Της...κάλπης στη Βουλή: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ζητούν ψηφοφορία και για Κουρουμπλή - «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Επιμένει στη μία κάλπη η Νέα Δημοκρατία – Δένδιας: Πρόκειται για ιδιαίτερα θλιβερή διαδικασία - Νέα ενημέρωση: 12.17

Κόντρα με το «καλημέρα» ξέσπασε στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να ζητούν μία κάλπη, για τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής, και να ασκούν σκληρή κριτική στην κυβερνητική πλειοψηφία για την απόφαση να μην υπάρξει κάλπη για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Τελικά, η... μάχη της κάλπης οδήγησε στο να ξεκινήσει η διαδικασία με τις ομιλίες με καθυστέρηση δύο ωρών, στις 11.14, αφού πρώτα η κυρία Χριστοδουλοπούλου έθεσε σε ψηφοφορία για της εγέρσεως της χειρός την πρόταση της ΝΔ για μία κάλπη, η οποία απορρίφθηκε.

Σχετικά με τον κ. Κουρουμπλή, η Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πως αν η αντιπολίτευση ήθελε να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να είχαν υποβάλει σχετική πρόταση τουλάχιστον 30 βουλευτές της και όχι να κατηγορεί την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία – όπως τόνισε – στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της Εισαγγελέως Διαφθοράς. 

Προηγουμένως, δεν είχαν λείψει και τα απρόοπτα αφού το μικροφωνικό σύστημα «έπεσε» όταν πήγε να πάρει τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς. Το μόνο που λειτουργούσε ήταν της προεδρεύουσας της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου!

Έτσι, αποφασίστηκε 5λεπτη διακοπή για να διορθωθεί το πρόβλημα.

Η... αρχή της μάχης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέα Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, σε παρέμβασή του πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ζήτησε να υπάρξει μία κάλπη και όχι δέκα.

«Πρόκειται για ιδιαίτερα θλιβερή διαδικασία με τη μεθόδευση που εισάγεται. Η ύπαρξη των 10 καλπών δείχνει προσπάθεια να σπιλωθούν υπολείψεις στα μάτια της κοινής γνώμης. Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τις 10 κάλπες δεν είναι δεσμευτική. Να πάρει η Βουλή την απόφαση για μία κάλπη, για τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής, και η ΝΔ δηλώνει ότι σε αυτή την περίπτωση θα ψηφίσει θετικά» είπε ο κ. Δένδιας.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι και η ύπαρξη των 10 καλπών είναι λάθος καθώς «θα έπρεπε να είναι 11 και να περιλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής».

Το λόγο ζήτησε και πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Βούτσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως το βασικό επιχείρημα για να είναι 10 οι κάλπες είναι ότι «δεν μπορεί να στερηθεί από κανέναν να μην είναι στην πρόταση».

«Εάν πηγαίναμε “πακέτο” για μία κάλπη, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους 10 να είναι στη διάθεση της προανακριτικής επιτροπής ως αναφερόμενοι. Ενώ τώρα, κάποιοι εξ αυτών ενδεχομένως να μην τεθούν στη διάθεσή της. Αυτό δεν μπορούσαμε να το αρνηθούμε σε κανέναν» είπε ο κ. Βούτσης.

Οι τόνοι ανέβηκαν και στη συνέχεια όταν ζήτησε να παρέμβει ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Γιάννης Κουτσούκος.

Η φράση του «εδώ δεν είναι στρατοδικείο», ενόχλησε την προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία τον διέκοψε για να πει «αρχίζουμε άσχημα».

Διαβάστε ακόμη: Τι προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής για την Προανακριτική Επιτροπή

«Θα μάθετε να ακούτε!» είπε φωνάζοντας ο κ. Κουτσούκος, ο οποίος στην παρέμβασή του τόνισε – μεταξύ άλλων – πως θα έπρεπε να είναι 12 οι κάλπες, αφού στη χρονική περίοδο που αναφέρεται από τους μάρτυρες στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, εκτός από τον κ. Κουρουμπλή, ήταν και ο Ανδρέας Ξανθός.

Για συγκάλυψη και σκευωρία έκανε λόγο και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος άσκησε κριτική για τη μη ύπαρξη κάλπης για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Παράλληλα, σημείωσε πως από τη στιγμή που δεν υπάρχουν κατηγορίες δεν υπάρχει λόγος για δέκα κάλπες αλλά μόνο για μία κάλπη «με μία απάντηση: “ναι ή όχι” στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής».

«Το ζήτημα που εξετάζεται εδώ, δεν είναι in rem. Εξετάζονται ευθύνες που είναι ατομικές» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος σχετικά με τη διαδικασία είπε πως πρέπει να προστατευτεί η μυστικότητα της ψήφου.

Την απορία για την απουσία και 11ης κάλπης (για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή) επεσήμανε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο οποίος μάλιστα επεσήμανε πως στην πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ο πρώην υπουργός Υγείας αναφέρεται με τα αρχικά του ονόματός του: «Γιατί τον γράφετε ως Π.Κ. Τι είναι, ανήλικο ο κ. Κουρουμπλής και τον αναφέρετε έτσι; Και που είναι το αδίκημα που λέτε ότι είναι παραγεγραμμένο;». Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη τάσσεται υπέρ της της μίας κάλπης, για τη σύσταση ή όχι της επιτροπής.

«Εμείς λέμε όλα στο φως. Δεν μπορεί η κυβερνητική πλειοψηφία να βγάζει ένα στέλεχος δικό της στην άκρη και να μιλά για παραγραφή. Ή όλοι μέσα ή κανείς. Τι είναι το Π.Κ.;» είπε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, αναρωτώμενος επίσης γιατί δεν μπήκε κάλπη και για τον Παναγιώτη Κουρουμπλή. Όπως τόνισε, το Ποτάμι ζητά μία κάλπη, για τη σύσταση ή όχι προανακριτικής επιτροπής, και να ψάξει στη συνέχεια η προανακριτική το ποιά εμπλέκονται για να μπούμε στη «λογική της αρένας».

«Το θέμα των αδικημάτων και αν έχουν παραγραφεί είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Αλλά το θέμα είναι να ανοίξει συνολικά και να μάθει ο ελληνικός λαός τι συμβαίνει. Γιατί το μεγαλύτερο σκάνδαλο είναι το ότι η Υγεία και το φάρμακο είναι στον τζόγο της αγοράς. Και αυτό το στηρίζετε όλοι σας: ότι ο άλλος πεθαίνει γιατί δεν έχει να πληρώσει» ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, ο οποίος σκωπτικά τόνισε πως «εδώ γίνεται χαμός, υπάρχουν απόρρητα έγγραφα που τα γράφουν πρώτα οι εφημερίδες». «Να πάει η διαδικασία κανονικά ανεξάρτητα αν έχουν παραγραφεί αδικήματα. Θα κληθούν μάρτυρες. Εδώ οι κουκούλες θα βγουν . Αφήστε τα κόλπα. Θυμηθείτε τι λέγατε στο ΣΥΡΙΖΑ όταν ερχόταν ο νόμος για τις κουκούλες. Αν υπάρχει σκοπός να κλείσει άρον-άρον η διαδικασία, εμείς δεν θα μετέχουμε σε τέτοιο θέατρο» τόνισε.

«Ο καθένας από τους εμπλεκόμενους θα καταθέσει την άποψή του γιατί είναι διαφορετική περίπτωση. Θα τους ακούσουμε και θα ψηφίσουμε. Πως είναι δυνατόν μετά να ψηφίσουμε σε μία όχι σε δέκα κάλπες, μία για τον κάθε ένα; Αυτό είναι παράλογο» είπε από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Γιώργος Λαζαρίδης.

«Η αλήθεια είναι ότι βασιζόμαστε αυτή τη στιγμή σε έωλες και αόριστες κατηγορίες. Και δεν μπορούμε σε καμία των περιπτώσεων να χαρακτηρίζουμε προστατευόμενους μάρτυρες ως “κουκουλοφόρους”. Εμείς είμαστε υπέρ του "όλα στο φως"» είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης.

 

Πέτρος Κατσαβριάς

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top