Πού το πάει η Τουρκία; Υπαρκτός ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου;

Τι εξηγεί στο κεντρικό δελτίο του Star, ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου

Τις δηλώσεις των Ερντογάν-Τσαβούσογλου, πως ο,τι παράγει το οικόπεδο 11 ανήκει και στου Τουρκοκύπριους, αλλά και ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, ανέλυσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείιου.

Όπως εξήγησε, «προφανώς αυτές οι δυο θέσεις είναι αστήρικτες, αλλά αποτελούν πάγιες θέσεις που εκφράζει η Άγκυρα τα τελευταία 15-20 χρόνια. Η ουσία της υποθέσεως είναι απλή. Παρόλο που η Τουρκία γνωρίζει ότι δεν έχει δικαιώματα στην Κυπριακή ΑΟΖ ούτε στο φυσικό ορυκτό πλούτο της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου, ξέρει ότι το γεγονός πως η Κύπρος εξελίσσεται σε σημαντικό παίχτη της σκακιέρας της ενέργειας στη Μεσόγειο, την απομακρύνει περισσότερο από το μεγάλο της όνειρο να γίνει η ίδια ο ρυθμιστικός παράγων της ενέργειας, δηλαδή Ουκρανία του νότου. Όσο λοιπόν βλέπει ότι αυτό προχωράει, σαφώς ενοχλείται».

Ο ΤΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Αναφερόμενος στην τακτική της Αθήνας η οποία ακολουθεί μια διαφορετική εξωτερική πολιτική από αυτή της Άγκυρας δίχως να προβάλλει αξιώσεις στον εθνικό πλούτο ξένου κράτους, ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου, τόνισε:

«Υπάρχει δομική διαφορά μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Και οι δυο χώρες είναι εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, όμως η Ελλάδα ως μια υπεύθυνη ευρωπαϊκή δύναμη δεν παρερμηνεύει τη Συνθήκη Εγγυήσεως, όπως έκανε η Τουρκία το 1974 με την μονομερή της εισβολή. Η Τουρκία όμως έχει ιστορικά ένα μεγάλο φετίχ με τις εγγυήσεις στην Κύπρο. Ενδιαφέρεται πάντοτε να έχει τουρκικό ένα μέρος του κυπριακού χώρου και κράτους. Και αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξει ποτέ ως βασική της αρχή».

Στην ερώτηση αν θα δούμε αυξημένη ένταση στο Αιγαίο που θα φτάσει μέχρι το θερμό επεισόδιο, απάντησε:

«Επειδή η Τουρκία μετά το ναυάγιο στην Ελβετία φεύγει με τη ρετσινιά του υπεύθυνου για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, σαφώς δεν έχει πολλά περιθώρια κινήσεων. Δεν νομίζω ότι πρακτικά θα προκαλέσει κάποιο θερμό επεισόδιο όμως η ένταση σαφώς θα είναι αυξημένη, διότι στο εσωτερικό της Τουρκίας ο εθνικισμός περισσεύει. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση, πλειοδοτούν σε εθνικισμό πάνω σε διάφορα θέματα. Αλλά σε ο,τι αφορά ειδικά την Κύπρο, η Τουρκία μπορεί να φωνάζει αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να τα βάλει με ενεργειακούς κολοσσούς, επομένως θα περιοριστεί σε ένταση καθαρά για εσωτερική κατανάλωση».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top