Στο δυστύχημα των Τεμπών και στην εθελοντική στράτευση γυναικών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση μομφής κατά της Κυβέρνησης.
Δένδιας: Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει απειλή – Μας το θυμίζουν κάθε μέρα
«Η κυβέρνηση κρίνεται αυστηρά, όμως κρίνεται και η αντιπολίτευση αν προτεραιοποιεί την αποκάλυψη της αλήθειας ή την πτώση της κυβέρνησης. Και κυρίως, κρινόμαστε από τη νέα γενιά» τόνισε για το δυστύχημα των Τεμπών.
«Δύο χρόνια μετά το τραγικό δυστύχημα και την οδύνη που προκάλεσε σε όλους τους Έλληνες, η τραγωδία των Τεμπών εξακολουθεί να μοχλεύει βαθύτατη θλίψη στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και να κινητροδοτεί μια πρωτοφανή κινητοποίηση. Και απαιτείται τεράστια προσοχή. Και απαιτείται σεβασμός, απόλυτος σεβασμός απέναντι στην ευρύτατη, σιωπηρή, συντεταγμένη λαϊκή διαμαρτυρία» πρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε αναλυτικά και στον τομέα ευθύνης του και στις αλλαγές που θα επέλθουν, ανακοινώνοντας ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έρθουν τα νομοσχέδια για νέα θητεία και εθελοντική στράτευση γυναικών.
«Στοχεύουμε σε απογείωση των δυνατοτήτων μας, για να καλύψουμε το χάσμα έναντι της απειλής στη χώρα, χωρίς να υπονομεύσουμε την οικονομική ανεξαρτησία» επισήμανε αναφερόμενος στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Σχολίασε επίσης τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ χθες στις Βρυξέλλες, στην οποία συμμετείχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Σύνοδος ΕΕ: Η εξαίρεση αμυντικών δαπανών από το έλλειμμα ωφελεί την Ελλάδα
«Να επικροτήσω την ευρωπαϊκή προσέγγιση για τις δαπάνες στην άμυνα, που αποτελεί αναγνώριση του λάθους και της σχιζοφρενικής αντίληψης που επικρατούσε μέχρι σήμερα στην ΕΕ. Σημαντική η συμβολή του πρωθυπουργού» ανέφερε. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του και για το μήνυμα υπεράσπισης των ευρωπαϊκών συνόρων, όχι μόνο στις χώρες της Βαλτικής ή στην Ουκρανία αλλά και στην περιοχή μας.
Δεν παρέλειψε όμως να ασκήσει κριτική στην ΕΕ για την τακτική της τα προηγούμενα χρόνια στο ζήτημα των αμυντικών δαπανών. «Έχει καταβάλει η ΕΕ δισεκατομμύρια ως δωρεάν βοήθεια σε χώρα μη μέλος, που δέχθηκε επίθεση από τριπλάσιο γείτονα, και μέχρι χθες τιμωρούσε δημοσιονομικά μια χώρα-μέλος της ΕΕ, που εξ ανάγκης δαπανούσε για δεκαετίες για την άμυνά της. Μια χώρα-μέλος που αντιμετώπιζε διακηρυγμένη απειλή πολέμου, αν ασκούσε δικαιώματα που προβλέπονταν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και που αντιμετώπιζε όλα αυτά από δεκαπλάσιο (σε πληθυσμό) γείτονα. Ήταν ή δεν ήταν σχιζοφρενική αντίληψη; Είναι χαρά μου που, έστω και έτσι, επιστρέφουμε στην κοινή λογική» υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Ο κ. Δένδιας ζήτησε τέλος να υπάρξει «εθνική συνεννόηση και εθνική συναντίληψη» στα ζητήματα της Άμυνας, ώστε «να νιώθουν μέσα τους οι Έλληνες, ιδίως η νέα γενιά, την τιμή και την υποχρέωση να υπερασπίζουν την πατρίδα» .
«Τεράστιο επίτευγμα η υπογραφή συμφωνίας για ΑΟΖ με την Αίγυπτο»
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνου Χήτα, ανέφερε σχετικά με τη συμφωνία για ΑΟΖ με την Αίγυπτο:
«Στερήσαμε έτσι από τη γειτονική χώρα ένα μέγα επιχείρημα, ότι δεν συμφωνούμε με κανέναν. Η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία καλύπτει απολύτως τα συμφέροντά μας, απορρίπτοντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Πρόσθεσε για το ίδιο ζήτημα ο κ. Δένδιας:
«Και αν τίποτα άλλο δεν μπορέσω να πετύχω, θα διατηρώ πάντα ως τεράστιο επίτευγμα την υπογραφή των συμφωνιών για ΑΟΖ, ιδιαίτερα με την Αίγυπτο. Αν δεν είχαμε υπογράψει, θα διατρέχαμε υπαρξιακό κίνδυνο».