Τα Κύθηρα έχουν πολλές ιστορίες να αφηγηθούν, μία από αυτές δυστυχώς συγκλονίζει όσους την ακούσουν έως και σήμερα. Ο λόγος για την πολύνεκρη δολοφονία, η οποία έλαβε χώρα το 1900, όταν ένας αδίστακτος μακελάρης ξεκλήρισε ένα ολόκληρο χωριό, μαχαιρώνοντας με μανία άνδρες, γυναίκες και παιδιά.
Αυτές είναι οι νέες τηλεοπτικές σειρές - Ποιοι θα είναι οι πρωταγωνιστές
Αυτή η αληθινή ιστορία, η οποία είχε ξεχαστεί με τα χρόνια, ήρθε ξανά στις μνήμες των ανθρώπων χάρη στον συγγραφέα, Πάνο Δημάκη, ο οποίος την έκανε μυθιστόρημα με τον τίτλο «17 Κλωστές».
Κατόπιν, η τρομακτική αυτή ιστορία έγινε και τηλεοπτική σειρά, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Πάνος Βλάχος, μαζί με άλλους ακόμη αξιόλογους ηθοποιούς και φιλοξενείται στο κανάλι του Mega.
Πάνος Βλάχος: Η ηλικία, η καριέρα και η σχέση με τη Νατάσα Εξηνταβελώνη
Το χρονικό της μαζικής δολοφονίας στα Κύθηρα
Η ιστορία ξεκινά στα Κύθηρα, με τον τσαγκάρη ονόματι Αντώνης Αρώνης Λαγωνάρης. Τότε ήταν ένας ταλαντούχος νεαρός, γεννημένος το 1878, ο οποίος ζούσε στα Αρωνιάδικα, ένα από τα παλαιά και ωραιότερα χωριά των Κυθήρων. Ήταν εξαιρετικός στο επάγγελμά του, είχε αρκετή πελατεία και ήταν αγαπητός τότε σε όλο το νησί.
Το σήμα κατατεθέν του ήταν τα εξαιρετικά παραδοσιακά στιβάνια (μπότες που φορούν παραδοσιακά οι Κρητικοί), ένα «αξεσουάρ» το οποίο είχε έρθει στο νησί με τους Κρητικούς που αναγκάστηκαν να αφήσουν την Κρήτη, έπειτα από την κατάκτησή της από τους Τούρκους.
Όλα άλλαξαν για τον νεαρό τεχνίτη, όταν μία γυναίκα από ένα γειτονικό χωριό τον επισκέφθηκε στο εργαστήριό του για να παραλάβει τα στιβάνια που είχε παραγγείλει. Του είπε ότι δε θα τον πληρώσει και όταν εκείνος διαμαρτυρήθηκε, του πρότεινε να παέι σπίτι της για να του δώσει τα χρήματα.
Έτσι και έγινε. Ο Λαγωνάρης πήγε πράγματι στο σπίτι της και η γυναίκα τον καλωσόρισε. Όμως εκείνη τη στιγμή ήρθε ο σύζυγός της στο σπίτι και βλέποντας εκεί τον τσαγκάρη δυσαρεστήθηκε. Η κατάσταση ξέφυγε και ο σύζυγος ξυλοκόπησε τον Λαγωνάρη και τον έδιωξε δια της βίας από το σπίτι του. Φυσικά, ποτέ δεν πληρώθηκε για τα στιβάνια και κάποιοι αργότερα θα έλεγαν ότι αυτή η απροθυμία του συζύγου να πληρώσει την υψηλή τιμή για τα στιβάνια ήταν και το πραγματικό κίνητρο για την επίθεση προς τον νεαρό τσαγκάρη.
Το γεγονός γρήγορα έγινε γνωστό από στόμα σε στόμα σε όλο το νησί και ο Λαγωνάρης στοχοποιήθηκε από τους συμπολίτες του. Η πελατεία του ελαχιστοποιήθηκε και εκείνος αναγκάστηκε να απάρει την απόφαση να αφήσει το νησί και να αναζητήσει την τύχη του στον Πειραιά, προκειμένου να επιβιώσει. Εκεί βρήκε δουλειά στο τσαγκαράδικο ενός άλλου Τσιριγώτη από τα Πιτσινιάνικα.
Αμέσως ξεχώρισε για τις εξαιρετικές τεχνικές του και δυστυχώς οι συνάδελφοί του τον φθόνησαν γι' αυτό. Με σκοπό να τον διαβάλλουν, τοποθέτησαν στην τσάντα του εργαλεία του μαγαζιού και τον κατηγόρησαν για κλέφτη στον ιδιοκτήτη του τσαγκαράδικου.
Θοδωρής Κατσαφάδος: Η αδυναμία στην κόρη του & οι θάνατοι που τον σόκαραν
Έτσι οδηγήθηκε στη φυλακή για κλοπή. Για όλη αυτή την αδικία που υπέστη γέμισε οργή και έως ότου αποφυλακιστεί, εθισμένος και στα ναρκωτικά, πήρε την απόφαση να πάρει εκδίκηση. Αφού αποφυλακίστηκε προστάθησε να βρει αλλού εργασία, αλλά όλες οι προσπάθειές του έπεφταν στο κενό. Ο Λαγωνάρης, θολωμένος πλέον, αποφάσισε να επιστρέψει στα Κύθηρα και να πάρει την εκδίκησή του.
Έφτασε στο νησί στις 23 Αυγούστου του 1909. Η δολοφονική του μανία ξεκίνησε εκείνη την ημέρα από την ίδια του την οικογένεια. Επιτέθηκε με μαχαίρι στην αδελφή του, η οποοία κατάφερε να γλιτώσει και στη μητέρα του, την οποία σκότωσε. Ύστερα, κατευθύνθηκε για το χωριό από το οποίο καταγόταν το αφεντικό του, ο οποίος τον έστειλε στη φυλακή, τα Πιτσινιάνικα. Έκανε, όμως, λάθος στον δρόμο και βρέθηκε στις Καλοκαιρινές, ένα μικρό χωριό λίγο πιο κάτω.
Κατευθύνθηκε προς την εκκλησία του χωριού και ξεκίνησε να χτυπά την καμπάνα. Όποιος πλησίαζε, τον μαχαίρωνε. Επιτέθηκε σε 16 ανθρώπους και αν και αρκετοί λένε ότι όλοι σκοτώθηκαν, αρκετοί εν τέλει διασώθηκαν αν και βαριά τραυματισμένοι. Το μακελειό σταμάτησε ότιαν ο ιερέας του χωριού τον τραυμάτισε με καραμπίνα και εκείνος τράπηκε σε φυγή.
Εν τέλει, συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Ναύπλιο, όπου το δικαστήριο αποφάσισε ο Λαγωνάρης να αναλάβει τον ρόλο του δημίου στις φυλακές, καταδικασμένος σε ισόβια κάθειρξη. Εκείνος, αμετανόητος για τα εγκλήματά του στις φυλακές του Ναυπλίου διέπραξε μία ακόμη δολοφονία, σκοτώνοντας ένα Μανιάτη με ένα τηγάνι, με τον θρύλο να υποστηρίζει ότι έτσι ανέβηκε ο αριθμός των νημάτων της ζωής που έκοψε με βία ο Λαγωνάρης στα 17 (έτσι πήρε και το όνομα του βιβλίου «17 Κλωστές») .
Το τέλος του ήρθε μέσα στη φυλακή, όταν ο κουρέας της φυλακής, σε συννεννόηση με τους Μανιάτες φυλακισμένους, αντί να ξυρίσει τον Αντώνη Λαγωνάρη, του έκοψε το λαιμό με το ξυράφι.
Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.