«Τσοβόλα δώστα όλα»-  Η φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που άφησε ιστορία

Η πορεία του Δημήτρη Τσοβόλα από την Άρτα, στη δικηγορία και την πολιτική

Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό χώρο η είδηση του θανάτου του δικηγόρου και πρώην πολιτικού, Δημήτρη Τσοβόλα, σε ηλικία 79 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο. 

Πέθανε ο Δημήτρης Τσοβόλας

Ο Δημήτρης Τσοβόλας γεννήθηκε τον Σεπτέμβριο του 1942 στην Άρτα. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αργότερα απέκτησε δύο παιδιά με τη σύζυγό του, Κατερίνα Γιώτη. 

Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Άρτας με το ΠΑΣΟΚ το 1977 και επανεκλέχθηκε εύκολα το 1981 και ξανά το 1985.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατά την ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια, 31/1/1996- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατά την ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια, 31/1/1996- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Παρέμεινε σταθερά στο υπουργείο Οικονομικών κατά την πρώτη οκταετία της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, ως υφυπουργός (1981-1984), αναπληρωτής υπουργός (1984-1985) και υπουργός την περίοδο 1985- 1989. 

Στιγμιότυπο από ομιλία του Τσοβόλα στην Καλλιθέα-  φωτογραφία Eurokinissi

Στιγμιότυπο από ομιλία του Τσοβόλα στην Καλλιθέα-  φωτογραφία Eurokinissi

Ήταν ο πιο δημοφιλής υπουργός Οικονομικών της Μεταπολίτευσης και μέχρι σήμερα το όνομά του περιβάλλεται με νοσταλγία λόγω των φιλολαϊκών πολιτικών που εφάρμοσε.

Σε εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Πολεμικό Μουσείο, το 2016- φωτογραφία Eurokinissi

Σε εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Πολεμικό Μουσείο, το 2016- φωτογραφία Eurokinissi

Ο Τσοβόλας μπόρεσε να κάνει πολιτική παροχών μόνο μετά από το 1987, όταν απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κώστας Σημίτης, που από το 1985 είχε εφαρμόσει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα λιτότητας.

Η δημοφιλία του Τσοβόλα ήταν μεγάλη και εκτός του χώρου του ΠΑΣΟΚ, όπως αποδείχτηκε, όταν πολίτες αποφάσισαν να κάψουν στις πλατείες στα Γιάννενα, τη Λάρισα, και την Άρτα, φύλλα εφημερίδας που σχολίαζε ειρωνικά την ταπεινή καταγωγή του.

Ο Δημήτρης Τσοβόλας στη Βουλή - φωτογραφία Eurokinissi

Ο Δημήτρης Τσοβόλας στη Βουλή - φωτογραφία Eurokinissi

Μετά την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά, το 1989, η τριετής στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων που επιβλήθηκε στον Δημήτρη Τσοβόλα δεν του επέτρεψε να πολιτευτεί το 1993, ενώ δε θέλησε να συμμετάσχει, παρά τη χάρη που του απονεμήθηκε, στις επόμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Τον Οκτώβριο του 1995 αποχώρησε από την ΚΕ του κόμματος και στις 20 Δεκεμβρίου του ίδιου χρόνου ίδρυσε το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ).

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ως πρόεδρος του (ΔΗΚΚΙ), τον Φεβρουάριο του 2000- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Ο Δημήτρης Τσοβόλας ως πρόεδρος του (ΔΗΚΚΙ), τον Φεβρουάριο του 2000- φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ

Το Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα (ΔΗΚΚΙ) πήγε καλά στις εκλογές του 1996 και μπήκε στη Βουλή. Στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσοστό ώστε να μπει στη Βουλή, παράλληλα όμως συνέχισε την πολιτική του δράση μέχρι που ο Τσοβόλας ζήτησε την αναστολή λειτουργίας του κόμματος η οποία δεν πραγματοποιήθηκε και αποχώρησε.

Από το 2004 και μετά είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την πολιτική και ασχολείτο αποκλειστικά με τη δικηγορία. 

«Τσοβόλα δώστα όλα»-  Η περίφημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που άφησε ιστορία

«Τσοβόλα δώσ’ τα όλα». Η περίφημη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου που άφησε ιστορία, ήταν ένα αυτοσχέδιο σύνθημα του Ανδρέα, σε προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ στο Περιστέρι, τον Απρίλιο του 1989.

Το ΠΑΣΟΚ είχε κλείσει τότε μια οκταετία στην κυβέρνηση, αλλά η πορεία της οικονομίας και πολύ περισσότερο το σκάνδαλο Κοσκωτά είχαν προκαλέσει φθορά που θα αποτυπωνόταν στις επόμενες εκλογές. 

Ο Δημήτρης Τσοβόλας με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Α. Παπανδρέου-  φωτογραφία Eurokinissi

Ο Δημήτρης Τσοβόλας με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Α. Παπανδρέου-  φωτογραφία Eurokinissi

Το σύνθημα είχε μείνει στην ιστορία ως «συνώνυμο» αλόγιστης σπατάλης και ως σύνθημα για το τέλος της τριετούς λιτότητας, που είχε εφαρμοστεί, από τον προηγούμενο υπουργό Οικονομικών, Κώστα Σημίτη. Το υπουργείο είχε αναλάβει πλέον ο Δημήτρης Τσοβόλας και το σύνθημα ήρθε ως ανταπόκριση των επευφημιών του πλήθους για τον δημοφιλή Ηπειρώτη πολιτικό. 

Ωστόσο, ο ίδιος ο Δημήτρης Τσοβόλας είχε δώσει μια τελείως διαφορετική εκδοχή της φράσης, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή». Είχε υποστηρίξει λοιπόν, ότι η προτροπή του Ανδρέα να «τα δώσει όλα» δεν είχε καμία σχέση με παροχές, αλλά με τη μάχη για τη δικαίωση της παράταξης σε ότι αφορούσε το σκάνδαλο Κοσκωτά. 

«Ο Παπανδρέου άκουγε τους συγκεντρωμένους να επαναλαμβάνουν ρυθμικά το όνομά μου. Ήμουν δημοφιλής γιατί έδινα μάχη κατά της σκευωρίας για την εμπλοκή μας στο σκάνδαλο Κοσκωτά. Ο Ανδρέας συνήθιζε να διαλέγεται με τον λαό στις συγκεντρώσεις και μόλις άκουσε το όνομα “Τσοβόλας”, απάντησε “Τσοβόλα δώσ’ τα όλα”, εννοώντας ότι πρέπει να τα δώσουμε όλα στη μάχη για την αλήθεια»,  είχε πει.

Για να τεκμηριώσει τον ισχυρισμό του, είχε τονίσει ότι δεν έγινε καμία παροχή το πρώτο εξάμηνο του ’89.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top