ΗΧΗΡΟ ΟΧΙ των Ελλήνων εισαγγελέων στην έκδοση των Τούρκων αξιωματικών – Tι αποφάσισαν για τους άλλους 4

Με αναφορές σε Γαλλία και Ιταλία η αγόρευση του Νίκου Παντελή-"Κινδυνεύουν με θανατική ποινή" είπε

Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Νίκος Παντελής χαρακτήρισε μονόδρομο την απόφαση του δικαστηρίου, προτείνοντας στους δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου να μην εκδοθούν οι τέσσερις Τούρκοι αξιωματικοί της αεροπορίας στρατού στην Τουρκία. Ο κ.Παντελής χαρακτήρισε “αβάσιμες” τις εφέσεις που άσκησε ο εισαγγελέας εφετών, κατά των αποφάσεων του συμβουλίου εφετών να μην εκδοθούν οι Τούρκοι αξιωματικοί και πρότεινε να απορριφθούν.

Στην αγόρευση του ο Νίκος Παντελής αναφέρθηκε στην άρνηση της Γαλλίας να εκδώσει στο παρελθόν μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών που, όπως είπε πρωταγωνίστησαν στα μολυβένια χρόνια της ιταλικής πολιτικής σκηνής, έχοντας την ευθύνη ακόμα και για τη δολοφονία ενός εν ενέργεια πρωθυπουργού.

«Και τότε η Ιταλία είχε όλα τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης», είπε χαρακτηριστικά ρωτώντας τους δικαστές: «Ποια εχέγγυα δίκαιης δίκης υπάρχουν σήμερα στην Τουρκία;» και πρόσθεσε ότι οι δικαστές στη γειτονική χώρα τελούν υπό καθεστώς καταστολής. Έκρινε ότι οι εκζητούμενοι «Δεν θα δικαστούν δίκαια και υπάρχει κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση τους λόγω της ιδιότητας του στρατιωτικού».

Ο εισαγγελέας επισήμανε ότι: «Τα μέτρα καταστολής που εφαρμόζει η Τουρκική κυβέρνηση είναι δυσανάλογα και παραβιάζουν βασικά δικαιώματα τα οποία είναι θεμελιώδη για την ΕΕ», τονίζοντας ότι ο κίνδυνος να επιβληθεί θανατική ποινή στους κατηγορούμενους είναι υπαρκτός. Είπε χαρακτηριστικά ότι: «Επαναφορά θανατικής ποινής μπορεί να γίνει θεωρώντας τους εκζητούμενους ως τρομοκράτες που συμμετέχουν στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλεν». 

Μάλιστα αναφέρθηκε και σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, του εφετείου Αθηνών το 1975. Χαρακτηριστικά είπε ότι «Είναι η απόφαση με την οποία οι Έλληνες πραξικοπηματίες καταδικάστηκαν σε θάνατο. Το δικαστήριο για να δικαιολογήσει την απόφαση του έκρινε ότι η στάση στρατιωτικών για την κατάλυση του πολιτεύματος δεν είναι πολιτικό έγκλημα»

Στην αγόρευση του ο κ.Παντελής τόνισε ότι η λέξη άσυλο είναι ελληνική και «οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν άσυλο και πρέπει να το σεβαστούμε».

Επίσης, συντάχθηκε πλήρως με την απόφαση του συμβουλίου εφετών να μην εκδοθούν οι εκζητούμενοι.

«Ήρθαν στην Ελλάδα με ένα ελικόπτερο άοπλο. Αν υπήρχε εξοπλισμός που είναι; Αρνούνται οι τουρκικές αρχές να μας κάνουν ανάλυση των κλήσεων εκείνης της νύχτας», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζουμε ότι προηγήθηκε η εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θεοδώρου να μην εκδοθούν οι δύο πρώτοι Τούρκοι, αλλά και το εισαγγελικό «ΟΧΙ» του Χαράλαμπου Βουρλιώτη για τους υπόλοιπους τέσσερις αξιωματικούς που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στη γείτονα χώρα. 

Ερυθρές Ταξιαρχίες

Οι Ερυθρές Ταξιαρχίες ήταν παραστρατιωτική οργάνωση που έδρασε στην Ιταλία. Η δράση της περιελάμβανε δολοφονίες, απαγωγές και ληστείες μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια των μολυβένιων ετών και είχε ως στόχο να αποσταθεροποιήσει την Ιταλία. Σχηματίστηκε το 1970 και είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός «επαναστατικού» κράτους μέσα από τον ένοπλο αγώνα και την έξοδο της Ιταλίας από το ΝΑΤΟ. Η πιο διάσημη επίθεση των Ερυθρών Ταξιαρχιών ήταν η απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο το 1978, ο οποίος επιχειρούσε τον ιστορικό συμβιβασμό (compromesso storico) με τους κομμουνιστές. Οι απαγωγείς δολοφόνησαν πέντε μέλη της συνοδείας του Μόρο και δολοφόνησαν τον Μόρο 54 μέρες αργότερα. Η οργάνωση στην συνέχεια μετά βίας επέζησε στα τελευταία χρόνια του ψυχρού πολέμου, ενώ κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 έγιναν μαζικές συλλήψεις μελών της οργάνωσης και έτσι οργάνωση έχασε τη δύναμή της.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top