Το δέρμα του καρχαρία θα μας σώσει από τα μικρόβια!

Τα μικ��όβια στα κινητά τηλέφωνα, τις τουαλέτες και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών

​Κι όμως μπορεί τα σαγόνια του καρχαρία να μας κάνουν να τρέμουμε αλλά το δέρμα του είναι πολύ χρήσιμο καθώς μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο για τα βακτήρια που ζουν και βασιλεύουν στα κινητά τηλέφωνα, τις τουαλέτες και τα πληκτρολόγια των υπολογιστών!

«Η επιδερμίδα των καρχαριών μοιάζει με γυαλόχαρτο και αποτελείται από μικροσκοπικές φολίδες», εξηγεί η ωκεανογράφος Κέιλι Ζάντορφ, από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ και συμπληρώνει: «Εκτός από τις υδροδυναμικές του ιδιότητες, οι οποίες διευκολύνουν τους καρχαρίες να κολυμπούν πιο γρήγορα, παρατηρήσαμε ότι δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τις φάλαινες ή άλλα θαλάσσια είδη. Αρχίσαμε λοιπόν να ψάχνουμε γιατί συμβαίνει αυτό, έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματα σε πληθώρα εφαρμογών, από την επικάλυψη πλοίων, μέχρι την κατασκευή κινητών τηλεφώνων και την καταπολέμηση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».

Δεδομένου ότι από ένα μόλις βακτήριο «γεννιούνται» οκτώ εκατομμύρια σε 24 μόλις ώρες, η βιομηχανία της καταπολέμησής τους παίρνει πλέον άλλο δρόμο, όπως παρατηρεί ο καθηγητής βιοϊατρικής του ίδιου πανεπιστημίου Δρ. Τόνι Μπρέναν: «Με όλα τα ήδη υπάρχοντα καθαριστικά ή αντιβιοτικά μέσα επιτυγχάνεται απολύμανση των επιφανειών κατά 99%, το 1% των βακτηρίων όμως που παραμένει μπορεί να οδηγήσει σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Επομένως, πρέπει να αλλάξουμε τη στρατηγική αντιμετώπισής τους, αξιοποιώντας τα ευρήματά μας από τη μελέτη των καρχαριών».

Ήδη υλικά που μιμούνται τις ιδιότητες του δέρματος του καρχαρία χρησιμοποιούνται για την επικάλυψη επιφανειών σε νοσοκομεία, ενώ το 2013 θα κυκλοφορήσουν, αρχικά στις ΗΠΑ, ειδικά φιλμ που θα εφαρμόζονται πάνω στα ��ινητά τηλέφωνα, παρεμποδίζοντας τον «αποικισμό» τους από παθογόνους οργανισμούς.

Για να καταλάβετε, ένα κινητό μπορεί να έχει 10 φορές μεγαλύτερο φορτίο βακτηρίων, σε σύγκριση με ένα κάθισμα τουαλέτας, ενώ 3.000 διαφορετικά είδη μικροβίων έχουν ταυτοποιηθεί σε οθόνες κινητών και μόνο το 4% των βακτηρίων απομακρύνεται με τη χρήση υγρού πανιού.

Οι καρχαρίες κολυμπούν στις θάλασσες του πλανήτη εδώ και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια χρόνια. Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται με κάθε τρόπο, για να καταλήξουν σε κάποιο εστιατόριο ασιατικής κουζίνας, ή απλά κατά λάθος. Η εξόντωση των καρχαριών έχει δυσμενέστατες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς ανατρέπει λεπτές ισορροπίες της Φύσης. Πολλές ιατρικές καινοτομίες έχουν βασιστεί στη φυσιολογία των καρχαριών, ενώ οι επιστήμονες αναζητούν τους λόγους για τους οποίους οι κορυφαίοι αυτοί θηρευτές δεν παθαίνουν ποτέ καρκίνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Star.gr Application Κατεβάστε την εφαρμογή του star.gr, για να μπορείτε να διαβάζετε τα αγαπημένα σας άρθρα και εκτός δικτύου.
Back to Top