Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για σχολεία μειονότητας στη Δυτική Θράκη

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι έκλεισε 12 δημοτικά σχολεία

ελληνικό ΥΠΕΞ

Διαστρέβλωση της πραγματικότητας με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις, καταλογίζει στην Τουρκία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, σχετικά με εκπαιδευτικά ζητήματα της μειονότητας της Θράκης.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγόρησε με ανακοίνωσή του την Ελλάδα ότι έκλεισε 12 δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με τα προσχήματα των μέτρων λιτότητας και του ανεπαρκούς αριθμού μαθητών.

ΥΠΕΞ: Επιστολή Ελλάδας στον ΟΗΕ – Aπάντηση στις τουρκικές προκλήσεις

«Με αυτήν την τελευταία απόφαση, περισσότερα από τα μισά δημοτικά σχολεία της Μειονότητας έκλεισαν, μειώνοντας τον αριθμό των σχολείων στα 103. Έτσι, η πολιτική της Ελλάδας να κλείσει τα δημοτικά σχολεία που ανήκουν στην Τουρκική Μουσουλμανική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη μέσω προσωρινής αναστολής αποδεικνύεται συστηματική» ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ, κάνοντας λόγο για παραβίαση των διατάξεων της Ειρηνευτικής Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και για «πολιτικές αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζονται επί δεκαετίες εναντίον της Τουρκικής Μειονότητας στη Δυτική Θράκη».

Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

«Η Τουρκία διαστρεβλώνει την πραγματικότητα με αβάσιμες κατηγορίες και ψευδείς ειδήσεις. Η Ελληνική πλευρά απορρίπτει τις κατηγορίες αυτές. Η Ελλάδα, σε αντίθεση με την Τουρκία, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά τις προβλέψεις της συνθήκης της Λωζάννης. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.

Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη αριθμεί περίπου 120.000 μέλη, ενώ η ελληνική στην Τουρκία έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000, τη στιγμή που την εποχή της Λωζάννης ήταν ισάριθμες. Για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, στη Θράκη θα λειτουργήσουν άνω των 100 μειονοτικών δημοτικών, ενώ στην Κωνσταντινούπολη μόνο 3.

Ως γνωστό, κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού 9 μαθητών. Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα.

Επιπλέον, οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούσαν τα δημόσια σχολεία, ενώ συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν τα μειονοτικά σχολεία έγιναν με κριτήριο τον σεβασμό στη Συνθήκη της Λωζάννης και, φυσικά, στον ειδικό χαρακτήρα των σχολείων αυτών. Οι νομοθετικές αυτές ρυθμίσεις όχι μόνο δεν εισάγουν διάκριση εις βάρος των μειονοτικών σχολείων αλλά αντίθετα εκπληρώνουν την υποχρέωση της Ελλάδας για τη διατήρηση του ειδικού καθεστώτος τους.

Η Ελληνική Δημοκρατία, κράτος δικαίου, προστατεύει στο ακέραιο και εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες του συνόλου των πολιτών της. Η Τουρκία κατέχει τη δεύτερη χειρότερη θέση όσον αφορά στη μη εκτέλεση αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) με 643 αποφάσεις, η εκτέλεση των οποίων εκκρεμεί».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top