Γεννηματά: Άτολμη αλλά αναγκαία η Αναθεώρηση

Τι είπαν στις ομιλίες τους οι πολιτικοί αρχηγοί

«Άτολμη, όχι αρκετή, αλλά αναγκαία», χαρακτήρισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, από το βήμα της Βουλής, τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος, παρά -όπως είπε- τον συνταγματικό λαϊκισμό στον οποίο επιδόθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η κα Γεννηματά ανέφερε πώς δεν έγιναν όσα χρειάζεται η χώρα και αναδείχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, καθώς η συνταγματική αναθεώρηση δεν απάντησε σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η αλλαγή του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, τις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και τηn προστασία της βιοποικιλότητας, ούτε για τη ανάγκη δίκαιης κατανομής του πλούτου στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και της τεχνητής νοημοσύνης κ. α.

Δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που υποβαθμίζει το κύρος και την υπερκομματική αποστολή του ανώτατου άρχοντα. Ούτε φυσικά σε λύσεις που απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του προεδρευομένου πολιτεύματός μας». Εξήγησε ότι σωστά μεν αποσυνδέεται από τη διάλυση της Βουλής αλλά συνιστά υποβάθμιση του θεσμού να εκλέγεται σε έσχατη περίπτωση με σχετική πλειοψηφία, γιατί ευτελίζεται ο θεσμός. Επίσης, διαφώνησε με τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εκλέγεται ο ΠτΔ ακόμη και από το λαό, γιατί αυτό θα προκαλούσε δυισμό. «Το θέμα αντιμετωπίστηκε από την πλειοψηφία, υπό τον φόβο της διάλυσης της Βουλής, καταλήγοντας να προκύψει κομματικά ελεγχόμενος Πρόεδρος», υποστήριξε η κ. Γεννηματά. Ταυτόχρονα επέκρινε τον Αλέξη Τσίπρα, ως χορηγό του κ. Μητσοτάκη, επειδή με τη ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ στην προηγούμενη Βουλή διευκόλυνε τη ΝΔ να εγκρίνει τώρα τις διατάξεις με τη πλειοψηφία που διαθέτει.

Σχετικά με την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών ανέφερε ότι είναι αναφανδόν υπέρ. «Συμφωνούμε με την κατάργηση της πρόωρης παραγραφής», υπογράμμισε, κατηγορώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για «επικοινωνιακά τρικ με τα οποία επιχειρεί απελπισμένο αντιπερισπασμό για την έρευνα του παραδικαστικού κυκλώματος στην αυλή του».

Η κα Γεννηματά συμφώνησε με τη ρύθμιση να περιοριστεί στο άρθρο 62 η ασυλία των βουλευτών μόνο στις πολιτικές διώξεις, ενώ για το άρθρο 54 που ρυθμίζει τη δυνατότητα ψήφου όσων πολιτών βρίσκονται στο εξωτερικό είπε ότι «είναι λάθος να μπουν όλες οι προϋποθέσεις στο Σύνταγμα αντί στον εκτελεστικό νόμο».

Μητσοτάκης: Είστε αδιάβαστος και στα συνταγματικά κύριε Τσίπρα!

Τσίπρας σε ΝΔ: Θέλετε Πρόεδρο της Δημοκρατίας «κηπουρό» του κόμματος

«Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους που βρίσκονται στο εξωτερικό πρέπει να έχουν ισοδύναμη ψήφο και τελικός στόχος παραμένει η καθιέρωση για επιστολική ψήφο» πρόσθεσε, καλώντας τον πρωθυπουργό να ξαναδεί το ζήτημα.

Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση παίρνει θέση υπέρε των λίγων και των ισχυρών

«Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά που είχε να κάνει, παίρνοντας και πάλι θέση υπέρ των λίγων και των ισχυρών απέναντι στον λαό». είπε, από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, εξαπολύοντας επίθεση και σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι «οι συγκλίσεις τους αποτυπώνουν τη συνολικότερη πολιτική στρατηγική τους ταύτιση».

«Πολλές φορές στη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης και σε αυτή την αναθεωρητική Βουλή και στην προηγούμενη, την προτείνουσα Βουλή, ακούστηκε από σχεδόν όλα τα κόμματα, ότι το Σύνταγμα είναι πεδίο συναινέσεων, συγκλίσεων και ότι η τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να μένει έξω από αυτό. Για τα κόμματα που υπερασπίζονται αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα και ορκίζονται πίστη σε αυτό το αντιλαϊκό Σύνταγμα, είναι όντως έτσι. Οι καυγάδες σε επιμέρους ζητήματα δεν μπορούν να κρύψουν τις συγκλίσεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ, σε μια σειρά κρίσιμα άρθρα. Ανεξάρτητα πώς αυτό θα εκφραστεί στις ψηφοφορίες», πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

«Για παράδειγμα, υπήρξε σύμπτωση στο μείζον ζήτημα της αλλαγής της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της αποσύνδεσης από τη διενέργεια εκλογών. Παρά το γεγονός ότι δεν τα βρίσκετε στο πώς θα γίνεται η εκλογή, γιατί εκεί υπεισέρχονται και μικροκομματικές σκοπιμότητες», σημείωσε.

Βελόπουλος: Δεν είναι προσφυγόπουλα τα 16χρονα ασυνόδευτα παιδιά

«Θλίβομαι κ. πρωθυπουργέ, αλλά οι προτάσεις των μικρών κομμάτων δεν ακούστηκαν καθόλου. Φέρατε μόνο τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, και τις δικές σας. Τότε γιατί κάναμε τον περιβόητο διάλογο;», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος στην ομιλία του για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Αν εσείς θέλετε να κάνετε την Ελλάδα μουσουλμανική, εμείς έχουμε άλλη άποψη. Η Ελλάδα θα μείνει ελληνική και χριστιανική. Ανεκτική μεν, ελληνική και χριστιανική δε. Τελεία και παύλα και σε όποιον αρέσει», σημείωσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

«Πώς τους καλείτε και λέτε να έρθουν εδώ τα ασυνόδευτα παιδιά;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη: «Να ξεκαθαρίσουμε τους όρους. Τι σημαίνει ασυνόδευτο παιδί; Είναι ο μαντράχαλος ο 23χρονος; Γιατί παιδάκι είναι κάτω από 12 έτη. Ο 16χρονος δεν είναι παιδάκι, είναι ανήλικος» είπε.

«Εμείς είμαστε υπέρ της ιδιωτικής παιδείας. Γιατί φοβηθήκατε; Γιατί δεν θεσμοθετείτε πανεπιστημιακά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα αλλά ιδιωτικά; Δεν είστε υπέρ της ιδιωτικής παιδείας; Να σας πω εγώ. Στη ΝΔ έχετε ιδεοληπτική αριστεροφοβία. Φοβάστε να μην ξεσηκωθεί η δήθεν Αριστερά. Καταλάβετέ το. Δεν υπάρχει Αριστερά», σημείωσε ο κ. Βελόπουλος.

Βαρουφάκης: Μία ακόμη χαμένη ευκαιρία

Σειρά ενστάσεων για το περιεχόμενο των προτάσεων σχετικά την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης, με την ομιλία του στη Βουλή σήμερα το πρωί.

Ο κ . Βαρουφάκης παρατήρησε ότι τα άλλα κόμματα δεν είχαν κάποια μεγάλη φιλοδοξία να αλλάξουν άρθρα του Συντάγματος που τροποποιούσαν σοβαρά τον καταστατικό χάρτη και έκανε λόγο για μια ακόμη χαμένη ευκαιρία. Σημείωσε, επίσης, ότι τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση εξακολουθούν να τελούν υπό την επίδραση των μνημονίων και τις απαιτήσεις των δανειστών και στο θέμα της αναθεωρητικής διαδικασίας.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ελληνικό κράτος και τα υπουργεία εξακολουθούν να είναι παραδομένα στους δανειστές, ενώ δήλωσε ότι το ΜέΡΑ 25 θα ξεκινήσει από αύριο αγώνες για τη δημοκρατία, την αξιοπρέπεια και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε τις προτάσεις του κόμματός του σχετικά με την ριζοσπαστική ισότητα των πολιτικών δικαιωμάτων, την ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τάχθηκε υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους και τον διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας, ζήτησε την κατάργηση του «αναχρονιστικού θεσμού» του όρκου. Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών είπε ότι είναι φτιαγμένος για να ξεπλύνει τη διαπλοκή και πρότεινε την κατάργηση της βουλευτικής και υπουργικής ασυλίας.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top