Αγιορείτικο ψωμί: Φτιάξε το ψωμί των μοναχών- Εύκολη συνταγή

Φτιάξε το πιο νόστιμο αγιορείτικο ψωμί

Μία συνταγή για αγιορείτικο ψωμί έδωσε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στους τηλεθεατές της εκπομπής Breakfast@star.

Λουκουμάδες μπακαλιάρου με σκορδαλιά από ψητό σκόρδο

Ο σεφ έδειξε βήμα-βήμα πώς να το φτιάξουμε.

Χταπόδι κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι

Υλικά της Συνταγής 

· 1 κιλό αλεύρι 
· 1 συσκευασία (9 γρ.) ξηρή μαγιά
· 20 γρ. αλάτι
· 630 γρ. χλιαρό νερό
· 2 ½ κ.σ. λιναρόσπορο
· 2 ½ κ.σ. ηλιόσπορο
· 2 ½ κ.σ. κολοκυθόσπορους
· 1 κ.σ. σουσάμι
· Αλεύρι για το ζύμωμα και το ταψί
· 2 κ.σ. νερό για το άλειμμα

Εκτέλεση της Συνταγής

· Βάζουμε σε ένα μπολ το νερό μαζί με τη μαγιά, τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
· Προσθέτουμε σε ένα μεγάλο μπολ, το αλεύρι Αγιορείτικο, το αλάτι, μαζί με το νερό και τη μαγιά.
· Τα ζυμώνουμε με τα χέρια μας κάνοντας κυκλικές κινήσεις από έξω προς τα μέσα, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική, για περίπου 5’.
· Για ζύμωμα στο μίξερ, ακολουθούμε τα δύο πρώτα βήματα, βάζοντας τα υλικά στον κάδο, ζυμώνουμε για περίπου 5’ σε αργή ταχύτητα με το γάντζο και ακόμα 5’ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα τοιχώματα του κάδου.
Σκεπάζουμε το μπολ ή τον κάδο του μίξερ με μια στεγνή πετσέτα και ξεκουράζουμε το ζυμάρι, για 20’.
· Στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπολ ή στον κάδο με το ζυμάρι, 2 κουταλιές της σούπας από το λιναρόσπορο, τον ηλιόσπορο και τον κολοκυθόσπορο και κρατάμε τους υπόλοιπους για τη συνέχεια.
· Ξανά ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και να μην κολλάει στα χέρια μας, για περίπου 3’ με 5’.
· Αλευρώνουμε τα χέρια μας, χωρίζουμε το ζυμάρι σε 3 ίσα μέρη και τα μορφοποιούμε στο σχήμα της αρεσκείας μας, καρβελάκι ή φραντζολάκι
· Αλευρώνουμε μια λαμαρίνα (40*33), μεταφέρουμε εκεί τα ψωμιά, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο, για περίπου 60’.
· Προθερμαίνουμε το φούρνο στις αντιστάσεις (πάνω – κάτω), στους 200 βαθμούς.
· Πιέζουμε τα ψωμιά μας ελαφρώς στα πλάγια και αν δεν επανέρχεται το σχήμα τους, είναι έτοιμα.
· Αλείφουμε το νερό για το άλειμμα με ένα πινέλο ομοιόμορφα επάνω στα καρβελάκια μας.
· Πασπαλίζουμε με τους σπόρους που έχουμε κρατήσει και με το σουσάμι ομοιόμορφα και χαράσσουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι την επιφάνεια τους σε 2 – 3 σημεία.
· Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου, για 45’ με 50’.
· Αφήνουμε να κρυώσει για 15’.
· Σερβίρουμε σε φέτες και απολαμβάνουμε.

Δείτε το breakfast@star

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top