Ο Χίτλερ, η καουμπόισσα και οι γονείς τους -Τα "σέξυ" αποκριάτικα και γιατί απαγορεύτηκαν

Τι λένε στο star.gr σύλλογοι γονέων, ενώσεις καταναλωτών και καταστήματα

Ο Χίτλερ, η καουμπόισσα και οι γονείς τους -Τα "σέξυ" απο

Πριν μερικές ημέρες, το Υπουργείο Οικονομίας κι Ανάπτυξης έθεσε περιορισμούς στη διάθεση και την εμπορική προβολή προϊόντων που πωλούνται σε παιδικά τμήματα ορισμένων καταστημάτων, με γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για παιδικές αποκριάτικες στολές, που το υπουργείο έκρινε ότι είναι προκλητικές, σεξιστικές ή επιβάλλουν πρότυπα μίσους.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο μιλά για «προϊόντα, που με εικονικές αναπαραστάσεις εκπέμπουν εμμέσως ή ευθέως μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο στο πλαίσιο εμπορικής πρακτικής και όχι ως αποτέλεσμα ενός μελετημένου και σωστά διαρθρωμένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης ή της οικογένειας» τα οποία «μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά προς το παιδί εξοικειώνοντάς το, μεταξύ άλλων, με σεξιστικά πρότυπα».

Έκανε λόγο, επίσης, για στολές που «παραπέμπουν σε στάσεις και χειρονομίες άμεσα συνδεδεμένες με εγκλήματα μίσους, όπως ο ναζιστικός χαιρετισμός», με αφορμή μια αποκριάτικη στολή Χίτλερ, βιοτεχνίας στη Θεσσαλονίκη. Η στολή αυτή κυκλοφόρησε, αρχικά, τον Οκτώβρη, με αφορμή την εθνική επέτειο κι επανακυκλοφόρησε για τις Απόκριες.

Το υπουργείο επικαλείται την ψυχική υγεία και την προστασία της από «εμπορικές πρακτικές και καταναλωτικά προϊόντα».

Με την απόφαση του υπουργείου συντάχθηκε και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, που μιλά για «εμπορευματική εκμετάλλευση του παιδικού σώματος για λόγους κέρδους» και για «διαστρέβλωση της παιδικότητας, που προωθεί σεξιστικά στερεότυπα και ενισχύει την έμφυλη βία, στη βάση μιας ακραίας εμπορευματικής καταναλωτικής λογικής».

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), κ. Λεχουρίτης, μίλησε αποκλειστικά στο star.gr και υποστήριξε ότι οι «σέξυ», όπως τις χαρακτήρισε η ΓΓ Ισότητας των Φύλων, αποκριάτικες στολές προσβάλλουν τόσο το δημόσιο αίσθημα όσο και το ίδιο το παιδί. «Οφείλουμε να προστατεύουμε την παιδική ηλικία» τόνισε. «Το υπουργείο σκέφτεται σωστά».

Με την άποψή του συμφωνεί και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου, κ. Γιάννης Νικολαράκος. «Οι Απόκριες είναι γιορτή που αφορά, κατά βάση, τα παιδιά. Καλό θα ήταν να μην υπάρχουν τέτοιου είδους πρότυπα, ώστε τα παιδιά να προστατεύονται με βάση τα πατροπαράδοτα ήθη και τις παραδόσεις, να μην στενοχωριούνται».

Το star.gr επικοινώνησε με διάφορους συλλόγους κι ενώσεις γονέων δημοτικών και γυμνασίων σχολείων της Αθήνας, οι οποίοι δεν γνώριζαν το θέμα που έχει προκύψει, ούτε την ανακοίνωση του υπουργείου οικονομίας. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι εκείνοι είναι οι πρώτοι –και βασικοί – αποδέκτες του περιεχομένου της απόφασης. Το star.gr επικοινώνησε, επίσης, με μεγάλα καταστήματα με αποκριάτικα είδη, που βρίσκονται στα Βόρεια Προάστια (Χαλάνδρι, Μαρούσι, Μελίσσια), στον Πειραιά και στο κέντρο της Αθήνας. Όλα γνώριζαν την απόφαση, κανένα, όμως, δεν θέλησε να τη σχολιάσει, με μια μυρωδιά δυσαρέσκειας κι ενόχλησης να πλανάται στον αέρα.

 

Φταίνε για όλα οι στολές;

 

Η προφανής πρώτη αντίδραση, διαβάζοντας τα επιχειρήματα του υπουργείου, για την απαγόρευση των προκλητικών παιδικών στολών είναι ότι το υπουργείο έχει δίκιο. «Υπάρχουν κανόνες εμπορίας προϊόντων, ειδικά όσον αφορά τα παιδιά, και πρέπει να τηρούνται. Τα προϊόντα εκείνα που απευθύνονται σε παιδιά, κυρίως τα αποκριάτικα, έχουν ως στόχο να χαροποιούν κι όχι να προβληματίζουν» υποστηρίζει ο κ. Λεχουρίτης. Ο κ. Νικολαράκος, από την άλλη, θέτει έναν πολύ σοβαρό προβληματισμό: «Η αγορά είναι ελεύθερη, μέσα στο πλαίσιο των κανόνων, επομένως πόσο δημοκρατικό είναι να απαγορεύσουμε κάποια προϊόντα;».

«Οι γονείς έχουν τον βασικό ρόλο, για άλλη μια φορά. Οφείλουν να προστατεύουν τα παιδιά τους, παρά τους εξωτερικούς κινδύνους και παράγοντες. Φυσικά, θα ήταν καλό να μην υπάρχουν τέτοιου είδους συμβολισμοί και πρότυπα, οι γονείς, όμως, είναι εκείνοι που πρέπει να θωρακίζουν τα παιδιά τους και να τα κατευθύνουν σωστά, ώστε να μπορούν να διαχωρίσουν το σωστό από το λάθος και να μπορούν να αποφασίζουν μόνα τους μεγαλώνοντας» συμπληρώνει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου.

Η αλήθεια, μάλλον, βρίσκεται κάπου στη μέση. Σαφώς οι γονείς οφείλουν να είναι αρωγοί των παιδιών τους και να τα καθοδηγούν, ώστε να γίνουν, στο μέλλον, ισορροπημένοι ενήλικες, με γνώμη, άποψη και προσωπικότητα. Το γεγονός ότι οι σύλλογοι γονέων είχαν πλήρη μεσάνυχτα, ομολογουμένως, προβληματίζει. Ίσως είναι κι ένας λόγος που οι στολές αυτές εξακολουθούν να υπάρχουν και, μάλιστα, όλο πληθαίνουν. Προφανώς κάποιοι τις αγοράζουν. H εξόφθαλμη δυσαρέσκεια των καταστημάτων ενδεχομένως πιστοποιεί την υπόθεση αυτή.

Από την άλλη, το κράτος έχει χρέος να προστατέψει τη νέα γενιά και να μην την προβληματίζει. Να της δίνει έναυσμα και τροφή για εξέλιξη, όχι για αναπαραγωγή στερεοτύπων σεξιστικών, φυλετικών, προκλητικών και βίαιων. Όταν, όμως, τα πρότυπα αυτά βρίσκονται παντού, η αποκριάτικη στολή (από την οποία, κιόλας, μπορεί να προστατευτεί, αποφεύγοντάς τη) είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά; Και τι γίνεται όταν η κρατική προστασία των παιδιών σταματά στα αποκριάτικα και δεν προχωρά σε τομείς όπως η παιδεία, η περίθαλψη και οι συνθήκες διαβίωσης; Μήπως απλά βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος; Απλά ερωτηματικά…

 

Από τη Μαρία Ανδρικάκη

m.andrikaki@star.gr

 

 

 

 



 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top