Μητσοτάκης σε Ερντογάν: Επόμενο βήμα η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας

Άμεση απάντηση στα περί «τουρκικής μειονότητας» του Ερντογάν

Πλάνα από τη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου / Βίντεο από Alpha

Ολοκληρώθηκαν οι κοινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου.  

O πρόεδρος της Τουρκίας πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου στις 12.15 και η συνάντησή των δύο ηγετών κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα.

Ερντογάν: «Θα είναι καλύτερο να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο»

Οι κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου:

Μητσοτάκης: Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά

«Βιώσαμε και βιώνουμε περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία όταν γίνονται στην ευρύτερη περιοχή μας. Αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις πέρασαν διακυμάνσεις. Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης κατά την έναρξη των κοινών δηλώσεων με τον Τούρκο πρόεδρο. 

Oι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε συνέχεια λύσεις, συνέχισε στις δηλώσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, υπογράμμισε εξάλλου ο πρωθυπουργός, για εμάς ως Ελλάδα δεν υπάρχει λύση πέραν αυτής των Ηνωμένων Εθνών και ο διάλογος πρέπει να ξεκινήσει από εκεί που σταμάτησε το 2017

«100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης συνάπτεται διακήρυξη περί σχέσεων φιλίας καλής γειτονίας μια σχέση που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας», επισήμανε.

Μητσοτάκης: Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου όταν οι συνθήκες ωριμάσουν μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών», υπογράμμισε εξάλλου ο πρωθυπουργός.

Οι δηλώσεις Ερντογάν και η αναφορά σε «τουρκική» μειονότητα

«Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την υποδοχή. Θέλουμε να προωθήσουμε τη θετική σχέση που υπάρχει. Πιστεύω ότι μπορούμε να πραγματοποιούμε μια φορά τον χρόνο αυτή τη συνάντηση.

Συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. το διμερές εμπόριο. Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα» είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος. Και συνέχισε:

«Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα.

Η "τουρκική" μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις.

Διατύπωσα τις προσδοκίες για τη βελτίωση της κατάστασης της "τουρκικής" μειονότητας στη Δυτική Θράκη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε άλλο σημείο ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε δύο αδέλφια. Θέλουμε να κάνουμε το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Δεν υπάρχει πρόβλημα τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί. Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη ο κ. Μητσοτάκης».

Άμεση απάντηση Μητσοτάκη στα περί «τουρκικής» μειονότητας του Ερντογάν

Μετά την ομιλία Ερντογάν πήρε ξανά τον λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των μειονοτήτων λέγοντας ότι «για εμένα προσωπικά η Θράκη αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο προσδιορισμός της μειονότητας καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος μας το κλίμα της αρμονικής συμβίωσης να το συντηρήσουμε και να το διασφαλίσουμε. Η Ελλάδα διαβεβαιώνει ότι θα εξακολουθήσει να δουλεύει νυχθημερόν προς αυτή την κατεύθυνση».

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και της συνάντησης των δύο ηγετών στο Μέγαρο Μαξίμου:

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Φωτογραφίες από την υποδοχή Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ερντογάν: Στην Αθήνα ο Τούρκος πρόεδρος για επίσκεψη αστραπή

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο με την αποστολή που τον συνοδεύει, ο Ερντογάν κοντοστάθηκε και μίλησε με δημοσιογράφους. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο κεφαλόσκαλο, ενώ μεικτό άγημα απέδωσε τιμές.

Τι είπαν Ερντογάν και Σακελλαροπούλου

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Σακελλαροπούλου. Ευχήθηκε επίσης να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.

Προσαγωγές Κύπριων φοιτητών που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη Ερντογάν

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι «καλύτερο για το μέλλον των δύο πλευρών να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top