Ηχηρό «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα αμυντικών εξοπλισμών χτύπησε σήμερα στους εταίρους ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τις Βρυξέλλες.
Δένδιας: Όρος εθνικής επιβίωσης οι μεταρρυθμίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις
Η δήλωση Δένδια στο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες
«Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά την προσέλευσή του στο Συμβούλιο Υπουργών.
Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας προέβη στην εξής δήλωση από τις Βρυξέλλες
«Σήμερα, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας έχουμε να συζητήσουμε μια σειρά από θέματα μεγάλης σημασίας. Όπως πάντα, υφίσταται καταρχήν το θέμα της Ουκρανίας.
Αλλά εγώ θα ήθελα να σταθώ πολύ περισσότερο στην προσπάθεια που γίνεται με τον Κανονισμό SAFE και το ReaArm Europe. Δηλαδή την προσπάθεια να επανεξοπλιστεί η Ευρώπη ώστε να έχει τη δυνατότητα να υπερασπίσει τον εαυτό της. Να υπερασπίσει ένα χώρο Δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασίας του ανθρώπου.
ReArm Europe: Σχέδιο 800 δισ.ευρώ της Ε.Ε. για την άμυνα και της Ελλάδας
Σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Και η Ελλάδα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι είναι απαραίτητο σε αυτό το εγχείρημα να συμμετέχουν χώρες οι οποίες σέβονται και ασπάζονται το αξιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δε νοείται να μετέχουν αδιάκριτα στο ευρωπαϊκό εγχείρημα χώρες που απειλούν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν αναγνωρίζουν άλλες χώρες, και μάλιστα μέλη της ΕΕ, που δεν ασπάζονται τους ίδιους κανόνες Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δεν μπορούμε να υπερασπίσουμε την Ευρώπη εάν ο εχθρός βρίσκεται εντός των τειχών».
Πρόκληση από Τουρκία: «Παραλήρημα» οι δηλώσεις για Γενοκτονία Ποντίων!
Σκληρή διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή της Τουρκίας στους ευρωπαϊκούς αμυντικούς εξοπλισμούς
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των 27 συμφώνησαν χθες ότι σε αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να μετέχουν υπό όρους και τρίτες χώρες, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, ωστόσο η διαπραγμάτευση σε επίπεδο Κυβερνήσεων συνεχίζεται και θα πρέπει να εγκριθεί και από τους υπουργούς την ερχόμενη εβδομάδα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.
Γαλλία, Ιταλία και Πολωνία φέρεται να επιθυμούν τη συνεργασία με την Τουρκία (αν και σε διαφορετικό βαθμό μεταξύ τους). Η Ελλάδα και η Κύπρος αντιδρούν, οπότε προοιωνίζεται ένα σκληρό παζάρι για το αν η Τουρκία θα δεχθεί τελικά να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις προκειμένου να μπει στο πρόγραμμα των εξοπλισμών.