Μειώθηκε το όριο του ELA... αλλά ελαφρά- Τι σημαίνει αυτό;

Που οφείλεται

Μειώθηκε το όριο του ELA... αλλά ελαφρά- Τι σημαίνει αυτό

Στις 20 Σεπτεμβρίου 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 33,6 δις ευρώ, έως και την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μείωση του ανώτατου ορίου κατά 300 εκατ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπόψη των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα.

Τι είναι ο ELA;

 «Όταν οι τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα, δίνουν δικά τους αξιόγραφα και δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» εξηγούν στο star.gr οικονομολόγοι. 

Στις περιπτώσεις που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνηθεί και την παροχή ρευστότητας κυρίως λόγω της χαμηλής ποιότητας των εγγυήσεων, η τράπεζα αναγκάζεται να καταφύγει στον μηχανισμό παροχής ρευστότητας τον ELA (Emergency Liquidity Assistance), ο οποίος είναι έκτακτος.

«Η χώρα μας έχει χρόνια αυτό το πρόβλημα και να σκεφτεί κανείς ότι την περίοδο της κρίσης, δανειζόμασταν πάνω από 130 δις ευρώ από την ΕΚΤ» προσθέτουν στο star.gr, οι ίδιες πηγές.

«Όταν μειώνεται το κατώτατο όριο του ELA, είναι καλό, για τις τράπεζες και για το σύστημα, ωστόσο η εν λόγω μείωση των 300 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται ως «ελαφρά». Σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει πως οι τράπρεζες "βρίσκουν" ρευστότητα από πώληση κόκκινων δανείων, από καταθέσεις κτλ» περιγράφουν οικονομολόγοι στο star.gr.

Σοφία Βάγκα

email: svagka@star.gr

Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top