Ο "κακός πρωθυπουργός" που κόπηκε στις Πανελλαδικές εξετάσεις!

Λογοκρίθηκε κείμενο του Γιώργου Θεοτοκά στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Φαντάζει απίστευτο αυτό που συνέβη στις πανελλαδικές με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Λογοκρίθηκε κείμενο του Γιώργου  Θεοτοκά, για να μην ακουστεί φράση περί «κακού πρωθυπουργού».

Ο  «κακός πρωθυπουργός» κόπηκε στις εξετάσεις… Το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που έδωσαν την Δευτέρα οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ θα μείνει στην ιστορία για την λογοκρισία και την αλλοίωση, αφού δεν εξηγείται αλλιώς, πώς ως δια μαγείας  εξαφανίστηκαν φράσεις από  το έργο «Στοχασμοί και Θέσεις» του Γιώργου Θεοτοκά.    

Το απόσπασμα, όπως γράφεται στο βιβλίο που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1956, γράφει αυτολεξεί:

«Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κούφο πρύτανη ή έναν κακό πρωθυπουργό».

Το κείμενο που δόθηκε στους μαθητές είχε ως εξής:

«Ένας άξιος μαραγκός που κατέχει καλά τη δουλειά του και πιστεύει σε αυτή είναι πολύ πιο ολοκληρωμένος και αξιοσέβαστος άνθρωπος από έναν κακό επιστήμονα».

Δηλαδή αντικαταστάθηκε ο «κούφος πρύτανης και ο κακός πρωθυπουργός» με τον «κακό επιστήμονα».

Ο κ. Παύλος Ναθαναήλ, Πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, λέει στο Star ότι «όταν χρησιμοποιούμε απόσπασμα από βιβλία, πρέπει να τα χρησιμοποιούμε αυτούσια. Αυτό το πράγμα είναι αδιανόητο. Ομολογώ ότι δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω, απλώς θα ήθελα οι αρμόδιοι να μας εξηγήσουν με πιο δικαίωμα αλλάξανε το κείμενο».

Τι απάντησε, όμως, η Επιτροπή Εξετάσεων για την διαγραφή των δυο φράσεων;

«Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την πανελλαδική εξέταση στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, τα κείμενα που επιλέγονται μπορούν να διασκευάζονται για τις ανάγκες της εξέτασης, κάτι που συνιστά πάγια τακτική. Τα κείμενα προσαρμόζονται λεξιλογικά και δομικά, έτσι ώστε να διευκολύνουν την διατύπωση κατάλληλων επιμέρους ερωτημάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος σπουδών της Νεοελληνικής Γλώσσας».

Η κα. Γεωργία Ξανθάκη- Καραμάνου, Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Φιλολόγων, αναφέρει στο Star ότι «είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε και το αποδοκιμάζω! Θεωρώ ότι η αλλαγή της φράσης του Γιώργου θεοτοκά στο έργο του που γράφτηκε το 1956 και βέβαια είχε κατά νου ορισμένες καταστάσεις, πολιτικές κοινωνικές. Δεν είναι επιτρεπτό από τον επιστήμονα εκπαιδευτικό, ο οποίος δίνει τα θέματα, να προβαίνει σε τέτοιες αλλοιώσεις, οι οποίες, αν θέλετε, δημιουργούν και κάποιους περίεργους συσχετισμούς».

Γιατί όμως σβήστηκε η φράση «κακός Πρωθυπουργός» σύμφωνα με τους Ακαδημαϊκούς; Ο φιλόλογος και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιάννης Ροβόλης, επιχειρεί να απαντήσει: «Το ηθικό βάρος ενός κακού επιστήμονα, με το ηθικό βάρος ενός κακού Πρωθυπουργού δεν είναι το ίδιο».

Το θέμα, φυσικά, έλαβε διαστάσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως θα δείτε στο βίντεο.

Για την ιστορία… χωρίς αλλοιώσεις, πρωθυπουργός την εποχή που γράφτηκε το έργο ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top