Τουρκία η «Αιγαιοφάγος»: Τι θέλει να πετύχει με τους Ανθρωποφάγους!

Η στρατηγική που αποκαλύπτει η διεκδίκηση μιας νησίδας που βρίσκεται δυτικότερα από αρκετά ελληνικά νησιά

Τουρκία η «Αιγαιοφάγος»: Τι θέλει να πετύχει

Η επιλογή της βραχονησίδας με το παράξενο όνομα των Ανθρωποφάγων ως γεωγραφικό σημείο διεκδίκησης από την Τουρκία, κάθε άλλο παρά τυχαία ή συμπτωματική δεν ήταν.  Ανεξάρτητα από το αν συνέβη το περιστατικό, έτσι όπως το επικαλέσθηκαν τουλάχιστον ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου, αποκαλύπτει μια συγκεκριμένη στρατηγική που είναι κατά μία άποψη πιο προκλητική ακόμη  και από αυτή των Ιμίων (χωρίς φυσικά και σε αυτή να έχουν δίκιο).

Ο λόγος; Όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς στον χάρτη, οι βραχονησίδες του συμπλέγματος βρίσκονται κάτω ακριβώς από τους Φούρνους και κοντά στην Ικαρία και στον ίδιο γεωγραφικό παράλληλο με την… Πάτμο!  Βρίσκονται δηλαδή εγγύτερα προς την ηπειρωτική χώρα από αρκετά άλλα νησιά του Αιγαίου και σε απόσταση 21 ολόκληρων μιλίων από την εγγύτερη τουρκική ακτή!

Κι αυτό όταν, για να αντιληφθεί κανείς την τάξη μεγέθους, η χρόνια διαμάχη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο είναι σχετικά με το αν τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα 6 ναυτικών μιλίων  (όπως υποστηρίζει η Άγκυρα) ή 12 όπως δικαιούται να πράξει η Ελλάδα βάσει του Διεθνούς Δικαίου, αλλά δεν το κάνει, λόγω του διακήρυξης περί casus belli (αιτία πολέμου) της Άγκυρας.

Ουσιαστικά η Άγκυρα μετακινεί το σημείο  των διεκδικήσεων ακόμα πιο «βαθιά» στο Αιγαίο και ακόμα πιο μακριά από τις μικρασιατικές ακτές, υπενθυμίζοντας ότι κατά καιρούς έχει προβάλλει αξιώσεις για σωρεία μικρών νησιών,  ακόμη και για  κατοικούμενα και με οικονομική δραστηριότητα, όπως για τη…  Γαύδο, νότια της Κρήτης! Πρόκειται για τη γνωστή θεωρία του 25ου μεσημβρινού σύμφωνα με την οποία αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο… μισό Αιγαίο ουσιαστικά, μέχρι και την ανατολική Κρήτη. Ο ανεπίσημος τουρκικός χάρτης που είχε κυκλοφορήσει το 2010, είχε προκαλέσει αναστάτωση στην τότε κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, χωρίς να γίνει οτιδήποτε στην πράξη, αλλά από  τότε μέχρι σήμερα φαίνεται ότι άλλαξαν πολλά.   

       

Το μεγάλο ερώτημα είναι η Άγκυρα πραγματικά στοχεύει  σε επιθετική ενέργεια στα νώτα άλλων ελληνικών νησιών, σε μερικά από τα οποία υπάρχει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση των Ανθρωποφάγων στη Σάμο αλλά και στην Ικαρία.  Εξυπακούεται ότι μια τέτοια ενέργεια ακόμα και για επίδοξους «Σουλτάνους» δύσκολα θα μπορούσε να υποστηριχθεί και ακόμη πιο δύσκολα θα επέτρεπε σε ΕΕ – ΗΠΑ να τηρήσουν στάση ουδετερότητας.

Συνεπώς είτε η  Τουρκία σε μια έξαρση μεγαλείου αισθάνεται ότι μπορεί να διεκδικήσει το μισό Αιγαίο είτε (το πιθανότερο για αρκετούς αμυντικούς αναλυτές στη χώρα μας) βάζει στο παιχνίδι της διεκδίκησης και μη αναμενόμενα γεωγραφικά σημεία,  ώστε να «παζαρέψει» ως ανατολίτης την παραμονή της σε όσες άλλες νησίδες και νησιά μπορέσει, όταν έρθει η «κρίσιμη» στιγμή.  

Το μεγάλο ερώτημα συνεπώς είναι αν θα της επιτρέψουμε να…  μπορέσει. Ή  αν με την κατάλληλη κινητοποίηση σε αμυντικό και διπλωματικό επίπεδο και με την ισχυροποίηση των διεθνών συμμαχιών των τελευταίων ετών, αλλά και χωρίς ανώφελους φανφαρονισμούς,  θα την αναγκάσουμε να μην το σκέπτεται καν. Ιδού ένα άλλο νησί, η  Ρόδος, γα την ηγεσία της χώρας και το πολιτικό σύστημα.     

Του Αλέξη Διακόπουλου  

adiakopoulos@star.gr

ΧΑΡΤΗΣ: GOOGLE MAPS

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top