Επιφυλακτικοί έως αρνητικοί (πλην Θεοδωράκη) οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία

«Να μη δώσουμε τους γείτονές μας “πακέτο” στους Τούρκους» ζήτησε ο επικεφαλής του Ποταμιού

Επιφυλακτικοί έως κάθετα αρνητικοί εμφανίσθηκαν και οι υπόλοιποι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη συμφωνία σχετικά με το Σκοπιανό, εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης, στις  αγορεύσεις τους στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.    

Γεννηματά: Βήμα αλλά όχι λύση η συμφωνία για το Σκοπιανό  

Tις αντιρρήσεις της  εξέφρασε  η Φώφη Γεννηματά, η οποία ανέφερε  ότι μπορεί να έχουν γίνει θετικά βήματα, όμως τα αρνητικά σημεία είναι σημαντικά. «Αποτελεί ένα βήμα αλλά όχι ολοκληρωμένη λύση, ενώ περιέχει αρνητικά σημεία που απομακρύνουν από τη προοπτική μιας βιώσιμης λύσης» τόνισε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής,

Η κ. Γεννηματά τόνισε  θα μπορούσε η συμφωνία να γίνει δεκτή αν τα συμφωνηθέντα για τη γλώσσα και την εθνότητα προσδιορίζονται από το νέο όνομα που συμφωνήθηκε , το Σεβέρνα Μακεντόνια, και οι επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ να σταλούν μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών στα Σκόπια για να μην υπάρξουν εμπλοκές εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

Η Φώφη Γεννηματά άσκησε κριτική  και στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι «έχει ιστορική ευθύνη για τη δημιουργία του προβλήματος»  και ότι τον τελευταίο καιρό έχει κάνει μεγάλη οπισθοχώρηση και διαφοροποιήσεις από τη εθνική γραμμή.

Για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα ανέφερε ότι οι δεσμεύσεις του κ. Τσίπρα για το 3ο Μνημόνιο συνιστούν βαριά κληρονομιά για τους πολίτες. «Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεοδωράκης: «Να μη δώσουμε τους γείτονές μας “πακέτο” στους Τούρκους»

Ο  Σταύρος Θεοδωράκης  ανέφερε κατά την ομιλία του στη Βουλή  πως «δεν θα θυσιάσω καμία από τις πεποιθήσεις μου μόνο και μόνο για να παραμείνω σε αυτή την αίθουσα. Δεν θα γίνω άλλη μια κατσαρίδα της πολιτικής. Δεν με αφορά το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Ειδικά αυτή την κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας!». Επιπλέον, επεσήμανε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του είναι υπέρ της λύσης του Μακεδονικού» και σημείωσε την ανάγκη για μια άμεση καλή συμφωνία με τους γείτονες μας.

«Να μην τους δώσουμε «πακέτο» στους Τούρκους. Να τους δώσουμε το χέρι μας. Να τους βοηθήσουμε να γίνουν μέλη της ΕΕ - σε 10, 12 χρόνια» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη σημασία η Θεσσαλονίκη να καταστεί «επιχειρηματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων».  Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ακόμη πως «η συμφωνία Τσίπρα - Ζάεφ είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα» αν και όπως είπε «έχει αδυναμίες».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης κατήγγειλε πάντως την κυβέρνηση ότι δημιουργεί ένα κομματικό κράτος διογκώνοντας τον δημόσιο τομέα  και  ανέφερε πως «πλησιάζοντας στην ημέρα των εκλογών, ο τελικός αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων θα αγγίξει το εφιαλτικό εκείνο 1.000.000 του 2009». Ενώ πρόσθεσε πως τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ενώνει μόνο η εξουσία.

Αρνητικοί ήδη από χθες οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης   

Την αντίθεσή τους εξέφρασαν ήδη από χθες οι αρχηγοί των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή.    

Τη  διαφωνία του με τη συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας,  καταγγέλλοντας ότι με αυτή συντελείται «ξαναμοίρασμα των Βαλκανίων», ενώ χαρακτήρισε τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων «συστατική επιστολή για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, επέκρινε με δριμύτητα τη συμφωνία και έκανε λόγο για κυβέρνηση που κάθεται «σούζα στους Αμερικανούς», ενώ  ζήτησε δημοψήφισμα.

Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε και ο Γ.Γ. της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος.  


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top