Το... κυνήγι και τα εμπόδια προς την ευτυχία!

Φωτογραφια αρθρογραφου
Αρθρογράφος

«Η ευτυχία πολλές φορές στοιχίζει περισσότερο απ’ όσο αξίζει»

Σερφάροντας στο διαδίκτυο «έπεσα» πάνω σε ένα γνωμικό που μου έδωσε το έναυσμα για να γράψω το εν λόγω άρθρο.

«Η ευτυχία πολλές φορές στοιχίζει περισσότερο απ’ όσο αξίζει»,είπε ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος και τότε άρχισαν να περνούν διάφορες σκέψεις από το μυαλό μου.

Ανοίγοντας κάποιος το λεξικό θα δει ότι λέει πως η ευτυχία είναι  η ψυχική ικανοποίηση του ανθρώπου, προερχόμενη από την εκπλήρωση των επιθυμιών και την επιτυχία των σκοπών του.

Πόσες φορές όμως έχουμε σκεφτεί ή ακόμα και σε συζητήσεις με φίλους μας δεν έχουμε πει: «Δεν υπάρχει μόνιμη ευτυχία, υπάρχουν μόνο στιγμές ευτυχίας».

Η ευτυχία είναι μάλλον σχετική και υποκειμενική ανάλογα με τις ανάγκες και τις προσδοκίες που έχει ο καθένας από εμάς.

Όλοι μας έχουμε όνειρα αλλά δεν σημαίνει ότι αν δεν εκπληρωθούν θα πρέπει να είμαστε δυστυχισμένοι. Μήπως τελικά έχουμε γίνει κυνηγοί της ευτυχίας εξαιτίας της απληστίας των προσδοκιών μας αγνοώντας τις μικρές ευτυχισμένες  στιγμές μας κατατάσσοντάς τες  ως  αυτονόητες και μη προσδιοριζόμενες ως «ευτυχισμένες στιγμές»;

Σίγουρα δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση! Για μένα λοιπόν, η ευτυχία είναι κάτι ατομικό. Ό,τι κάνει κάποιον ευτυχισμένο δεν οημαίνει ότι κάνει κάποιον άλλον.

Το... μυστικό της ευτυχίας!

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε προσδοκίες για περισσότερη ευτυχία και επιτυχία σε όλους τους τομείς της ζωής μας πέρα φυσικά από την υγεία.  

 Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Harvard που διήρκεσε 75 χρόνια, υπάρχουν μυστικά που εξασφαλίσουν την ευτυχία, ή μία μεγαλύτερη δόση της.

 Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το μυστικό είναι να περνάτε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε με ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους, σας αγαπούν και σας νοιάζονται πραγματικά! Μέσα σας ξέρετε ποιοι είναι αυτοί.

 Η έρευνα έγινε πάνω σε 268 άνδρες απόφοιτους του Harvard και 456 φτωχούς ανθρώπους που μεγαλώνουν στη Βοστόνη μεταξύ 1939 και 2014. Η μελέτη βασιζόταν στην  παρακολούθηση της σωματικής και συναισθηματικής ευεξίας των παραπάνω, την ανάλυση των σαρώσεων του εγκεφάλου, σε δείγματα αίματος και φυσικά στην παρακολούθηση της καθημερινότητάς αυτών των ατόμων με την πάροδο όλων αυτών των ετών.

 Ένα επιπλέον συμπέρασμα της έρευνας αυτής είναι πως και λειτουργικά αν ο εγκέφαλός μας είναι σε εγρήγορση λόγω εργασίας και γενικότερα των γρήγορων ρυθμών της καθημερινότητάς, μπορεί να οδηγήσει σε θέματα υγείας και μικροενοχλήσεις που προκαλούνται μόνο και μόνο επειδή η συναισθηματική μας ζωή έχει μείνει στην άκρη. Οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υγείας νωρίτερα στη ζωή τους, και τείνουν να πεθαίνουν νωρίτερα.

  Η πραγματική ευτυχία είναι δωρεάν και σας προσφέρεται απλόχερα από τους αγαπημένους σας ανθρώπους! Ο Robert Waldinger, καθηγητής ψυχολογίας στο Harvard δήλωσε πως το μήνυμα είναι σαφές: «Οι καλές σχέσεις σας κρατάνε περισσότερο χαρούμενους και υγιείς».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top