Πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;

Φωτογραφια αρθρογραφου

Σε 15 ημέρες η Ελλάδα αφήνει πίσω της και τυπικά τα μνημόνια, αλλά…

Σε 15 ημέρες η Ελλάδα αφήνει πίσω της και τυπικά τα μνημόνια. 

Μετά από τόσες συμφορές που μας έχουν βρει, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για ένα ευοίωνο νέο... ο δρόμος προς τις αγορές!!!!! 
Η πορεία των αποδόσεων όμως των ομολόγων δεν είναι αυτή που θα επιτρέψει χωρίς "δεύτερη σκέψη"... την "έξοδο στις αγορές".

Οι αγορές ούτε λησμονούν, ούτε συγχωρούν.

Και το έχουν αποδείξει πάμπολλες φορές -ουχί μόνον στα της Ελλάδος- αφού δεν είναι όπως λένε παγκοσμίως ούτε εταίροι, ούτε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Η προοπτική της εξόδου από τα μνημόνια, μπαίνοντας στον Αύγουστο, από τα πρώτα δείγματα δεν φαίνεται να φέρνει πιο οντά και πιο εύκολα την έξοδο στις αγορές.

Τουναντίον, το αντίθετο καταγράφεται στα στοιχεία για τις αποδόσεις των ομολόγων.Για παράδειγμα στο 15 ετές ομόλογο το επιτόκιο αντί να υποχωρεί από το τέλος του Ιουλίου και νωρίτερα έχει πάρει την ανιούσα.

Αντί να φέρνει πιο κοντά και πιο εύκολα την έξοδο προβληματίζει:

Στις 30 Ιουλίου ήταν 4,422% και ανηφορίζοντας... συνεχώς έχει φθάσει σε λίγες ημέρες (αντιστρόφως ανάλογα με την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια) στο 4,670% προχθές Παρασκευή τελευταία εργάσιμη της εβδομάδος.

Τα ίδια και το 10 ετές ομόλογο. Από το 3,823% της 30ης Ιουλίου, βρέθηκε προχθές στο 4,108%

Αλλά και στον πιο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα στο 5 ετές ομόλογο η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Από το 2,864% της 30ης Ιουλίου  το κλείσιμο της εβδομάδος προχθές Παρασκευή βρήκε το επιτόκιο στο 3,181% αφού προηγουμένως είχε καταγράψει μέχρι και 3,219%.

Με τέτοιες προοπτικές ξεκινώντας ο Αύγουστος και με 15 ημέρες να απομένουν για την "μεγάλη έξοδο"....προβληματίζει η φράση παραγόντων των αγορών: "πού πας καραβάκι με τέτοιο καιρό;;;"
 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top