Μητσοτάκης – Μπλίνκεν στο Μαξίμου: Η συνάντηση και το δείπνο    

Ο σκοπός της επίσκεψης του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ - Τι είπαν για την Τουρκία   

Η συνάντηση και το δείπνο Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου (Video Star)  

O επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν έφτασε σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση και δείπνο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου

Η συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου 

Στην Αθήνα έφτασε ο Μπλίνκεν: Το πρόγραμμα των συζητήσεων με Δένδια 

Η Κατερίνα Τσαμούρη, μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star τι μηνύματα κομίζει ερχόμενος από την Άγκυρα ο κ. Μπλίνκεν και τι περιμένουμε για την ελληνοαμερικανική συνεργασία και τα ελληνοτουρκικά. 

Χαρακτηριστικό είναι ότι κατά την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «με την Τουρκία μας συνδέουν συναισθηματικοί δεσμοί».

Ο διάλογος Μητσοτάκη - Μπλίνκεν στο Μέγαρο Μαξίμου 

Μητσοτάκης - Μπλίνκεν: Ο διάλογος που είχαν 

Πριν την έναρξη της συνάντησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο κ. Μπλίνκεν είχαν τον εξής διάλογο:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπητέ κύριε Υπουργέ, καλώς ήρθατε στην Αθήνα. Έρχεστε σε μία εποχή μεγάλων προκλήσεων. Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη στιγμή που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και, αν μη τι άλλο, αυτός ο απρόκλητος πόλεμος έβαλε σε δοκιμασία τη συμμαχία μας. Αλλά νομίζω ότι καταφέραμε να ανταποκριθούμε με τον κατάλληλο τρόπο. Η Ελλάδα στήριξε από την αρχή την Ουκρανία, παρέχοντας και στρατιωτική βοήθεια.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κάθε μορφή αναθεωρητισμού, κάθε αλλαγή συνόρων με τη βία δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα των δημοκρατικών κρατών. Επίσης, χαίρομαι που θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε έναν απολογισμό της διμερούς μας σχέσης, η οποία πιστεύω ότι γίνεται διαρκώς όλο και πιο ισχυρή. Είμαι πολύ χαρούμενος με όσα έχουμε επιτύχει σε όλα τα επίπεδα.

Στον στρατηγικό γεωπολιτικό τομέα, στον ενεργειακό τομέα, όπου η Ελλάδα μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο και βοηθά τους γείτονές της να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Στον οικονομικό τομέα, έχουμε σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην ελληνική οικονομία. Και φυσικά, θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε και περιφερειακά ζητήματα. Ξέρω ότι έρχεστε από την Τουρκία. Είμαστε όλοι βαθύτατα λυπημένοι με την ανθρωπιστική καταστροφή που έπληξε τον γείτονά μας. Ήμασταν η πρώτη χώρα που έστειλε τους διασώστες μας για να βοηθήσουν.

Και, αν μη τι άλλο, νομίζω ότι αυτή η φρικτή καταστροφή έχει αποδείξει ότι υπάρχει ένας βαθύς σύνδεσμος μεταξύ των δύο λαών μας. Μπορεί να έχουμε μεγάλες, σημαντικές πολιτικές διαφορές, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των λαών μας υπάρχουν. Και ελπίζω ότι θα υπάρξει μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτόν τον ψυχικό σύνδεσμο και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, το οποίο πιστεύω θα είναι προς όφελος της σταθερότητας γενικότερα στην ανατολική Μεσόγειο. Οπότε, έχουμε πολλά να συζητήσουμε και σας καλωσορίζω στην Αθήνα.

'Αντονι Μπλίνκεν: Κύριε Πρωθυπουργέ, σάς ευχαριστώ πολύ και σάς ζητώ συγγνώμη γιατί έχω πρόβλημα με τη φωνή μου τις τελευταίες ημέρες. Με χαροποιεί ιδιαίτερα, όμως, ότι βρίσκομαι εδώ, που επιστρέφω στην Ελλάδα.

Είναι μία περίοδος μεγάλων προκλήσεων, αλλά η εταιρική μας σχέση, η δύναμη αυτής της εταιρικής σχέσης μου παρέχει την πεποίθηση ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της εποχής.

Όπως είπατε, συμπληρώνεται ένα έτος από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αλλά οι εταιρικές σχέσεις, οι συμμαχίες που έχουμε συγκροτήσει προς στήριξη της Ουκρανίας είναι ισχυρές. Και οφείλω να επικροτήσω τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό, ως μία από τις πρώτες χώρες που προσέτρεξαν να υποστηρίξουν την Ουκρανία, να υποστηρίξουν τη δημοκρατία, η οποία δοκιμάζεται από τη ρωσική επιθετικότητα.

Ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή, όπως επισημάνατε, ως ενεργειακός κόμβος, ως ηγέτης σε θέματα περιβάλλοντος, επίσης ως ηγέτης στην ένταξη κρατών στην Ευρώπη, των Δυτικών Βαλκανίων, κάνει τεράστια διαφορά και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό.

Με χαροποιεί ιδιαίτερα και το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ για την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Πρόκειται για ένα «όχημα» που πραγματικά ενισχύει περαιτέρω την εταιρική σχέση μας σε διμερές επίπεδο, αλλά και το έργο που κάνουμε από κοινού στην περιοχή και στον κόσμο.

Προσβλέπω στη συνέχιση της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών μας, των δεσμών μεταξύ των λαών μας. Αλλά πιστεύω ίσως, κατά κάποιο τρόπο, το πιο σημαντικό από όλα αυτή τη στιγμή είναι το γεγονός ότι -όπως είπατε όταν εκφωνήσατε την ιστορική σας ομιλία στην κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, και βλέπω τη φωτογραφία εδώ, το θυμάμαι πολύ καλά- και ένα από τα πράγματα που είπατε, αν θυμάμαι καλά, είναι ότι αυτό που πραγματικά μάς ενώνει -Ηνωμένες Πολιτείες και Ελλάδα- είναι το θαύμα μιας ελληνικής ιδέας. Της ιδέας ότι η κοινωνία λειτουργεί καλύτερα όταν οι πολίτες της είναι ίσοι και όλοι έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη λειτουργία του κράτους.

Είναι μια ισχυρή ιδέα που μάς ενώνει σε κάτι θεμελιώδες. Είναι μια ιδέα που σε κάποια μέρη, με ορισμένους τρόπους, αμφισβητείται. Και το γεγονός ότι παραμένουμε ενωμένοι πιστεύω αποτελεί πηγή μεγάλης ελπίδας για το μέλλον. Σας ευχαριστώ.

Μπλίνκεν: Καλησπέρα Ελλάδα! 

Προηγουμένως ο Μπλίνκεν έστειλε χαιρετισμό στην Ελλάδα για την επίσκεψη αναφέροντας «Kalispera Greece!» σε ανάρτησή του μετά την επίσκεψη στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».  

Ο σκοπός της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αθήνα  

Όπως ανέφερε, η διπλωματική συντάκτρια του Star, η ελληνική πλευρά γνώριζε από τις αρχές Ιανουαρίου ότι θα έρθει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ενώ η επίσκεψή του στην Τουρκία ήταν στον «αέρα» το τελευταίο διάστημα, επειδή οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Άγκυρας περνούσαν κρίση, λόγω Σουηδίας. Με αφορμή τον σεισμό, δηλαδή, πήγε «απέναντι», ενώ στην Ελλάδα  θα ερχόταν ούτως ή άλλως. 

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 40.000 οι νεκροί - Στήριξη Μπλίνκεν στην Άγκυρα

 

Σύμφωνα επίσης με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές,  Κ. Μητσοτάκης και Α. Μπλίνκεν συζήτησαν για:

  • Τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, με τις δύο χώρες να έχουν υπογράψει σημαντικές συμφωνίες στρατηγικής σημασίας
  • Την Ουκρανία, με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ να τονίζει τη συνεισφορά της Ελλάδας
  • Την ανατολική Μεσόγειο
  • Την Τουρκία, όπου ο πρωθυπουργός έθεσε εξαρχής τις τουρκικές παραβιάσεις
  • Την ενέργεια, με τον Άντονι Μπλίνκεν να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο της περιοχής και πυλώνα σταθερότητας
  • Την ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ 

F - 35 και ενέργεια στην ατζέντα Μπλίνκεν
 

Όπως πρόσθεσε η Κ. Τσαμούρη, αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα είναι ο βασικός εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Η ατζέντα Μπλίνκεν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα

Η ατζέντα Μπλίνκεν στην επίσκεψή του στην Ελλάδα  

Ο Α. Μπλίνκεν ήρθε για τον λεγόμενο «4ο γύρο στρατηγικού διαλόγου». Δηλαδή για να συζητήσουν Ελλάδα – ΗΠΑ  για την ασφάλεια -τις αμερικανικές βάσεις, τα F-35 που θα αγοράσουμε και τα ενεργειακά. Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι Ελλάδα και ΗΠΑ κάνουν δύο ασκήσεις μαζί αυτήν την περίοδο: Μία Δυτικά της Πελοποννήσου και μια στη Ξάνθη. 

Μητσοτάκης: στη Διάσκεψη Ασφαλείας στο Μόναχο όπως και ο Μπλίνκεν 

Για τα ελληνοτουρκικά, η Ελλάδα δεν έχει αυταπάτες. Το ότι η Τουρκία δείχνει να «δένεται»  ξανά στο άρμα της Δύσης, δεν σημαίνει ότι θα... στρώσουν ως δια μαγείας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στο άρμα της Δύσης ήταν, άλλωστε, οι Τούρκοι και όσο προκαλούσαν την Ελλάδα. Μένει να φανεί, αν ο Μπλίνκεν στη «βαλίτσα»  του μεταφέρει και κάποιο μήνυμα από τον Ερντογάν.

Δείπνο με ψαρικά και καλή διάθεση 

Σύμφωνα με πληροφορίες το δείπνο το οποίο οποίο παρέθεσε ο πρωθυπουργός στον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έγινε μέσα σε πολύ καλό κλίμα, με το μενού να περιλαμβάνει ψάρια      
 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top