ελλάδα στο εργασιακό bullying!

Εργασιακό άγχος, εργασιακή εξουθένωση και bullying είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον εργασιακό βίο των Ελλήνων και που επιδεινώθηκαν ακόμα πιο πολύ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η Ελλάδα μάλιστα κατέχει την τρίτη θέση στην Ευρώπη, με ποσοστό 13%, όσον αφορά στο εργασιακό bullying σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε η ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ν. Παπαλεξανδρή, κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Δήμου Κηφισιάς σε συνεργασία με τον Ινστιτούτο Κοινωνικής Δυναμικής.

 Όπως τόνισαν οι ομιλητές στην ημερίδα, η ύπαρξη και διατήρηση σε έναν εργασιακό χώρο παραγόντων ευνοϊκών για την ανάπτυξη κακών ψυχοκοινωνικών συνθηκών έχει σοβαρή αρνητική επίδραση στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, αλλά και στα αποτελέσματα της επιχείρησης ή του οργανισμού.

Ο προβληματικός σχεδιασμός και οργάνωση της εργασίας και αλλά και το αρνητικό ψυχοκοινωνικό περιβάλλον επιδρούν αρνητικά στη δημιουργικότητα των εργαζομένων και κατ’ επέκταση στην απόδοση ενός οργανισμού και αποτελούν τροχοπέδη για την αποτελεσματική ανάπτυξη του και την παραγωγή των μέγιστων δυνατών αποτελεσμάτων, σημείωσαν ακόμη οι μετέχοντες στην ημερίδα.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και μηχανικός, Γιάννης Κωνσταντακόπουλος οι αρνητικές επιπτώσεις των ψυχοκοινωνικών κινδύνων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις έχει τεράστιο κόστος, το οποίο εκτιμάται σε δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε κράτος- μέλος της ΕΕ.

Ο Δημήτρης Τούκας, του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, παρουσίασε την καταγραφή των αιτίων του εργασιακού άγχους, των επιπτώσεων τους στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις καθώς και τις στρατηγικές αντιμετώπισης τους, δίνοντας έμφαση στον προσανατολισμό των παρεμβατικών ενεργειών για την αντιμετώπιση του εργασιακού άγχους σε συλλογικό επίπεδο, καθώς και στη σημασία της ενεργούς συμμετοχής τόσο των εργαζομένων όσο και των στελεχών της διοίκησης στις διαδικασίες.

Η ηθική και άλλων ειδών εργασιακή παρενόχληση που συχνά αντιμετωπίζει ο σύγχρονος εργαζόμενος ήταν ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν. Ο δικηγόρος Παναγιώτης Μπουμπουχερόπουλος , αναφέρθηκε στο mobbing, δηλαδή την ηθική παρενόχληση σημειώνοντας ιδιαίτερα το περιορισμένο ενδιαφέρον της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας για το φαινόμενο, που δεν δικαιολογείται από την έκταση του φαινομένου.

Ο νομικός σύμβουλος του Εργατικού Κέντρου Αθηνών Γεώργιος Μελισσάρης, δικηγόρος, ανέδειξε περιπτωσιολογία μορφών παρενόχλησης από τη νομολογία των Ελληνικών δικαστηρίων και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και την εμπειρία σε σωματειακό επίπεδο. Αναφέρθηκε επίσης στη δυνατότητα τόσο για εξωδικαστική επίλυση του θέματος όσο και για παροχή δικαστικής προστασίας δίνοντας ιδιαίτερη διάσταση και στη στάση των συνδικάτων.

Οι περισσότεροι από τους ομιλητές επεσήμαναν ότι χρειάζεται συνεργασία οργανισμών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου, έτσι ώστε να αξιοποιείται η γνώση, να γίνεται διάλογος και να βρίσκονται λύσεις.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top