Πόρισμα ΣΥΡΙΖΑ για αρθροσκοπήσεις: Περαιτέρω έρευνα για ευθύνες 2 υπουργών

Ανοικτό το ενδεχόμενο για Προανακριτική

Φακελος σε έδρανο της Βουλής

Περαιτέρω έρευνα στον τρόπο κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας (αρθροσκοπήσεις) είναι το συμπέρασμα που καταλήγει  το πόρισμα των 114 σελίδων της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην Εξεταστική Επιτροπή  της Βουλής, που ελέγχει  υποθέσεις για την κακοδιαχείριση στον χώρο της Υγείας.

Το πόρισμα, ωστόσο, δε διευκρινίζει το εάν η έρευνα θα πρέπει να γίνει από τη Δικαιοσύνη, αφήνοντας εμμέσως ανοικτό το ενδεχόμενο για Προανακριτική, αφού τυχόν τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την Ολομέλεια, μετά από αίτημα 30 βουλευτών.

Οι δύο πρώην υπουργοί που αναφέρονται στο πόρισμα

Στο στόχαστρο μπαίνει ο πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς, ο οποίος την επίμαχη περίοδο δεν ήταν υπουργός, ενώ ευθύνες για πλημμελή έλεγχο της απόφασης καταλογίζονται στον πρώην υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη

Για τον Μάριο Σαλμά το πόρισμα κάνει λόγο «για τις ενέργειες επιχειρηματικής εκμετάλλευσης μιας καταφανώς λαθεμένης και επιζήμιας για το δημόσιο συμφέρον κοστολόγησης, καθώς και κάθε τρίτου αναγκαίως συμπράξαντος», ενώ σε άλλο σημείο σημειώνει: «Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου».

Ο τότε υπουργός Μάκης Βορίδης ελέγχεται «για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας».

«Ενώ υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ διατυπώνουν εγγράφως σειρά ερωτημάτων, ενστάσεων ή και αντίθετων γνωμών στην επιχειρούμενη αποζημίωση της διαγνωστικής αρθροσκόπησης με 1.500€, η ηγεσία των ανωτέρω φορέων, καθώς και του ΚΕΣΥ, με κορυφαίο τον τότε Υπουργό κ. Βορίδη που επέμεινε αγνοώντας τις αντιρρήσεις και προβαίνοντας σε σειρά παραλείψεων και παρατυπιών προσδιόρισαν το κόστος της εν λόγω μεθόδου στο αστρονομικό αυτό ύψος», αναφέρεται στο πόρισμα.

Ποιους άλλους βάζει «στο κάδρο» το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας  επισημαίνει πως  χρειάζεται να εξειδικευθούν οι ευθύνες των επικεφαλής των εισηγητικών οργάνων (πρώην Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη, Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, Πρόεδρο ΙΣΑ Πατούλη) και του εκδώσαντος την υπουργική απόφαση τότε υπουργού Υγείας, κ. Βορίδη.

Επίσης, τονίζεται πως πρέπει να ανοικτούν τραπεζικοί λογαριασμοί και να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων, από 12/2/2015, από τις εταιρίες «ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ» και «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ ΕΕ», η οποία μετονομάστηκε σε «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ- ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε.» προς τρίτα φυσικά πρόσωπα.

Η επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εν λόγω υπόθεση «αποτελεί ένα τυπικό δείγμα της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος και της επιβάρυνσης του δημοσίου συμφέροντος, ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής επιτήρησης της χώρας...».

Το τελικό πόρισμα της Εξεταστικής για τις Αρθροσκοπήσεις

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top