Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις πορείες - Στόχος να μην παραλύει η Αθήνα  

Προϋποθέσεις και περιορισμοί στους διοργανωτές για τις συγκεντρώσεις      

Το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star στις 26/6/2020 για το νομοσχέδιο σχετικά με τις συγκεντρώσεις  

Κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις»,  το οποίο θέτει συγκεκριμένες προϋπόθέσεις για τη διοργάνωση συγκεντρώσεων και πορειών στο κέντρο των πόλεων.    

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ανάλογα με τον αριθμό των διαδηλωτών, η πορεία θα καταλαμβάνει μόνο μέρος του οδοστρώματος, η αστυνομία θα μπορεί να αλλάζει τη διαδρομή, ενώ θα έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει επικίνδυνα άτομα. 

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, «όταν σε ένα χρόνο έχουμε 1.300 διαδηλώσεις, αυτό είναι σε βάρος επιχειρήσεων και εργαζομένων που μένουν χωρίς δουλειά».    

ΥΠΟ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΠΟΡΕΙΕΣ 

Για πρώτη φορά οι διοργανωτές «θα πληρώνουν τα σπασμένα» αν δεν υπάρχει επαρκής περιφρούρηση. ενώ η Αστυνομία θα έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει συγκεντρώσεις για λόγους δημόσιας ασφάλειας ή σοβαρής διατάραξης της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. 

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΕΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ 

Η αστυνομία, θα έχει τη δυνατότητα να διαλύει συγκεντρώσεις που έχουν απαγορευθεί, ενώ το ίδιο θα μπορεί να συμβεί εάν οι συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται στους περιορισμούς ή προκαλούνται βίαια επεισόδια

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ 

 Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι «το παρόν σχέδιο νόμου καλύπτει ένα αναμφίβολα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών υπό το ισχύον Σύνταγμα, και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και ειδικότερα τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων». 

Διαβάστε ολοόκληρη την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΑΙΘΡΙΕΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΕΙΣ  

Αναφέρεται ακόμα, μεταξύ άλλων ότι: 

«Σύμφωνα με το πρώτο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του Συντάγματος, η Αστυνομία μπορεί να παρίσταται στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, ενώ δύναται να τις απαγορεύει, αφενός, γενικά «αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» και αφετέρου, σε ορισμένη περιοχή, «αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής» και τούτο «όπως νόμος ορίζει» (δεύτερο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11). Πρόκειται για ειδική «επιφύλαξη του νόμου», αφού από το Σύνταγμα καταλείπονται στον κοινό νομοθέτη στενά περιθώρια για ρύθμιση της άσκησης του συγκεκριμένου δικαιώματος και για τον περιορισμό του.  

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις επιδιώκεται η διασφάλιση της άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι δημοσίως και εν υπαίθρω, εντός ενός ευλόγου θεσμικού πλαισίου, που συνάδει προς την αρχή της αναλογικότητας και είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου («ΕΣΔΑ»), ώστε αφενός μεν να προστατεύεται η δημόσια ασφάλεια και να μην διαταράσσεται υπέρμετρα η κοινωνικοοικονομική ζωή ορισμένης περιοχής, αφετέρου δε να διασφαλίζεται ισόρροπα η ακώλυτη άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος των πολιτών. Τ
αυτόχρονα, επιχειρείται η σαφής οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων της αστυνομικής αρχής στο πλαίσιο μιας έννομης τάξης που σέβεται και υπερασπίζεται τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου»  
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top