Το «κόλπο» με το οποίο λένε πως ανάβει το «Άγιο Φως»: Τα ανεξήγητα φαινόμενα και οι μαρτυρίες κληρικών

Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα με το θέμα που διχάζει εδώ και δεκαετίες/ Πρώτη ανάρτηση: 14-04-2017 15:31

Το «κόλπο» με το οποίο λένε πως ανάβει το «Άγιο Φως»

Μια μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την άφιξη του «Αγίου Φωτός» από τα Ιεροσόλυμα, και την τελετή υποδοχής του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, το χαρακτήρισε «παγανιστικό κατάλοιπο». Ακολούθησαν βουλευτές του κόμματος που ζήτησαν να σταματήσει η υποδοχή του με τιμές αρχηγού κράτους, ενώ την σκυτάλη πήρε και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, λέγοντας πως κατά τον Αδαμάντιο Κοραή, το «Άγιο Φως» αποτελεί «ψευδοθαύμα».

Τι είναι το «Άγιο Φως» όμως και τι συμβαίνει στην πραγματικότητα;

Σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη παράδοση, η Τελετή Αφής του «Αγίου Φωτός» εκλαμβάνεται ως θαύμα κατά το οποίο η φλόγα ανάβει με θαυματουργό τρόπο εντός του Παναγίου Τάφου και μόνο υπό την παρουσία του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη.

Αν και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρεται στην ιστοσελίδα του σε αυτό ως θαυματουργική επέμβαση, επίσκοποι του Πατριαρχείου αναφέρουν ότι το θαύμα στην πραγματικότητα είναι ο καθαγιασμός της φυσικής φωτιάς που λαμβάνεται από την άσβεστη κανδήλα εντός του Παναγίου Τάφου, και όχι το άναμμα προηγουμένως σβησμένης κανδήλας ή κεριών.

Το video που ανήκει στο αρχείο του δημοσιογράφου Δημήτρη Αλικάκου, είναι ενδεικτικό για το τι πραγματικά συμβαίνει, χωρίς ωστόσο να ακυρώνει την ιερότητα και πνευματικότητα της Τελετής Αφής που είναι από μόνη της σημαντική.

Αδιάψευστοι μάρτυρες, οι ίδιοι οι αγιοταφίτες Μητροπολίτες του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, οι οποίοι εξηγούν πως στην πραγματικότητα δεν είναι θαύμα αλλά τεχνούργημα. Ο Πατριάρχης στην ουσία, ευλογεί το φως που παίρνει από την ακοίμητη κανδήλα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τον αγιασμό των υδάτων τα «Θεοφάνεια». Ο ιερέας δεν τα «εμφανίζει» από το πουθενά, αλλά οι ευχές που λέει είναι εξίσου ουσιαστικές και ιερές.

Ο Πατριάρχης ελέγχεται σχολαστικά πριν μπει στον Πανάγιο Τάφο;

Σύμφωνα με την παράδοση, ο διοικητής της Ιερουσαλήμ και ο αστυνομικός διευθυντής ελέγχουν σχολαστικά τον Πατριάρχη μπροστά σε όλους ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν έχει τίποτα μαζί του που μπορεί να μεταφέρει φως.

Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Όπως εξήγησε κατά το παρελθόν στην εκπομπή «Γκρίζες Ζώνες» ο Αρχιγραμματέας και Βιβλιοθηκάριος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, «αυτό έχει πλέον τελειώσει. Δεν ψάχνουν πλέον τον Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης απεκδύεται την στολή του την κανονική, και μένει με το λευκό ένδυμα, τον λευκό χιτώνα, που συμβολίζει τον άγγελο».

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης μπαίνει στον Πανάγιο Τάφο και λέει ευχές.

«Οι ευχές έχουν τη δύναμη να αγιάσουν το φυσικό φως. Διότι υπάρχει και το υπερφυσικό φως. Εδώ μιλάμε για φυσικό φως, αλλά οι ευχές που αναγιγνώσκονται υπό την παρουσία του Πατριάρχη ή του Αρχιερέα, καθαγιάζουν και το φυσικό φως, και επομένως έχει την χάρη του Αγίου Φωτός» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Πέτρας Κορίνθιος, (δυο φορές) Τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου στα Ιεροσόλυμα.

Ποιο είναι το θαύμα; Σύμφωνα με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη, το θαύμα είναι «η επίκληση ή προσευχή του αρχιερέα και αγιάζεται το φως. Είναι φυσικό φως το οποίο ανάβεται από την ακοίμητο κανδήλα η οποία φυλάσσεται εις το σκευοφυλάκιο του Ναού της Αναστάσεως».

Eκτός από τα παραπάνω, υπάρχει και ένα ηχητικό ντοκουμέντο από το 1965 το οποίο κυκλοφορεί στο You Tube. Σε αυτό θα ακούσετε την μαρτυρία ενός αρχιδιακόνου του Πατριαρχείου, του Χαράλαμπου Κατενίδη, όπου και μαγνητοφωνήθηκε η ομολογία του (εις γνώσιν του) τό έτος 1965 από τόν Στυλιανό Χαραλαμπάκη, περιγράφοντας το «κόλπο» με το οποίο ανάβει το «Άγιο Φως»:

«Μεγάλη Παρασκευή και μετά την περιφορά του επιταφίου γύρω από τον Πανάγιο Τάφο, ο Πατριάρχης, εφόσον τοποθετήσει τον Επιτάφιον επί του Παναγίου Τάφου, σβήνουν όλα τα κανδήλια τα εντός και εκτός του Τάφου. Πριν σφραγιστεί ο Τάφος, διότι σφραγίζεται με κορδέλες, τις οποίες σφραγίζει με βουλοκέρι κατόπιν ο διοικητής των Ιεροσολύμων, ο Σκευοφύλαξ του Παναγίου Τάφου, προσκομίζει από το σκευοφυλάκιον ειδικό κανδήλιον, ειδική κανδήλα, αναμμένη κανδήλα, η οποία τοποθετείται εντός του Παναγίου Τάφου εφόσον έχουν προηγουμένως σβηστεί όλαι αι άλλαι. Η αναμμένη κανδήλα που τοποθετείται εντός του Παναγίου Τάφου, είναι περικεκαλυμμένη με αργυρό κάλυμμα, όπως ακριβώς και το Άγιο Δισκοπότηρο. Αυτή η κανδήλα μένει μέσα στον Πανάγιο Τάφο, μέχρι το πρωί στις 10 του Μεγάλου Σαββάτου. Το πρωί στις δέκα του Σαββάτου εφόσον γίνει η λιτανεία πέριξ του Αγίου Τάφου ψάλλοντες το Φως Ιλαρόν, ανοίγονται οι πύλες του Παναγίου Τάφου, εισέρχεται ο λαός εις την εκκλησία του Παναγίου Τάφου. Το κουβούκλιον του Παναγίου Τάφου, μένει πάντοτε σφραγισμένο με την κανδήλα συνεχιζομένη βέβαια να ανάβει εντός του Παναγίου Τάφου. Αν και είναι σφραγισμένη, έχει οπές, γλώσσες, από τις οποίες έχει οξυγόνο.  Ανάβει η κανδήλα, και στις 10 το πρωί ανοίγουν την πύλη του Τάφου μέσα, εισέρχεται ο Πατριάρχης εφόσον τυπικώς και φαινομενικώς αφαιρεί τα αρχιερατικά ενδύματα και μένει απλώς μόνο με το στιχάριον. Μετά από μια σχετική προσευχή, βγάζει το Άγιο Φως. Αυτή είναι η όλη διαδικασία, το δήθεν Μυστήριο, εφόσον δεν είναι Μυστήριο. Δεν είναι Μυστήριο, διότι έχει προηγηθεί η προεργασία αυτή, και είναι φανερό, φως φανάρι».

Τέλος, υπάρχει και ένα άρθρο του Γεώργιου Τσέτση, στο «Βήμα» με ημερομηνία 21/4/2006, στο οποίο ο Μέγα Πρωτοπρεσβύτερος και διδάκτωρ Θεολογίας του Οικομενικού Πατριαρχείου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για "θαύματα" προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά "ουρανόθεν" για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου (…) Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: “εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...”. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο (...) Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας. Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει "αυθεντικό ελληνικό Πάσχα". Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο!»

Και επειδή δεν θα πρέπει να συγχέουμε την πραγματική και ουσιαστική θρησκευτική πίστη αλλά και την ιερότητα του Παναγίου Τάφου με το μυστήριο που καλλιεργήθηκε από κάποιους κύκλους για το τελετουργικό αφής του Αγίου Φωτός, για το τέλος έχουμε να σας παραθέσουμε τις μαρτυρίες των Ελλήνων επιστημόνων, αυτών που τον Οκτώβριο του 2016 είχαν την τιμή και την ευτυχία να μπουν στον ιερότερο των τόπων για τον Χριστιανισμό.

Αναφερόμαστε στην ομάδα του ΕΜΠ, που ανέλαβε την αναστήλωση του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ με  επικεφαλής την κκαθηγήτρια Αντωνία Μοροπούλου.

Σε συνέντευξη της στη γαλλική τηλεόραση, η κυρία Μοροπούλου έκανε λόγο για ένα ανεξήγητο φαινόμενο κατά την διάρκεια των εργασιών αναστήλωσης.

Όπως η ίδια ανέφερε, όταν άνοιξαν την ταφόπλακα, τον Οκτώβριο του 2016, για να διερευνηθεί η κοιλότητα της ιερής πέτρας, όλα τα μηχανήματα που αναλύουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χάλασαν. «Ο Πανάγιος Τάφος είναι ζωντανός» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως υπάρχουν φυσικά φαινόμενα που μπορεί να διαταράξουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία:

«Θα πρέπει απλά να παραδεχτώ ότι η δύναμη με την οποία πιστεύουμε, ή σκεφτόμαστε είναι μέρος αυτών των φαινομένων» πρόσθεσε.

Ωστόσο, λογική εξήγηση για την βλάβη των συσκευών ΔΕΝ βρέθηκε.

Σε άλλες δηλώσεις της στο ΑΠΕ, η κα Μοροπούλου είχε πει:

«Ο τάφος του Ιησού είναι ένας τάφος ζωντανός. Εκπέμπει το μήνυμα της Ανάστασης και της ελπίδας και είναι εκείνο που μας επηρέασε και μπορέσαμε να δουλέψουμε».

Για το τέλος,σας έχουμε την συγκλονιστική μαρτυρία στη «Freddo», του Πέτρου Χολόφτη, συντηρητή στον Πανάγιο Τάφο, ο οποίος δήλωσε πως «έγινα μάρτυρας ανεξήγητων φαινομένων», παρόλο που όπως είπε «δεν είμαι και τόσο θρήσκος».

Ωστόσο αυτό άλλαξε μετά την εμπειρία του μέσα στον Πανάγιο Τάφο:

«Την πλάκα του 1550  τη βρήκαμε σπασμένη. Κάτω από την πλάκα του 1810 βρήκαμε το 1/3 της πλάκας του 1550 και χώματα».

Όπως ο ίδιος εξήγησε, ο Τάφος αναβλύζει ευωδία από τα αρώματα που χρησιμοποιούν οι μοναχοί, ενώ στη συνέχεια η περιγραφή του γίνεται ακόμα πιο συγκλονιστική:

«Η μυρωδιά αυτή ήταν το κάτι άλλο. Κάτι μοναδικό που ίσως σας φανεί περίεργο ωστόσο οφείλω να την παραθέσω. Πριν από καιρό στο σημείο του Τάφου στην τοιχοποιία από πίσω μέσα στον τοίχο και σε ύψος 2 μέτρα περίπου, βρήκα μια ξύλινη σφήνα περίπου 20 εκατοστά και μόλις την έβγαλα είχε μια πάρα πολύ ωραία μυρωδιά, μύριζε έτσι για τρεις μέρες περίπου. Ήταν εκεί μέσα περίπου 200 χρόνια. Κανονικά έπρεπε να βρωμούσε από τη σαπίλα. Και όμως ευωδίαζε».

Και φυσικά επιβεβαίωσε το φαινόμενο με τα «χαλασμένα» μηχανήματα, αναφέροντας πως «όλα τα σύγχρονα μηχανήματα στο σημείο “μπλόκαραν”»,  φέρνοντας για παράδειγμα μια κοπέλα τοπογράφο που «σκανάριζε» τον τάφο, «όταν ακουμπούσε το λαπ τοπ στην πλάκα το μηχάνημα κόλλαγε, ενώ όταν το έπαιρνε στα χέρια της αυτό λειτουργούσε κανονικά», ανέφερε ο Πέτρος Χολόφτης.
 

«Μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας απελευθερώσει». Ιησούς (Ἰωάν. η´ 32).

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top