Ο «τυφώνας» Τραμπ ξυπνά τους Ευρωπαίους από πολυετή εξοπλιστικό λήθαργο. Η Κομισιόν προτείνει να δαπανηθούν 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας. Το σχέδιο αφορά και την Ελλάδα, αφού η χώρα μας είναι μέλος της ΕΕ. Ήδη, το Υπουργείο Άμυνας καλεί ελληνικές εταιρείες τεχνολογίας, να συμμετάσχουν στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.
Νέα επίθεση Τραμπ σε Ζελένσκι: «Η Αμερική δε θα τον ανεχτεί για πολύ ακόμα»
«Το ReArm Europe θα μπορούσε να κινητοποιήσει σχεδόν 800 δισ. ευρώ για μια ασφαλή και ανθεκτική Ευρώπη. Βεβαίως, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ» τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
H ευρωπαϊκή «απάντηση» στον Τραμπ θα καταλήξει σε... αμερικανικές τσέπες
H εξέλιξη αυτή, όμως, εκτιμάται και πάλι ότι θα ευνοήσει τις ΗΠΑ!
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, η ευρωπαϊκή απάντηση στον Τραμπ μπορει να καταλήξει τελικά σε αμερικάνικες τσέπες, αφού τα οπλικά συστήματα πρώτης γραμμής αυτήν την στιγμή στον πλανήτη είναι κυρίως αμερικανικά ή κινέζικα. Επομένως, ο εκβιασμός Τραμπ φαίνεται να έχει περάσει, αφού οι Ευρωπαίοι πρόκειται να δώσουν χρήματα και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για χιλιάδες Αμερικάνους. Πάντως, κάποιοι Ευρωπαίοι λένε ότι αυτό ίσως κατευνάσει τη στάση του νέου πλανητάρχη απέναντι στην Ε.Ε.
Η επίκεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν δήλωσε πάντως από την πλευρά της «ότι η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία είναι μια τρέλα».
Ουκρανία: «Τυφλοί» αν τους εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ
Oι Ουκρανοί δεν μπορούν να συνεχίσουν να πολεμούν γιατί απλά δεν «βλέπουν» τον εχθρό.
Ντόναλντ Τραμπ: «Παγώνει» τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία
-Το 90% των στρατιωτικών πληροφοριών τους προέρχονται από τις ΗΠΑ, μέσω δορυφόρων και... κατασκοπείας.
-Το 65% των αμυντικών συστημάτων είναι από τις ΗΠΑ. Έχουν «επιστρατευτεί» από Patriot και ως και εκτοξευτές πυραύλων Himars.
-Το 58% του αμυντικού προϋπολογισμού καλύπτεται από τις ΗΠΑ.
800 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα
Αυτή η ευρωπαϊκή δαπάνη των 800 δισ. ευρώ αφορά και την Ελλάδα, αφού είναι μέλος της Ε.Ε.
«Υπάρχουν πολύ μεγάλες ευκαιρίες μέρος αυτού του ποσού να χρησιμοποιηθεί για την αναγέννηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και την απόκτηση από την Ελλάδα προηγμένων οπλικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, που σε μεγάλο βαθμό θα παραχθούν από ελληνικά χέρια» δήλωσε στο Star και την Κατερίνα Τσαμούρη ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδωνα Κωνσταντίνος Γρίβας.
Βέβαια, η χώρα μας ήδη ξοδεύει σχεδόν το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα. Επειδή γειτνιάζει με την απρόβλεπτη Τουρκία.
Ο Ερντογάν, με «διαβατήριο» τις καλές μας σχέσεις, επιθυμεί να μπει χωροφύλακας της Ευρώπης. Γι' αυτό λέει ότι θέλει... «να μείνουμε φίλοι».
«Στις σχέσεις μας με την Ελλάδα, με αμοιβαία βήματα, υποστηρίζουμε την υπεράσπιση της θετικής ατμόσφαιρας που εγκαθιδρύσαμε… Ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την Τουρκία είναι αδιανόητη» τόνισε στο δείπνο στους πρέσβεις της ΕΕ για το Ραμαζάνι.
Δένδιας: Ορόσημο για τις αμυντικές μας δυνατότητες η προκήρυξη των πρώτων προσκλήσεων από το ΕΛΚΑΚ
Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας διαμήνυσε σχετικά με τις πρώτες δύο προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την κατασκευή από ελληνικά χέρια μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων διοίκησης, ελέγχου και πληροφοριών από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας:
Δένδιας: «Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία»
«Η προκήρυξη των πρώτων δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος από το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, είναι ένα ορόσημο για τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας. Η εγχώρια παραγωγή δυνατοτήτων στην άμυνα δεν αποτελεί μία δυνητική μας επιλογή, αλλά μία υπαρξιακή ανάγκη. Στην κατεύθυνση αυτή, η προκήρυξη αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την αλλαγή φιλοσοφίας, αλλά και πρακτικής, με την ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας. Στόχος είναι η Ελλάδα να σταματήσει να αγοράζει από το «ράφι» και να επιτύχει μια σημαντική αύξηση της συμμετοχής του ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος στο ΑΕΠ, από το 0,7% που βρίσκεται σήμερα.
Στόχος είναι επίσης, σε συνδυασμό με τα επόμενα σημαντικά βήματα που θα ακολουθήσουν σύντομα στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030», η θωράκιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων με τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να εκπληρώσουν την αποστολή της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας».
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.