ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ νοτιοδυτικά της Κρήτης- Υδρογονάνθρακες αξίας 600 δισ. δολαρίων!

Νέα γιγάντια υποθαλάσσια κοιτάσματα έρχονται στο φως - ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ: 07-05-2017 19:21

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ νοτιοδυτικά της Κρήτης- Υδρογονάνθρακες

Οι σεισμικές έρευνες της αμερικανικής γεωφυσικής εταιρείας Spectrum, σε συνεργασία με την ελληνική γεωφυσική εταιρεία ΙΟΝ φέρνουν στο φως νέα γιγαντιαία υποθαλάσσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων μεταξύ Λιβύης και Κρήτης. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Real News, οι έρευνες ολοκληρώθηκαν πριν 3 μήνες και οι ενεργειακές προοπτικές για τη χώρα μας μεγαλώνουν.

Όπως λένε οι επιστήμονες, η ανακάλυψη αυτή φανερώνει ότι κοιτάσματα-μαμούθ βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο, τα οποία, μάλιστα, εί ναι ακόμα μεγαλύτερα από εκείνα που πρόσφατα βρέθηκαν στην ΑΟΖ του Ισραήλ (Λεβιάθαν) και της Αιγύπτου (Ζορ).

Η μελέτη της εταιρείας Spectrum, με τίτλο «Ένα θέαμα μέσα από τα μάτια του Ζορ: Η αναζήτηση του επόμενου σούπερ γίγαντα», παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και υποστηρίζει ότι αν ανακαλυφθούν κοιτάσματα πετρελαίου αντί φυσικού αερίου στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πόροι των κοιτασμάτων αυτών θα μπορούσαν με 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν τα 10 δισ. βαρέλια που αντιστοιχούν σε μία ακαθάριστη αξία υδρογονανθράκων 600 δισ. δολαρίων! 

Στη μελέτη τονίζεται ακόμα ότι εντοπίστηκαν ύφαλοι καρστικών ασβεστολίθων ανάλογοι με αυτούς που υπάρχουν γύρω από το Ύβωμα του Ερατοσθένη στην Κύπρο, νοτιοδυτικά της Κρήτης κι εντός της ΑΟΖ που ανήκει στη Λιβύη.

Οι δύο ύφαλοι φαίνεται με βεβαιότητα ότι κρύβουν μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ ο ένας εμφανίζει εξαιρετικές ομοιότητες με τον αντίστοιχο ύφαλο καρστικού ασβεστολίθου του κοιτάσματος Ζορ, που έχει μήκος 10 χλμ.

Τα δυο σημεία ερευνών απέχουν ελάχιστα από την οριογραμμή της ελληνικής και της λυβικής ΑΟΖ.

Ο πρώτος ύφαλος απέχει μόλις 5 χιλιόμετρα από τα ελληνικά θαλάσσια όρια. Η Spectrum διαπίστωσε έκπληκτη ότι ο υπεργιγαντιαίος αυτός ύφαλος, συνολικού μήκους 100 χλμ, προσομοιάζει στο κοίτασμα Ζορ. Ο όγκος του, μάλιστα, υπολογίζεται περίπου 10 φορές μεγαλύτερος του αιγυπτιακού κοιτάσματος! Μόλις 6 μέτρα ανατολικότερα αυτού του στόχου, οι ερευνητές εντόπισαν και 2ο κοίτασμα, μήκους 80 χλμ!

Ο δρ. Ηλίας Κονοφάγος, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, τονίζει ότι αναβαθμίζεται ακόμα περισσότερο η γεωπολιτική και ενεργειακή θέση της Ελλάδας, με τον εντοπισμό των κοιτασμάτων αυτών, καθώς θα πολλαπλασιαστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον των παγκόσμιων πετρελαϊκών κολοσσών.

«Τα πιθανά κοιτάσματα φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, υπεργιγαντιαίου μεγέθους, στα νότια της Κρήτης, σε συνδυασμό με τις αναμενόμενες νέες επενδύσεις σε Αίγυπτο, Κύπρο, Ισραήλ και Λίβανο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε σημαντικές συνέργειες υποδομών, τόσο στην έρευνα όσο και στην παραγωγή κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο» λέει χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές, λοιπόν, υπογραμμίζουν την ανάγκη ρύθμισης του τριπλού σημείου της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος, Ιταλίας και Λιβύης, καθώς ο πλούτος της περιοχής θα μείνει ανεκμετάλλευτος, αν το ζήτημα δεν διευθετηθεί.

Η ελληνική έρευνα υδρογονανθράκων, μάλιστα, είναι επικεντρωμένη στη χερσαία και υποθαλάσσια δυτική Ελλάδα, που περιέχει κλασικούς ασβσετολιθικούς στόχους κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top