ΣΤΑΖΕΙ ΑΙΜΑ το ΔΝΤ - Ζητάει τα ρέστα από την Κομισιόν για την Ελλάδα!

Επανέρχεται στην κόντρα για αφορολόγητο και συντάξεις

ΣΤΑΖΕΙ ΑΙΜΑ το ΔΝΤ - Ζητάει τα ρέστα από την Κομισιόν για την Ελλάδα!

Νέα διάσταση στην κόντρα με την Ε.Ε για την Ελλάδα δίνει το ΔΝΤ,  μετά τα όσα είχαν αναφέρει στο blog του Ταμείου, Πολ Τόμσεν και Μορίς Ομπστφελντ,  προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις.

Το Ταμείο απαντά μέσω τεσσάρων ερωτήσεων και απαντήσεων στα στοιχεία της Κομισιόν, επιμένοντας στη μείωση του αφορολόγητου και των κύριων συντάξεων και επισημαίνοντας τη χαμηλή εισπραξιμότητα των φόρων, στην Ελλάδα.

Για το αφορολόγητο, τραβάνε το σχοινί με την ελληνική κυβέρνηση για το ζήτημα και αναφέρουν  ότι ακριβώς επειδή είναι πολύ χαμηλό, επιβάλλονται τελικά  πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές  και ασφαλιστικές εισφορές, για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

«Στοιχεία από τις ελληνικές αρχές και την Eurostat δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 8% στην ευρωζώνη (εξαιρώντας την Ελλάδα). Οπως έχουμε σημειώσει, μία συνέπεια αυτής της μικρής φορολογικής βάσης εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμα υψηλοί συνολικοί (ΦΠΑ κτλ)» επισημαίνει το ΔΝΤ.

Για τις συντάξεις, το ΔΝΤ αναφέρει  ότι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα  και ότι για τον ίδιο λόγο δεν μπορούν να δοθούν καλά στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες και στους Ελληνες που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την κρίση.

«Για παρόμοιους εργαζόμενους- για παράδειγμα με εισφορές 45 ετών- οι συντάξεις είναι σχεδόν ίδιες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.152 ευρώ στην Ελλάδα). Αλλά το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά με τα εισοδήματα όταν αξιολογούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, οι ειδικοί θα κοιτάξουν την αναλογία της μέσης πρώτης σύνταξης με τον μέσο μισθό στη συνταξιοδότηση. Αυτή η αναλογία είναι 81% στην Ελλάδα, σχεδόν διπλάσιος από τη Γερμανία (43%), δείχνοντας ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα» υποστηρίζει το Ταμείο.

Υποστηρίζει επίσης για το ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ότι δεν διευρύνθηκε η φορολογική βάση. «Η αναλογία του αφορολόγητου ορίου με τον μέσο μισθό μειώθηκε ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης κατά μόλις 5%, από 54% σε 49%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 24%, εξαιρώντας την Ελλάδα» υπογραμμίζει.

Διαβάστε εδώ  όλες τις ερωτήσεις και απαντήσεις του ΔΝΤ: 

http://www.imf.org/external/lang/greek/np/blog/2016/Greece-Appendix-to-Blog-g.pdf

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top