Τσίπρας: Αλήθεια λέει η Λαγκάρντ, εγώ ζήτησα να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα!

«Είμαστε στο τέλος του προγράμματος – Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη»

Oι 28 και στη συνέχεια οι 27 της ΕΕ «καλύψαμε σχεδόν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την ΕΕ» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, διευκρινίζοντας ότι οι ηγέτες μίλησαν για το προσφυγικό, την οικονομία, τα δυτικά Βαλκάνια, την ασφάλεια και το μέλλον της ΕΕ ενόψει της Συνόδου της Ρώμης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε για την οικονομία πως υπήρξε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων με τη συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι, για τις επιδόσεις της ΕΕ και των κρατών μελών και σημείωσε ότι «επιμείναμε στο σχέδιο των συμπερασμάτων και πετύχαμε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά, για τις πρόσθετες και παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας».
 
«Μπορεί να δίνεται η αίσθηση ότι έχουμε επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, όμως αυτό δεν έχει καμία συμμετρικότητα. Αν δει κανείς τα μεγέθη στο Νότο και το Βορρά θα δει ότι η Γερμανία  και η Ελλάδα είχαν ανεργία -8,5% πριν την κρίση και μετά η Γερμανία 4,5  και η Ελλάδα 27%» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Πρόκειται για μια έμμεση αλλά σαφής παραδοχή «ότι η πολιτική της λιτότητας, η επιλογή των δυσβάσταχτων κοινωνικών επιπτώσεων στην μεταρρυθμιστική ατζέντα πρέπει να αντιμετωπιστούν στις χώρες όπου έγινε ζημιά», είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε στο τέλος του προγράμματος – Χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη»

«Τώρα στο τέλος του προγράμματος χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και παρέπεμψε στη δημιουργία σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση, αλλά και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

«Η αναπτυξιακή προοπτική είναι η μοναδική επιλογή που έχουμε για βιωσιμότητα τόσο του προγράμματος, όσο και του χρέους» κατέληξε.

Σε σχέση με τη συζήτηση για τη μετανάστευση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, ενημέρωσε ότι η συζήτηση ήταν επικεντρωμένη στην κεντρική μεσόγειο και «να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν έχουμε πολλούς διαφορετικούς δρόμους». Είπε δε ότι «ο κορμός του συστήματος των διακινητών είναι ενιαίος».

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις μεγάλες προσπάθειες των Ελληνικών αρχών για τη  διαχείριση της κατάστασης, μίλησε για το μεγάλο βάρος που σηκώνουν τα νησιά, ζήτησε επιτάχυνση της παροχής βοήθειας, και επανέλαβε την ανάγκη για δίκαιη αναθεώρηση του συστήματος ασύλου.

Σε σχέση με τη συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, αλλά και την άμυνα ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για την ενίσχυση ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, την οποία η Ελλάδα στηρίζει, στα πλαίσια της αναβάθμισης του περιφερειακού ρόλου της ΕΕ .

«Επισήμανα την ανησυχία μου για τις εξελίξεις, τις διεθνοτικές εντάσεις, τον άνοδο του εθνικισμού, την άνοδος οργανωμένου εγκλήματος», είπε και σημείωσε ότι «πρέπει να δώσουμε το μήνυμα ότι αποδίδουμε σημασία στην ενσωμάτωση των περιοχών αυτών με προώθηση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Τι είπε για την Τουρκία και τις προκλήσεις

«Ενημέρωσα για κλιμάκωση της προκλητικής ρητορικής και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Αιγαίο και εξήγησα ότι υπάρχει διαφορά ποιότητας στις προκλήσεις» είπε και τόνισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πυλώνας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας, διατηρεί και θα συνεχίσει να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας, αλλά θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε ότι το μήνυμα της ΕΕ προς την Τουρκίας θα πρέπει να είναι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις, από την αδυναμία της να έχει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες και να λύνει προβλήματα.

Παράλληλα, είπε ότι είναι σωστό να μην μιλάμε για την ανάγκη των πολλών ταχυτήτων, «δεν μπορεί να είναι όραμά μας η Ευρώπη του σκληρού πυρήνα, ούτε μπορούμε να μένουμε στάσιμοι γιατί κάποιοι επιλέγουν την αλά καρτ Ευρώπη». Εξήγησε όμως ότι ξεκαθαρίζοντας πως  δεν μιλάμε για αποκλεισμούς και διαιρέσεις ή εξαιρέσεις χωρών από τις υφιστάμενες δομές (ευρώ ή Σένγκεν), θα πρέπει να αφεθούν όσου επιθυμούν ακόμα βαθύτερη ενοποίηση να το πράξουν. Διευκρίνισε όμως ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο στο πλαίσιο του άρθρου 20 της Συνθήκης και μόνο αν δεν υπάρχουν αποκλεισμοί και εξαιρέσεις.

Τι απάντησε στο αν ζήτησε από τη Λαγκάρντ να μείνει το ΔΝΤ

Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το αν ζήτησε από την Κριστίν Λαγκάρντ –όπως η ίδια δήλωσε- να δεσμευθεί το ΔΝΤ με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε:

«Με την διευθύντρια του ΔΝΤ είναι γνωστό ότι έχω κατά καιρούς επικοινωνία. Όχι πάντα εύκολη, οι διαφωνίες είναι δεδομένες, αλλά ειλικρινή και έντιμη. Είναι αλήθεια ότι ζήτησα από το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να μη σπατάλα το χρόνο, να κρατήσει μια σταθερή θέση και να δεσμευθεί ότι -με βάση τα τεχνοκρατικά πρότυπα που απαιτούνται για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα- είναι απαραίτητες συγκεκριμένες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους» είπε ο πρωθυπουργός.

«Αναφέρομαι στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Σε αυτή την βάση, βεβαίως ζήτησα τη δέσμευση του ΔΝΤ ότι δεν θα είναι α λα καρτ μόνο με τις μεταρρυθμίσεις αλλά ότι θα φτάσουμε πολύ σύντομα σε συνολική λύση για το ελληνικό πρόβλημα» κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top