Τσιάρας για revenge porn: Αδιανόητο να μην τιμωρείται ως κακούργημα

Για γυναικτονίες: Αναβιβάσαμε το αδίκημα στο μέγιστο, δηλαδή τα ισόβια

«Είναι αδιανόητο για εμένα τέτοιες πράξεις να μην τιμωρούνται ως κακούργημα», είπε ο Κώστας Τσιάρας, αναφερόμενος στο θέμα της εκδικητικής πορνογραφίας (revenge porn) το οποίο βρίσκεται στην επικαιρότητα λόγω της υπόθεσης του Στάθη Παναγιωτόπουλου.

«Ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να βρεθεί στη θέση να είναι το παιδί του θύμα μιας τέτοιες συμπεριφοράς», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Revenge Porn: Αυστηρότερες νομικές διατάξεις φέρνει ο Τσιάρας 

Αναφερόμενος στις γυναικοκτονίες, ο κ. Τσιάρας είπε πως το γεγονός ότι υπάρχει ένας αυξημένος αριθμός γυναικοκτονιών «μας θλίβει και μας προβληματίζει».

«Είναι αδιανόητο η έμφυλη βία να φτάνει σε ένα σημείο ανθρωποκτονίας», σημείωσε, τονίζοντας πως αναβιβάστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας στο μέγιστο, δηλαδή τα ισόβια.

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Ο κωδικός που «καίει» τον παρουσιαστή

«Αντιλαμβάνομαι πως με την “έξαρση” των γυναικοκτονιών, υπάρχει η συζήτηση για το εάν πρέπει να αυξηθεί η ποινή. Όταν έχουμε όμως το μέγιστο της ποινής, τα ισόβια, δεν μπορεί να πάει πιο πάνω. Υπάρχει, ωστόσο, ο απαιτούμενος χρόνος έκτισης ποινής για να μπορεί κάποιος να αιτηθεί την υφ’ όρον απόλυση. Πριν, για τα ισόβια, ήταν τα 16 χρόνια, το ανεβάσαμε στα τουλάχιστον 18 χρόνια για να αιτηθεί ο καταδικασθείς. Από εκεί και πέρα, το αίτημα το εξετάζει το Δικαστικό Συμβούλιο», είπε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως υπάρχει μια φιλοσοφία, που αναπτύσσεται σχεδόν σε όλα τα ευρωπαϊκά δικαιϊκά συστήματα, που έχει ως αναφορά την απομείωση των ποινών προκειμένου να υπάρχει γρήγορη επανακοινωνικοποίηση των ανθρώπων που – για διάφορους λόγους – έχουν κάποια στιγμή στη ζωή τους παράνομη συμπεριφορά.

Όπως εξήγησε, «είναι πολύ δύσκολη η προσπάθεια να βρει κανείς ισορροπία μεταξύ αυτού και της ικανοποίησης του κοινού περί δικαίου αισθήματος των πολιτών, ώστε να αισθάνονται οι πολίτες ασφαλείς και πως έχουν μια Πολιτεία που μπορεί να τους προστατεύσει. Πρέπει κανείς να σταθεί στο μέσο αυτών των απόψεων».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση έκανε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια με την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων,» η οποία έχει τις ρίζες της το 2019, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση απολύτως αδικαιολόγητα άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα μία ημέρα πριν κλείσει το Κοινοβούλιο». Πολλά αδικήματά, τότε, όπως είπε, μετατράπηκαν από κακουργήματα σε πλημμελήματα.

Παράλληλα, είπε πως έχει ήδη προαναγγελθεί η σύσταση προπαρασκευαστικής επιτροπής για τα θέματα της ενδοοικογενειακής βίας. «Όλα τα δυσάρεστα φαινόμενα που καταλήγουν στο αποτρόπαιο της γυναικοκτονίας, έχουν ως βάση περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Εκεί πρέπει να θωρακίσουμε πλήρως το πλαίσιο της Πολιτείας, όχι μόνο με το νομοθετικό πλαίσιο,, αλλά και με κοινωνικές δομές, με πολλές δυνατότητες στην ελληνική αστυνομία να προστατεύει τα θύματα, κλπ», είπε, κάνοντας λόγο για ένα ολιστικό πλαίσιο με συνεργασία πολλών υπουργείων.

Τέλος, για τη συνεπιμέλεια είπε πως είχαν ωριμάσει αρκετά οι συνθήκες ώστε «το αναφαίρετο δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς να δοθεί από την πλευρά της ελληνικής Πολιτείας».

«Αυτό που κάναμε ήταν ένα πολύ μικρό βήμα σε σχέση με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι καθαρά θέμα ωριμότητας και υιοθέτησης μιας διαφορετικής κουλτούρας για να λύνουν τις διάφορές οι γονείς χωρίς να πηγαίνουν στα δικαστήρια και να ταλαιπωρούν ψυχικά και το παιδί», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top