Έφτιαξαν ποδήλατο... φωτοτυπία

Μάθετε πως δημιουργήθηκε το «Airbike»

Ένα ποδήλατο... φωτοτυπία κατασκεύασαν οι επιστήμονες της εταιρίας EADS (European Aeronautic Defence and Space) στο Μπρίστολ. Όπως ανακοίνωσαν, σχεδίασαν το ποδήλατο στον ηλεκτρονικό υπολογιστή και στη συνέχεια το έστειλαν σε ένα τρισδιάστατο εκτυπωτή, που έκανε όλη τη δουλειά «ψεκάζοντας» αλλεπάλληλα στρώματα σκόνης λιωμένου νάιλον (αντί για μελάνη), ώσπου να δημιουργηθεί ένα κανονικό ενιαίο ποδήλατο.

Τα επί μέρους μέρη του ποδηλάτου, όπως οι ταχύτητες, τα πεντάλ και οι ρόδες, που στα συμβατικά ποδήλατα παράγονται σε διαφορετικά εργοστάσια και έπειτα συναρμολογούνται, στη συγκεκριμένη περίπτωση «τυπώθηκαν» κατευθείαν σε ένα ενιαίο τελικό προϊόν. Τα εξαρτήματα αυτά απλώς ενσωματώνοντα�� διαδοχικά μέσω της «εκτύπωσης» στο ποδήλατο.

Η όλη αυτή καινοτομική διαδικασία αποκαλείται «μεταποίηση προσθετικών στρωμάτων» και το πρώτο τυπωμένο ποδήλατο της ιστορίας πήρε την ονομασία «Airbike», σύμφωνα με τη βρετανική «Ντέιλι Μέιλ». Το ποδήλατο μπορεί, μάλιστα, να τυπωθεί με βάση τις εξατομικευμένες προδιαγραφές κάθε υποψήφιου αγοραστή και δεν χρειάζεται τη συνηθισμένη συντήρηση.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του εκτυπωτή, η πρωτοποριακή μέθοδος χρησιμοποιεί περίπου το ένα δέκατο των υλικών που θα χρειαζόταν ένα συμβατικό ποδήλατο, κάνοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση πρώτων υλών. Η νέα αυτή τεχνολογία, πάντως, εκτός από ποδήλατα, αναμένεται να αξιοποιηθεί σε διάφορες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως στην αερο��ιαστημική, την παραγωγή μηχανών κλπ...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top