Δημοψήφισμα στην Καταλονία: Υπάρχει κίνδυνος domino effect για τη Δυτική Θράκη;

Τι εξηγεί ο πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων, Ανδρέας Μπανούτσος, στο star.gr

Καταλονία:Υπάρχει κίνδυνος domino effect για τη Δ. Θράκη;

Μία από τις χειρότερες πολιτικές κρίσεις των τελευταίων 40 ετών ζει η Ισπανία στον απόηχο του δημοψηφίσματος στην Καταλονία, που έχει δημιουργήσει έντονη ανησυχία και στην Ευρώπη για τις επιπτώσεις τόσο εντός των συνόρων της Ισπανίας όσο και εκτός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, που ανακοίνωσε η καταλανική περιφερειακή κυβέρνηση, ψήφισαν 2,3 εκατ. ψηφοφόροι (42,3%), εκ των οποίων το 90% τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας

«Το δημοψήφισμα που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή μπορεί να ήταν παράνομο σύμφωνα με την απόφαση του Ισπανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν αλλάζει όμως το γεγονός ότι η ψηφοφορία σε ένα δημοψήφισμα αποτελεί μία κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που διασφαλίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών» αναφέρει στο star.gr ο πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Στρατηγικών Αναλύσεων, Ανδρέας Μπανούτσος, μιλώντας για την επόμενη μέρα στην Ισπανία.

Όπως εκτιμά ο ίδιος, η σκληρή στάση του προέδρου της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι πέτυχε το αντίθετο από αυτό που ήθελαν η κυβέρνησή του και ο ίδιος: «Κατάφερε, διότι περί κατορθώματος πρόκειται, να στρέψει ακόμα και τους πολίτες της Καταλονίας που ήταν κατά της ανεξαρτησίας μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες (49% σύμφωνα με δημοσκόπηση του Αυγούστου) υπέρ της απόσχισης από το Ισπανικό κράτος».

Σύμφωνα με τον κ. Μπανούτσο, ο πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζδεμόν αποδεικνύεται πολύ πιο υπεύθυνος από τον κ. Ραχόι, καθώς δήλωσε ότι δεν επιθυμεί μια τραυματική ρήξη, αλλά μια νέα κατανόηση με το Ισπανικό κράτος και προς την κατεύθυνση αυτή ζήτησε τη μεσολάβηση της ΕΕ ώστε να υπάρξει διάλογος με τη Μαδρίτη.

«Θα αναρωτηθεί βέβαια κανείς αν είναι αφελής ο Πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης να πιστεύει ότι η σημερινή ΕΕ θα μπορούσε να παίξει τον οποιονδήποτε διαμεσολαβητικό ρόλο, όταν απέφυγε να καταδικάσει απερίφραστα  την αστυνομική καταστολή του Ισπανικού κράτους ακόμα και κατά ηλικιωμένων ψηφοφόρων την ημέρα που υποτίθεται πως γιορτάζεται ως η παγκόσμια ημέρα των ηλικιωμένων» σημειώνει ο πρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ, εκτιμώντας πως αυτή η στάση «θα ενισχύσει τα φαινόμενα ευρωσκεπτικισμού όχι μόνο στην Καταλονία, αλλά και ανάμεσα στους πολίτες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών».

Υπάρχει κίνδυνος domino effect για τη Δυτική Θράκη;

Αναφορικά τώρα με τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει για την Ελλάδα αναφορικά με το ζήτημα της Δυτικής Θράκης μία πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας, ο κ. Μπανούτσος εκτιμά ότι πρόκειται για πολύ διαφορετικές περιπτώσεις.

«Αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, σίγουρα την αρχή δεν την έκανε η Καταλονία, αλλά η εγκληματική πολιτική του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999, που οδήγησε αρχικά στην αυτονόμηση και ύστερα στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου (2008). Βέβαια κάποιοι θα ισχυριστούν ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου λόγω της καταπίεσης από το καθεστώς Μιλόσεβιτς είχαν το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση σύμφωνα και με τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Αν όμως είχαν οι Αλβανοί του Κοσόβου αυτό το δικαίωμα τότε το είχαν και οι Ρώσοι της Κριμαίας το 2014 και οι Καταλανοί σήμερα. Δεν γίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επομένως το “κουτί της Πανδώρας” δεν το άνοιξε η Καταλονία το 2017, αλλά το ΝΑΤΟ το 1999», υπογραμμίζει.

Η μεγάλη διαφορά στη Δυτική Θράκη, όπως λέει ο κ. Μπανούτσος, είναι ότι έχουμε θρησκευτική και όχι εθνική μειονότητα: «Στη Δυτική Θράκη έχουμε θρησκευτική μειονότητα (Μουσουλμανική σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923) και όχι εθνική, όπως στις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν. Επίσης ακόμα και αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι το σύνολο των Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης (πράγμα άτοπο δεδομένου ότι οι Τουρκογενείς αποτελούν το 50% της Μουσουλμανικής μειονότητας και το υπόλοιπο 50% είναι Πομάκοι και Ρομά) δηλώσουν Τούρκοι, σύμφωνα με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις διεκδίκησης αυτονομίας, πόσο μάλλον ανεξαρτησίας, για τον απλούστατο λόγο ότι αποτελούν μειοψηφία (40%) του πληθυσμού στη Δυτική Θράκη. Στις περιπτώσεις του Κοσόβου, της Κριμαίας και της Καταλονίας, οι Αλβανοί, οι Ρώσοι και οι Καταλανοί αντίστοιχα αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού της επικράτειας που διεκδίκησε - και διεκδικεί - την ανεξαρτησία».

Πως θα αποφευχθεί μία «νέα Κριμαία»

Σχολιάζοντας το πώς θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο μιας «νέας Κριμαίας», ο κ. Μπανούτσος εξηγεί ότι ο κίνδυνος μπορεί να αποτραπεί με κίνητρα εγκατάστασης άνεργων Ελλήνων Χριστιανών στην περιοχή:

«Στην περίπτωση της Κριμαίας, βέβαια ύστερα από δημοψήφισμα, οι πολίτες επέλεξαν την ενσωμάτωση στη Ρωσική Ομοσπονδία και όχι την ανεξαρτησία από την Ουκρανία. Θα αντιτείνει ενδεχομένως κάποιος καλοπροαίρετα ότι μελλοντικά θα μπορούσαν οι Μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως Τούρκοι, να αποτελέσουν την πλειοψηφία και να διεκδικήσουν την αυτονομία και ενδεχομένως και την ένωση με την Τουρκία (κατά τα πρότυπα της Κριμαίας). Οπωσδήποτε αυτός ο κίνδυνος θεωρητικά υπάρχει. Είναι όμως στο χέρι του Ελληνικού κράτους να αποτρέψει ένα τέτοιο μελλοντικό ενδεχόμενο δίνοντας κίνητρα σε Έλληνες ανέργους (Χριστιανούς Ορθόδοξους το θρήσκευμα) να εγκατασταθούν στη Δυτική Θράκη ενισχύοντας την πληθυσμιακή σύνθεση της περιοχής υπέρ των Ελληνικών εθνικών συμφερόντων» καταλήγει ο πρόεδρος του ΚΕΔΙΣΑ.

 

Του Πέτρου Κατσαβριά

pkatsavrias@star.gr

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top