Κ. Φίλης για το χτύπημα στο Λονδίνο: «Είμαστε εκτεθειμένοι στην τρομοκρατία – Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αυτή την κατάσταση»

Τι λέει για ενδεχόμενο χτύπημα στην Ελλάδα

Φίλης χτύπημα Λονδίνο, ευάλωτη και η Ελλάδα

Ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα αναμένει με αγωνία τις ανακοινώσεις της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου για την ταυτότητα του δράστη και το προφίλ του, αναλυτές προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τα κίνητρά του και να εξηγήσουν για μια ακόμα φορά το φαινόμενο της τρομοκρατίας.

Το star.gr επικοινώνησε με τον Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων κ. Κωνσταντίνο Φίλη, επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα κίνητρα, αλλά και τις συνέπειες του νέου αυτού τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ευρώπη.

(Ο Κ. Φίλης)

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε όλες τις πληροφορίες για να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι συνδέεται το χτύπημα στο Λονδίνο με τη τζιχαντιστική τρομοκρατία. Κατά τα φαινόμενα όμως από τον τύπο της επίθεσης και σύμφωνα με αυτά που έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα από τη Μητροπολιτική Αστυνομία φαίνεται ότι υπάρχει ευθεία διασύνδεση», είπε ο κ. Φίλης.

Επεσήμανε ακόμα ότι μπορεί χθες το Ισλαμικό Κράτος να πανηγύριζε για την επίθεση, όμως δεν ανέλαβε την ευθύνη, κάτι που σημαίνει ότι αν και εφόσον δε συμβεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για την περίπτωση ενός μοναχικού λύκου, μιας ενδεχομένως διαταραγμένης προσωπικότητας, κάποιου ο οποίος ήθελε με αυτό το χτύπημα να στείλει ένα μήνυμα και κυρίως αυτή η επίθεση να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απήχηση.

«Για το λόγο αυτό επελέγη μια μητροπολιτική πρωτεύουσα, όπως το Λονδίνο, ένας χώρος που είναι ιδιαίτερα πολυσύχναστος και τουριστικός, ώστε να είναι πολλά τα θύματα. Ο τρόπος δε που έγινε η επίθεση, δηλαδή η χρησιμοποίηση αυτοκινήτου και εν συνεχεία του μαχαιριού μας παραπέμπει στις πρωτόγονες μεθόδους, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Απλά αυτός ο τρόπος επιθέσεων είναι νέο φαινόμενο για την Ευρώπη, αν και κατά το παρελθόν, τα τελευταία πέντε χρόνια, είχαμε επιθέσεις με μαχαίρι», είπε.

Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Φίλης μεγαλώνει την ανησυχία και την ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών καθότι αλλάζει η καθημερινότητά τους, μιας και αυτού του είδους τα χτυπήματα είναι δύσκολο να τα αποτρέψει κανείς.

«Είναι χτυπήματα που δεν έχουν ένα μεγάλο συντονιστικό κέντρο, δεν έχουν απαραίτητα συνομιλίες μέσω διαδικτύου, κινητών τηλεφώνων, ώστε να μπορούν οι αρχές να παρακολουθούν τι συμβαίνει με τις συνομιλίες. Είναι χτυπήματα που πολλές φορές δε συντονίζονται από το εξωτερικό και αφορούν σε άτομα που δρουν ως μοναχικοί λύκοι, είναι τέλος χτυπήματα στα οποία μπορεί να υπάρχει κι ένα στοιχείο μιμητισμού ή ένα στοιχείο θρησκευτικού φανατισμού», είπε και συνέχισε:

«Όταν λοιπόν έχεις έναν δράστη ο οποίος δεν έχει οδό διαφυγής και ο οποίος είναι αποφασισμένος να πεθάνει για να γίνει ενδεχομένως μάρτυρας είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψεις τέτοια χτυπήματα».

«Είμαστε ιδιαίτερα εκτεθειμένοι απέναντι στον κίνδυνο της ασύμμετρης αυτής απειλής της τρομοκρατίας», προειδοποιεί στη συνέχεια ο κ. Φίλης και προσθέτει:

«Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι καλύτερες αρχές ασφαλείας του κόσμου, με τον καλύτερο συντονισμό που μπορούν να έχουν μεταξύ τους και την καλύτερη πληροφόρηση δεν μπορούν να αποτρέψουν στο σύνολό τους, τέτοιου είδους επιθέσεις. Άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κατάσταση».

«Εκτεθειμένη και η Ελλάδα σε ανάλογα τρομοκρατικά χτυπήματα αν βρεθεί κενό ασφαλείας»

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο να ζήσουμε μια ανάλογη επίθεση και στη χώρα μας ο κ. Φίλης απάντησε:

«Με εξαίρεση την επίθεση στο Βερολίνο, δεν υπάρχει κάποια πραγματική διασύνδεση μεταξύ προσφυγικομεταναστευτικών ροών και τρομοκρατίας. Εκτός από εκείνον που έκανε την επίθεση στο Βερολίνο, όλοι οι υπόλοιποι ήταν Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης και τρίτης γενιάς που ήρθαν στην Ευρώπη πριν από 20 – 30 χρόνια με τις οικογένειές τους και είχαν μεγαλώσει εδώ. Η Ελλάδα ως εκ της γεωγραφικής της θέσης ασφαλώς και είναι μια χώρα που είναι περισσότερο ενδεχομένως ευάλωτη σε σχέση με άλλες. Επίσης υπάρχει το ζήτημα της τζιχαντιστικής τρομοκρατίας, η οποία έχει ιδιαίτερα ενεργοποιημένους και ικανούς πυρήνες  ανά τα Βαλκάνια».

«Δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι πρώτος στόχος των τζιχαντιστών. Ασφαλώς οι τρομοκράτες εκεί που θα βρουν κενό ασφαλείας θα θελήσουν να δράσουν, αλλά πιστεύω ότι αυτό που έχουν κατά νου είναι επιθέσεις συντονισμένες με μεγάλη απήχηση», συνέχισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Μια επίθεση στο Βερολίνο, στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη έχει συντριπτικά μεγαλύτερη απήχηση από μια επίθεση στην Αθήνα. Αυτοί επιζητούν το χτύπημά τους να κάνει αίσθηση. Η Ελλάδα λόγω ίσως και της οικονομικής της κατάστασης μπορεί να θεωρηθεί ένας στόχος ευκολότερος από τους άλλους, οπότε το όποιο χτύπημα να μην έχει τον αντίκτυπο που θέλουν. Οι παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας μας με τον αραβικό κόσμο μπορεί να είχαν λειτουργήσει ευεργετικά για τέτοιου είδους επιθέσεις τις περασμένες δεκαετίες, αλλά σήμερα αυτοί οι οποίοι ετοιμάζονται να κάνουν τέτοιες ενέργειες δεν υπολογίζουν τέτοιου είδους παραμέτρους. Αλίμονο όμως αν κανείς νομίζει ότι οι παραδοσιακές μας σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και η μη συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή μπορεί να είναι στοιχείο εφησυχασμού από την πλευρά μας».

Της Ευαγγελίας Ντούρου

Email: entourou@star.gr

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top