ΣΑΛΟΣ! Ρυθμίσεις «τοκογλυφικού χαρακτήρα» στα στεγαστικά δάνεια καταγγέλλουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

Ρυθμίσεις «τοκογλυφικού χαρακτήρα» στα στεγαστικά δάνεια καταγγέλλουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

ΣΑΛΟΣ! Ρυθμίσεις «τοκογλυφικού χαρακτήρα» στα στεγαστικά δάνεια καταγγέλλουν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι

«Τοκογλυφικές» ρυθμίσεις κάνουν λόγο χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που έλαβαν στεγαστικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. 

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι εφοριακών υπαλλήλων, τα ποσά των μηνιαίων δόσεων που καλούνται να καταβάλουν οι υπάλληλοι στο πλαίσιο των προτεινόμενων ρυθμίσεων εκτοξεύονται στα ύψη, ενώ τα συνολικά ποσά που τελικά θα πληρώσουν εάν δεχθούν τις ρυθμίσεις θα φθάσουν σε επίπεδα 2,5 φορές μεγαλύτερα των αρχικών κεφαλαίων.

Μάλιστα, τονίζουν πως οι περισσότεροι αν καταφέρουν να φθάσουν στην ηλικία των 90 ετών, τότε ίσως κατορθώσουν τελικά να εξοφλήσουν ολοσχερώς και τα δάνεια! 

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει, σε επίσημη ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. Αττικής και Κυκλάδων, «οι χιλιάδες δανειολήπτες του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, οι οποίοι εμπιστεύτηκαν το Ταμείο για το στεγαστικό τους δάνειο, εκτός του απόλυτου εγκλωβισμού στον οποίο έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, βιώνουν και την κοροϊδία απ την πλευρά του Ταμείου και της κυβέρνησης η οποία, σε υψηλό επίπεδο, διαβεβαίωνε για την προώθηση παρεμβάσεων – ρυθμίσεων που θα αντιμετώπιζαν το αδιέξοδο». 

Μάλιστα, ο Σύλλογος παραθέτει και το ακόλουθο παράδειγμα

Έτος Λήψης Δανείου: 2008. 

- Ύψος Δανείου: 205.000 ευρώ με Επιτόκιο 4,9% και Διάρκεια αποπληρωμής τα 30 έτη. 

- Ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής: 1η-1-2009 και ποσό αρχικής μηνιαίας δόσης 1.092,85 ευρώ. 

Μετά τη μείωση των εισοδημάτων κατά 40% (ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων) το Ταμείο Παρακαταθηκών επαναπροσδιόρισε τη δόση του δανείου στο 50% της αρχικής δόσης, δηλ. στα 547,95 ευρώ και για διάστημα 5 ετών (αναγνωρίζοντας προφανώς την αδυναμία τους να καταβάλουν το ποσό της αρχικής δόσης). 

Η ημερομηνία έναρξης καταβολής της νέας μειωμένης δόσης ήταν η 1η-8-2012. 

Σήμερα λοιπόν και αφού ο δανειολήπτης έχει καταβάλει για τα 9 περίπου χρόνια, για το δάνειο των 205.000 ευρώ, συνολικά 76.033,90 ευρώ, στο πλαίσιο των νέων… «ευνοϊκών ρυθμίσεων» της κυβέρνησης, βρίσκεται στην παρακάτω κατάσταση : 

Το υπόλοιπο κεφαλαίου που οφείλει είναι 208.737,97 ευρώ (μεγαλύτερο δηλαδή του αρχικού κεφαλαίου). 

• Η δόση που καλείται να πληρώσει, αν δεν «ρυθμίσει» ξανά το δάνειο, ανέρχεται στα 1.300,75 ευρώ (σήμερα πληρώνει 547,95 ευρώ) 

• Η πρόταση του Ταμείου είναι να επιμηκύνει το δάνειο για άλλα 20 χρόνια προσδιορίζοντας τη δόση στα 980,74 ευρώ (σήμερα πληρώνει 547,95 ευρώ)

• Αν ο δανειολήπτης αποδεχτεί την πρόταση επιμήκυνσης του Ταμείου (προκειμένου να μειώσει τη δόση από τα 1.300,75 ευρώ στα 980,74 ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα πληρώνει 547,95 ευρώ), στη λήξη των δόσεων του δανείου θα έχει καταβάλει για το δάνειο των 205.000 ευρώ, το ποσό των 567.730,12 ευρώ, όταν θα βρίσκεται στην ηλικία περίπου των 90 ετών! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top